Un antiviral fabricat în Spania este de 100 de ori mai puternic decât tratamentul actual împotriva covidului, Remdesivirul

Medicamentul este între 9 și 85 de ori mai eficient în prevenirea multiplicării virusului decât alte două medicamente promițătoare din același grup
0
2453

Un prestigios studiu internațional demonstrează că un medicament împotriva cancerului blochează multiplicarea coronavirusului în celulele umane și la șoarecii cu covid

 

Un antiviral fabricat în Spania este de 100 de ori mai puternic decât tratamentul actual, conform ziarului elpais.com


Una dintre cele mai disperate bătălii în lupta împotriva noului coronavirus este găsirea unor tratamente eficiente împotriva infecției pentru a ajuta persoanele deja infectate, care prezintă un risc ridicat de a suferi o boală gravă sau de a muri de covid.

Până acum căutarea tratamentelor a fost dezamăgitoare. S-a demonstrat că doar dexametazona reduce mortalitatea prin covid și nu combate de fapt virusul, ci reacția inflamatorie revoltătoare suferită de cei infectați cu cel mai prost prognostic.


Luni, o echipă internațională de cercetători a publicat primele date științifice dovedite cu privire la eficacitatea unui nou tratament care ar putea deveni cel mai puternic antiviral împotriva noului coronavirus: plitidepsina. Oamenii de știință, conduși de virologul spaniol Adolfo García-Sastre, de la spitalul Monte Sinai din New York, explică faptul că acest medicament este de aproximativ 100 de ori mai puternic decât remdesivirul, primul antiviral aprobat pentru tratarea covidului, care până acum nu a demonstrat o copleșitoare eficacitate, după cum își amintesc în studiu.

 

Echipa lui García-Sastre, împreună cu experți de la Universitatea din California din San Francisco și Institutul Pasteur din Paris, au urmărit toate proteinele noului coronavirus care interacționează cu proteinele umane.

Au analizat apoi medicamente cunoscute care pot interfera cu aceste interacțiuni și au identificat 47 de substante care deschid o perspectivă favorabilă

Dintre toate, plitidepsina pare una dintre cele mai promițătoare

 

La plitidepsina: qué es, en qué fase están los ensayos y cuál es su futuro - Prensa Objetiva

plitidepsina promite. foto: Prensa Objetiva 

Conform studiului publicat ziarul în Science, Plitidepsina este între 9 și 85 de ori mai eficient în prevenirea multiplicării virusului, decât alte două medicamente promițătoare din același grup.

Cercetătorii au comparat efectele acestui medicament cu cele ale remdesivirului la două modele de șoareci infectate cu SARS-CoV-2. Rezultatele arată că plitidepsina reduce replicarea virusului de aproximativ 100 de ori mai mult și că combate și inflamațiile din tractul respirator.

Terapiile îndreptate nu împotriva virusului, ci împotriva unei proteine ​​specifice a pacientului sunt mai rezistente la apariția de noi variante ale virusului

Lucrarea detaliază modul în care funcționează medicamentul. Molecula nu atacă virusul direct, ci mai degrabă o proteină umană de care are nevoie pentru a deturna mașinile biologice ale celulelor și a le folosi pentru a face sute de mii de copii ale sale.

Plitidepsina blochează o proteină umană cunoscută sub numele de eEF1A fără de care „echipamentul” de replicare a virusului nu poate funcționa.

Rezultatele noastre si datele pozitive din studiile clinice ale Pharmamar sugereaza ca studiile clinice suplimentare cu plitidepsina ar trebui sa fie prioritizate pentru tratamentul covid, concluzioneaza autorii.

Terapiile îndreptate nu împotriva virusului, ci împotriva unei proteine ​​specifice a pacientului sunt mai rezistente la apariția de noi variante ale virusului.

Genetica pacientului se schimbă mult mai puțin rapid decât cea a virusului, astfel că acest tip de tratament nu ar fi la fel de afectat de sosirea de noi variante mutate ale coronavirusului.

