În timpul Mineriadelor din anii 90 care au distrus imaginea României în lume, minerii din Gorj nu au fost racolați decât în număr foarte mic de hoardele lui Miron Cozma care au devastat Capitala.
”Armata” celui botezat Luceafărul Huilei provenea masiv din nordul Carpaților, din bazinele carbonifere ale Văii Jiului – regiune de la Petroșani în sus, care nu are nicio legătură cu exploatările de lignit de suprafață aflate la sud de munți, în Gorj și Mehedinți.
Și azi, există confuzia între mineritul subteran din Valea Jiului (județul Hunedoara) și cel de suprafață (din Oltenia).
Dar e clar că, deși minerii olteni conduși pe atunci de Marin Condescu nu s-au aliat detașamentelor pro-Iliescu din Valea Jiului, Miron Cozma a lăsat urme adânci în memoria întregii zone.
De atunci însă, mineritul de ambele părți ale Carpaților s-a curățat mult de spiritul violențelor din anii 90, dar umbra lui Miron Cozma își mai face simțită prezența uneori.
Dar nu minerii aflați în câmpul muncii sunt de astă dată implicați în acțiuni infracționale, ci clanurile locale de influență în care se amestecă politicieni și prieteni ai acestora cu comportament agresiv, violent, de tip interlop. Iar campaniile electorale sunt un teren prielnic pentru resuscitarea metodelor de tip Miron Cozma.
Recent, la Motru – oraș unde PSD controlează Consiliul local de 16 ani! – un om simplu la fire, dar educat, scriitor și tată a 9 copii, a fost amenințat chiar în public, la o terasă din centrul orașului, de niște indivizi cu cefe groase asociați candidatului PSD la Primărie, Cosmin Morega.
Cosmin Morega este nimeni altul decât nepotul celebrului baron, Dan Ilie Morega, fost deputat de Gorj, care nu s-a potolit nici după ce a fost dovedit corupt în justiție.
Dan Ilie Morega a fost condamnat definitiv, în 10 noiembrie 2011, la trei ani de inchisoare cu suspendare, prin decizia Completului de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a menținut hotărârea Secției penale a ÎCCJ. Instanța supremă a respins, prin acea decizie, recursul inculpaților, care doreau achitarea, cât și pe acela al procurorilor anticorupție, care doreau o pedeapsă mai mare. Detalii, AICI.
”Vina” scriitorului amintit mai sus, care s-a văzut față în față cu trei namile agresive ce i-au aruncat conținutul din pahar pe față și i-au transmis că e doar începutul, a fost aceea că e candidat pe lista de consilieri locali a PNL.
Omul comentase ironic pe seama unei fotografii în care Cosmin Morega, candidatul PSD la Primăria Motru, se afișase la un chef de pomină cu personaje considerate parte a lumii interlope locale ce nu cadrează cu statutul de primar al unui municipiu în anul de grație 2020.
Faptele desprinse din scenele cu rakeți au creat un șoc în liniștitul orășel gorjean, iar Gigel Jianu, actualul primar în funcție, s-a văzut nevoit să intervină public pentru a condamna practicile de tip mafiot instaurate de clanurile infiltrate în PSD.
”Sunt consternat și indignat de faptul că în mijlocul unui oraș deloc mic, cum este Motru, în plină zi, susținătorii candidatului PSD la funcția de primar dau din nou dovadă că nici legile, nici buna cuviință nu-i împiedică să săvârșească fapte complet reprobabile, care nu au nimic de-a face cu democrația, ci fără îndoială cu haosul permis într-o dictatură!
După cum se știe deja, scriitorul Mihail Coandă, candidat al PNL pe lista de consilieri locali, a fost amenințat, ieri după amiază, într-un mod extrem de grav și de vulgar, în timp ce se afla la o terasă din Motru, de către trei persoane, care s-au declarat deschis susținători ai lui Cosmin Morega, candidatul PSD la funcția de primar al municipiului.
Iar Mihai Coandă nu este primul cetățean din Motru care este amenințat . Domnilor, tocmai pentru dreptul de a nu tăcea s-a vărsat sângele atâtor români în decembrie 1989! Primul câștig pe care l-am primit odată cu gloanțele acelui decembrie a fost exact dreptul de a nu ne mai fi frică! Libertatea de a vorbi! Cum se face că, la 30 de ani de atunci, candidați ai unui partid care-și spune democratic, incită la instaurarea fricii?”, a scris Gigel Jianu pe Facebook.
Articole scoase din presa locală după metode din vremea Mineriadelor!
Dar comportament dictatorial al clanului Morega în județul Gorj, în săptămâna decisivă a alegerilor locale, s-a manifestat și alte forme decât agresiunile fizice. Două articole critice la adresa lui Cosmin Morega, viceprimarul orașului Motru și candidat PSD la funcția de primar, au fost șterse de pe un site local, scrie ZIARISTII.COM.
Cosmin Morega este nepotul „baronului roșu” de Gorj, Dan Ilie Morega, cel care are interese economice și comerciale uriașe în Motru, orașul la cârma căruia încearcă să-și impună rubedenia.
Cele două articole au apărut joi, 24 septembrie, pe site-ul Gorjexpress.ro, în regim editorial (fără cod de mandatar), deci nu erau o obligație contractuală de natură publicitară.
După circa două ore de la publicare, articolele au dispărut. Ele au fost șterse la presiunile lui Cosmin Morega, candidatul PSD la Primăria Motru.
A apărut, în schimb, „Mesajul lui Cosmin Morega pentru cetățenii din Motru” – un articol publicitar, plasat pe prima pagină, într-o zonă cu vizibilitate maximă.
Detalii, AICI
Știu Barna și Cioloș ce se întâmplă la USR-PLUS în Gorj?
Trist este că toate aceste fapte specifice țărilor bananiere se petrec sub privirile tăcute, pe alocuri chiar complice, ale altor candidați din partide care, la centru, au un cu totul alt comportament: în favoarea legii, a democrației și a educației la toate nivelurile.
De la Nicușor Dan la Nicușor Stan și ”patrioții” care nu există
În rest, ALDE are la Motru un candidat ce abia încape pe afiș, fostul senator PSD pe nume Ilie Petrescu, care a intrat în cursă pentru a-l ajuta pe nepotul baronului Morega.
Exemplul că nu e totul pierdut
Și totuși, Motrul nu e condamnat la întoarcerea în vremurile lui Miron Cozma. Cel puțin atâta vreme cât oameni se implică în evenimente precum cel organizat de tinerii liberali împotriva agresiunii colegului lor scriitor.
De altfel, Gorjul poate fi un reper interesant în studiul schimbărilor din zone condamnate la PSD-ism. E posibil ca, după duminică 27 septembrie, un județ considerat mereu ”roșu”, să scape de culoarea sângelui nevinovat vărsat la Revoluție și Mineriade.
În Târgu-Jiu, Motru, Rovinari, Turceni, Novaci – cinci orașe importante din județ – există șanse mari ca PSD să nu mai pună mâna pe putere.
PSD controlează însă banii oamenilor în Țicleni și Târgu-Cărbunești, dar și în destule comune aduse în stare de sărăcie extremă de baronii roșii. Oltenia este încă sub dominația lor, dar Gorjul poate da semnalul eliberării de răul care a distrus 30 de ani din viața oamenilor.