miercuri, ianuarie 19

Umbra lui Miron Cozma peste Oltenia și ultimele zbateri ale baronilor ”roșii”

0
904

În timpul Mineriadelor din anii 90 care au distrus imaginea României în lume, minerii din Gorj nu au fost racolați decât în număr foarte mic de hoardele lui Miron Cozma care au devastat Capitala.

”Armata” celui botezat Luceafărul Huilei provenea masiv din nordul Carpaților, din bazinele carbonifere ale Văii Jiului – regiune de la Petroșani în sus, care nu are nicio legătură cu exploatările de lignit de suprafață aflate la sud de munți, în Gorj și Mehedinți.

Miron Cozma a făcut mult rău României, dar și minerilor

Și azi, există confuzia între mineritul subteran din Valea Jiului (județul Hunedoara) și cel de suprafață (din Oltenia).


Dar e clar că, deși minerii olteni conduși pe atunci de Marin Condescu nu s-au aliat detașamentelor pro-Iliescu din Valea Jiului, Miron Cozma a lăsat urme adânci în memoria întregii zone.

De atunci însă, mineritul de ambele părți ale Carpaților s-a curățat mult de spiritul violențelor din anii 90, dar umbra lui Miron Cozma își mai face simțită prezența uneori.

Dar nu minerii aflați în câmpul muncii sunt de astă dată implicați în acțiuni infracționale, ci clanurile locale de influență în care se amestecă politicieni și prieteni ai acestora cu comportament agresiv, violent, de tip interlop. Iar campaniile electorale sunt un teren prielnic pentru resuscitarea metodelor de tip Miron Cozma.

Recent, la Motru – oraș unde PSD controlează Consiliul local de 16 ani! – un om simplu la fire, dar educat, scriitor și tată a 9 copii, a fost amenințat chiar în public, la o terasă din centrul orașului, de niște indivizi cu cefe groase asociați candidatului PSD la Primărie, Cosmin Morega.

Dan Ilie Morega a fost condamnat pentru corupție, dar nu se potolește

Cosmin Morega este nimeni altul decât nepotul celebrului baron, Dan Ilie Morega, fost deputat de Gorj, care nu s-a potolit nici după ce a fost dovedit corupt în justiție.

Dan Ilie Morega a fost condamnat definitiv, în 10 noiembrie 2011, la trei ani de inchisoare cu suspendare, prin decizia Completului de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a menținut hotărârea Secției penale a ÎCCJ. Instanța supremă a respins, prin acea decizie, recursul inculpaților, care doreau achitarea, cât și pe acela al procurorilor anticorupție, care doreau o pedeapsă mai mare. Detalii, AICI.

Mihail Coandă a fost amenințat în văzul lumii. Solidaritatea colegilor săi i-a permis să nu se lase intimidat de mesagerii politicienilor tip Miron Cozma

Primul din dreapta este cel care a avut cel mai agresiv comportament față de scriitorul liberal. În stânga lui, apare Cosmin Morega, candidat PSD la Primăria Motru

”Vina” scriitorului amintit mai sus, care s-a văzut față în față cu trei namile agresive ce i-au aruncat conținutul din pahar pe față și i-au transmis că e doar începutul, a fost aceea că e candidat pe lista de consilieri locali a PNL.

Omul comentase ironic pe seama unei fotografii în care Cosmin Morega, candidatul PSD la Primăria Motru, se afișase la un chef de pomină cu personaje considerate parte a lumii interlope locale ce nu cadrează cu statutul de primar al unui municipiu în anul de grație 2020.

Faptele desprinse din scenele cu rakeți au creat un șoc în liniștitul orășel gorjean, iar Gigel Jianu, actualul primar în funcție, s-a văzut nevoit să intervină public pentru a condamna practicile de tip mafiot instaurate de clanurile infiltrate în PSD.

”Sunt consternat și indignat de faptul că în mijlocul unui oraș deloc mic, cum este Motru, în plină zi, susținătorii candidatului PSD la funcția de primar dau din nou dovadă că nici legile, nici buna cuviință nu-i împiedică să săvârșească fapte complet reprobabile, care nu au nimic de-a face cu democrația, ci fără îndoială cu haosul permis într-o dictatură!