Echipa lui García-Sastre tocmai a publicat un alt studiu, în acest caz încă preliminar, în care arată că două dintre aceste tratamente – plitidepsina și ralimetinibul, o altă moleculă utilizată împotriva cancerului – au o eficacitate similară față de varianta britanică a coronavirusului. La fel și remdesivirul, care este direct îndreptat împotriva virusului, dar plitidepsina este de 10 ori mai puternică împotriva SARS-CoV-2 decât remdesivirul.

Mecanismul molecular către care se îndreaptă acest medicament este, de asemenea, important pentru replicarea multor alte virusuri, inclusiv a virusului gripal și al virusului sincițial respirator ”, a explicat García-Sastre într-o declarație. Acest lucru sugerează că are potențialul de a crea antivirale generice împotriva multor alți agenți patogeni, adaugă el. Experții independenți avertizează că mai este un drum lung de parcurs.

„Ne confruntăm cu un foarte bun studiu preclinic realizat de un grup foarte fiabil de cercetători”, spune Marcos López, președintele Societății Spaniole de Imunologie: partea din studiile clinice la pacienți și clarificarea la ce moment al infecției ar putea fi mai eficient acest medicament”, subliniază el.

Elena Muñez, anchetatorul principal al procesului Solidaritate la spitalul Puerta de Hierro din Madrid, avertizează că aceste rezultate „sunt preliminare”.

„Acest tip de date preclinice se bazează pe experimente cu șoareci complet controlați, o situație foarte diferită de realitatea pe care o vedem cu pacienții dintr-un spital”, subliniază ea.

„Este un studiu foarte promițător, deoarece ne oferă un nou tratament posibil împotriva infecției”, subliniază virologa CSIC Isabel Sola.

 

Echipa sa a făcut un studiu anterior cu acest medicament și a constatat că este eficient în prevenirea replicării unui coronavirus care provoacă o răceală și, de asemenea, un altul care poate provoca o boală fatală, SRAS din 2002.

„Am văzut că avea mult mai multă putere decât remdesivir. ”explică Sola. Plitidepsina acționează împotriva proteinei N a coronavirusului, care este esențială pentru protejarea secvenței sale genetice și este esențială pentru asamblarea de noi copii ale acesteia în stadiile incipiente ale infecției.

Acest medicament blochează temporar o proteină umană cheie, astfel încât virusul să poată îndeplini aceste funcții.

„Atât plitidepsina, cât și remdesivirul ar avea un efect numai în stadiile incipiente ale infecției, în care există încă replicare virală, dar nu și în stadiile ulterioare și mai severe, când există deja inflamații pe scară largă”, adaugă el.

 

Unul dintre punctele forte în favoarea acestui nou medicament este că există dovezi abundente că nu este toxic la doze moderate.

                                         

                    Plitidepsina nu ar avea efecte secundare grave


În parte, informațiile provin din studii care au fost efectuate pentru a măsura efectul acestuia împotriva mielomului, dar și din alte studii în care o doză din acest medicament a fost testată, foarte asemănătoare cu cea utilizată împotriva COVID, în combinație cu dexametazona, c
orticosteroidul, care astăzi este singurul tratament împotriva covidului, care s-a dovedit a fi salvator de vieți, in aceste studii, Plitidepsina nu a avut efecte secundare grave.

„Mecanismul de acțiune al acestui medicament este nou”, spune Ana Fernández Cruz, asistent pentru boli infecțioase la Spitalul Puerta de Hierro din Madrid.

„Deoarece este direcționat către celulele persoanei infectate și nu către virus, acesta ar putea fi utilizat în combinație cu remdesivir, ceea ce este pozitiv”, subliniază el.

Pharmamar finalizează documentul oficial pentru a solicita începerea unui studiu de fază III în care va fi studiată eficacitatea acestui medicament la pacienții spitalizați pentru covid.

„Această lucrare confirmă atât activitatea puternică, cât și indicele terapeutic ridicat al plitidepsinei și că, datorită mecanismului său special de acțiune, inhibă SARS-CoV-2, indiferent de mutația sa în proteina sa S, precum cele ale tulpinilor britanice, sudice Africană, braziliană sau noile variante care au apărut recent în Danemarca ”, explică José María Fernández, președintele Pharmamar.

„Lucrăm cu agențiile de medicamente pentru a începe procesul de fază III,  care urmează să se facă în mai multe țări”, adaugă el.

Leave a reply