Ultimul test al puterii fostului președinte asupra Partidului Republican. „Acuzarea” lui Trump ajunge la Senat și îi probează influența în Partidul Republican

Pentru republicani, cazul provoacă diviziuni interne, iar vicepreședintele țării, Kamala Harris, care este și președintele Senatului, va avea vot de "tie-breaker"
0
1200

Trump se confruntă cu acuzația de „incitare la insurecție”, care a curmat cinci vieți și care vine după două luni de la acuzarea acestuia despre presupuse fraude electorale.

Al doilea proces de acuzare  – ‘‘impeachment’’ – împotriva lui Donald Trump a ajuns luni, 25 ianuarie a.c. la Senat și a dat startul unui tip de un fel de  „proces paralel”: ultimul test al puterii fostului președinte asupra Partidului Republican.

„Procesul trebuie să fie „portretizat” din nou și să decidă dacă il achită sau il condamnă magnatul din New York după asaltul asupra Congresului din 6 ianuarie de către „o gloată” pe care el însuși a incitat-o ​​și care a încercat să împiedice confirmarea lui Joe Biden ca noul președinte”, conform portalului spaniol, elpais.com 

Pentru republicani, cazul provoacă diviziuni interne

Mari adversari ai magnatului, precum senatorul Mitt Romney sau liderul din Senat, Mitch McConnell, au condamnat public acțiunile fostului președinte și l-au considerat responsabil pentru atacul asupra Capitolului, deși nu și-au făcut public disponibilitatea de a-l condamna pe fostul președinte.

Alții, precum senatorul Marco Rubio din Florida, au considerat „neadecvat” să desfășoare acum un proces împotriva lui Trump, care nu mai este în guvern, din cauza diviziunilor din țară.

Trump a fugit de presă și l-a lăsat în urmă pe președintele finlandez

Donald Trump își asteapa verdictul

 

Verdictul favorabil pentru acestia, ar necesita sprijinul a două treimi dintre senatori, 67 din 100, iar republicanii și democrații sunt legați, de la 50 la 50.


Ca atare, ar fi nevoie de sprijinul a 17 persoane din propriul său partid pentru a-l găsi vinovat pe Donald Trump

 Acum un an, la primul proces in care Trump a fost achitat de abuz de putere – cu 52 de voturi împotriva 48 – și de obstrucție a Congresului – cu 53 contra 47.

Astăzi conservatorii nu mai reprezintă un bloc de sprijin al președintelui.
Unii nu mai sunt în Casa Albă.

Pe13 ianuarie, când Camera Reprezentanților a aprobat punerea lui Trump sub acuzare, 10 republicani au votat alături de 222 de democrați.

Chiar și așa, verdictul de vinovăție pare încă dificil de realizat. Pe lângă senatorii care îl susțin din toată inima pe președinte, mulți votează și ei temători de popularitatea magnatului în unele cercuri, dar și de respingerea la urne pe care ar putea să o întâmpine dacă îl vor condamna.

 Rezumatul argumentativ

Camera Reprezentanților nu numai că face referire la acțiunile lui Trump din 6 ianuarie, ci și la comportamentul său din lunile precedente, răspândind multe falsuri despre presupuse nereguli electorale și presând oficialii să inverseze rezultatul, făcând aluzie la apelurile telefonice adresate autorităților din Georgia, dezvăluit de The Washington Post, sau apeluri publice către fostul vicepreședinte, Mike Pence.

În ceea ce privește ziua atacului, amintiți-vă „discursul său incendiar”

Acela în care pe data de  6 ianuarie i-a îndemnat pe susținători să meargă la Capitoliu pentru a protesta împotriva confirmării „unui președinte nelegitim”.

„Dacă nu lupți ca naiba, nu vei mai avea o țară”, le-a spus el.

Spre deosebire de atunci, judecătorul șef,John Roberts, nu va fi cel care va prezida procesul, lucru pe care Constituția îl cere atunci când procedura vizează un președinte în exercitiu.

Vicepreședintele țării, Kamala Harris, care este și președintele Senatului,  va avea un vot „tie-breaker”

De dată această desemnat va fi va fi cel mai vechi senator democratic din Cameră, Patrick J. Leahy din Vermont. Leahy, în vârstă de 80 de ani,  care este senator din 1974 și a ocupat funcția de președinte „pro tempore” al Senatului timp de câteva zile, când democrații au recâștigat controlul efectiv al acestei Camere, deși sunt legați ca locuri cu republicanii.

 

Leave a reply