După cum se știe deja, scriitorul Mihail Coandă, candidat al PNL pe lista de consilieri locali, a fost amenințat, ieri după amiază, într-un mod extrem de grav și de vulgar, în timp ce se afla la o terasă din Motru, de către trei persoane, care s-au declarat deschis susținători ai lui Cosmin Morega, candidatul PSD la funcția de primar al municipiului.

Iar Mihai Coandă nu este primul cetățean din Motru care este amenințat . Domnilor, tocmai pentru dreptul de a nu tăcea s-a vărsat sângele atâtor români în decembrie 1989! Primul câștig pe care l-am primit odată cu gloanțele acelui decembrie a fost exact dreptul de a nu ne mai fi frică! Libertatea de a vorbi! Cum se face că, la 30 de ani de atunci, candidați ai unui partid care-și spune democratic, incită la instaurarea fricii?”, a scris Gigel Jianu pe Facebook.

Articole scoase din presa locală după metode din vremea Mineriadelor!

Cosmin Morega crede că poate încăleca presa locală așa cum Miron Cozma pe vremuri bătea ziariștii cu bâtele FSN-ismului lui Ion Iliescu

Dar comportament dictatorial al clanului Morega în județul Gorj, în săptămâna decisivă a alegerilor locale, s-a manifestat și alte forme decât agresiunile fizice. Două articole critice la adresa lui Cosmin Morega, viceprimarul orașului Motru și candidat PSD la funcția de primar, au fost șterse de pe un site local, scrie ZIARISTII.COM.

Cosmin Morega este nepotul “baronului roșu” de Gorj, Dan Ilie Morega, cel care are interese economice și comerciale uriașe în Motru, orașul la cârma căruia încearcă să-și impună rubedenia.

Cele două articole au apărut joi, 24 septembrie, pe site-ul Gorjexpress.ro, în regim editorial (fără cod de mandatar), deci nu erau o obligație contractuală de natură publicitară.

După circa două ore de la publicare, articolele au dispărut. Ele au fost șterse la presiunile lui Cosmin Morega, candidatul PSD la Primăria Motru.

A apărut, în schimb, “Mesajul lui Cosmin Morega pentru cetățenii din Motru” – un articol publicitar, plasat pe prima pagină, într-o zonă cu vizibilitate maximă.

Detalii, AICI

Știu Barna și Cioloș ce se întâmplă la USR-PLUS în Gorj? 

Florea Preda, candidatul USR la Primăria Motru, nu a scos o vorbă despre abuzurile PSD

Trist este că toate aceste fapte specifice țărilor bananiere se petrec sub privirile tăcute, pe alocuri chiar complice, ale altor candidați din partide care, la centru, au un cu totul alt comportament: în favoarea legii, a democrației și a educației la toate nivelurile.

Dar cum ieși din București și ajungi în ținuturi mai izolate, valorile naționale se pierd în hățișul local de interese.
La Motru, candidatul USR la Primărie este Florea Preda, fost șef al Poliției locale!
În primul rând, că nu există nicio legătură între standardele fixate de Dacian Cioloș și Dan Barna în privința calității de membru USRPLUS și prezența unui fost șef de Poliție într-o astfel de poziție.
Mai mult, Preda are soția angajată la Primărie de fostul primar PSD Hanu, care a ținut captiv orașul 12 ani și l-a blocat și după ce a pierdut funcția, în 2016, prin majoritatea PSD din Consiliul local.
Dar ce este grav e că actualul candidat al USR nu a scos o vorbă nici despre afacerile clanului Morega, nici despre violențele oamenilor PSD, nici despre pericolul ca orașul să cadă pe mâna clanurilor interlope.
De înțeles pe undeva, în fond el a fost șeful Poliției exact în vremea când PSD a făcut cele mai mari nelegiuri în oraș, demne de anchete DNA sau DIICOT. De ce nu s-au mișcat ele, în ciuda nenumăratelor plângeri? Poate că o explicație este faptul că soțiile celor doi procurori din Motru au fost angajate tot de PSD-istul Hanu în Primăria Motru.

De la Nicușor Dan la Nicușor Stan și ”patrioții” care nu există

Candidatul PRM visează încă la ”patrioți”, într-o zonă jefuită de trădători la tot pasul

Ilie Petrescu are pensie specială de fost parlamentar PSD, deși n-a făcut nimic bun pentru oameni

În rest, ALDE are la Motru un candidat ce abia încape pe afiș, fostul senator PSD pe nume Ilie Petrescu, care a intrat în cursă pentru a-l ajuta pe nepotul baronului Morega.

Câtă vreme a mâncat bani frumoși din Parlamentul României (și va avea pensie specială), Ilie Petrescu (ALDE) s-a remarcat prin… absență. N-a făcut nimic pentru cei care l-au ales, n-a ajutat orașul să scape din ghearele clanului Hanu-PSD, n-a sesizat DNA și DIICOT pentru acțiunile de jaf din zonele miniere și s-a îngrășat cu tupeu din inactivitate.
Ultimul pe listă – unul mai degrabă de culoare pentru peisaj – este candidatul PRM cu nume apropiat candidatului susținut de PNL și USRPLUS la Primăria Capitalei. Nicușor Dan de la Motru este, de fapt, Nicușor Stan, și candidează pentru un loc în Consiliul Județean, dar ce atrage atenția este sloganul său simpatic: ”Vin patrioții!”. Atât a mai rămas de pe urma lui Vadim! În jurul său, la tot pasul, nu vezi patrioți decât pe afișele electorale, în rest e plin de trădători. Ai țării, ai orașului, dar mai ales ai omului de rând.

Exemplul că nu e totul pierdut

Camelia Semen, alături de Gigel Jianu, primarul actual din Motru

Și totuși, Motrul nu e condamnat la întoarcerea în vremurile lui Miron Cozma. Cel puțin atâta vreme cât oameni se implică în evenimente precum cel organizat de tinerii liberali împotriva agresiunii colegului lor scriitor.

Dar mai ales prin gesturi cu adevărat curajoase cum este întoarcerea ”fiilor rătăcitori” plecați în lume.
Camelia Semen este un reper din acest punct de vedere. Lucrează în București, într-o companie multinațională de IT, dar recent a decis să revină acasă, la Motru, pe termen lung, poate chiar definitiv.
Oameni ca ea sunt un imens câștig pentru orice oraș ca Motru, pentru că aduc locului valoare, experiență, educație, respect. Cu cât mai mulți Camelia Semen revin acasă sau ajută locurile de origine cu atât mai ușor se pot șterge definitiv umbre precum cea a lui Miron Cozma.
Camelia Semen ar avea toate motivele să rămână în București, chiar dacă un nou mandat al Gabrielei Firea ar îngropa și mai mult Capitala.
Dar dorința ei de a-și sluji locurile natale chiar de acasă, de lângă cei  dragi și alături de ceilalți dornici de înnnoire, arată că vremea baronilor ”roșii” apune.
Nu peste noapte, dar apune mai devreme sau mai târziu.

De altfel, Gorjul poate fi un reper interesant în studiul schimbărilor din zone condamnate la PSD-ism. E posibil ca, după duminică 27 septembrie, un județ considerat mereu ”roșu”, să scape de culoarea sângelui nevinovat vărsat la Revoluție și Mineriade.

În Târgu-Jiu, Motru, Rovinari, Turceni, Novaci – cinci orașe importante din județ – există șanse mari ca PSD să nu mai pună mâna pe putere.

PSD controlează însă banii oamenilor în Țicleni și Târgu-Cărbunești, dar și în destule comune aduse în stare de sărăcie extremă de baronii roșii. Oltenia este încă sub dominația lor, dar Gorjul poate da semnalul eliberării de răul care a distrus 30 de ani din viața oamenilor.

Leave a reply