VIDEO.Ultimele 30 de minute din viaţa lui George Floyd

0
1960

Corespondenţă din Chicago de la Marian Petruţa, redactor-şef LUMEALIBERA.RO – ediţia America

Marian Petruța

 

Revoltele generate de moartea lui George Floyd s-au extins în mai multe state americane. Sunt acum 30 de orașe unde au avut loc ciocniri între demonstranți și forțele de ordine și șase nopți consecutive de revoltă.

Valul a început cu videoclipul morții lui George Floyd.

Moartea afro-americanului (46 de ani, Minessota, SUA) a provocat un val de proteste în toată America. BBC a realizat filmul ultimelor 30 de minute din viaţa celui ucis de Derek Chovin, un poliţist alb de 44 de ani, aflat acum în arest şi pus sub acuzare pentru omor de gradul 3. Redăm în continuare faptele ultimei jumătăţi de oră din viaţa lui George Floyd, aşa cum au fost ele puse cap la cap de reporterii BBC.

Evenimentele au început pe 25 mai, puțin după ora locală 20:00, când un angajat al Cup Foods, un magazin alimentar din Minneapolis, a raportat poliției o bancnotă falsă de 20 de dolari.

Angajatul credea că biletul pe care George Floyd îl folosise pentru achiziționarea unui pachet de țigări era falsificat.

Floyd locuia în Minneapolis de câțiva ani, după ce s-a mutat din Houston, orașul său natal din statul Texas. El lucra ca agent de pază în oraș, dar, la fel ca milioane de americani, a fost dat afară din cauza crizei provocate de pandemia coronavirusului.

Floyd era un client obișnuit al Cup Foods. Îl știau ca pe un om prietenos și responsabil, care nu a provocat niciodată probleme, a declarat pentru NBC proprietarul magazinului, Mike Abumayyaleh.

Dar Abumayyaleh nu lucra în ziua arestării. Și în raportarea bancnotei suspecte, angajatul său, un adolescent, a urmat protocolul stabilit.

În apelul din 911, numărul serviciilor de urgență, angajatul a spus operatorului că a cerut să i se restituie țigările, dar că Floyd nu a vrut, conform unei transcrieri a apelului publicat de către Autorități. Angajatul a indicat că bărbatul a apărut „beat” și că „nu avea controlul asupra sa”, se arată în transcriere.

La scurt timp după apel, la aproximativ 8:08 p.m., doi polițiști au ajuns la fața locului. Floyd stătea, cu alte două persoane, într-o mașină parcată la colț.

După ce s-a apropiat de mașină, unul dintre ofițeri, Thomas Lane, și-a scos arma și i-a ordonat lui Floyd să-și ridice mâinile la vedere. Lane, spun procurorii, „i-a pus mâinile la spate lui Floyd și l-a scos din mașină”. Mai târziu, au subliniat, Floyd „a rezistat activ să fie încătușat”.

Dar, odată încătușat, Floyd s-a supus măsurii, în timp ce Lane îi explica de ce a fost arestat pentru „utilizarea bancnotei contrafăcute”.

Derek Chovim (REUTERS)

Atunci când ofițerii au încercat să-l introducă pe Floyd în mașina echipei, a început o luptă între ei. În jurul orei 8:14 p.m., Floyd „s-a încordat, a căzut la pământ și le-a spus ofițerilor că este claustrofob”, se arată în raport. Exact atunci, agentul Derek Chauvin a ajuns la fața locului.

Atât el, cât și alți agenți au încercat din nou să-l pună pe Floyd în maşina de patrulă a Poliţiei. În timpul acestei încercări, la 20:19, Chauvin l-a scos pe Floyd de pe scaunul pasagerului, „ceea ce l-a determinat să cadă la pământ”, se arată în raport. S-a întins acolo, cu fața în jos, încă încătușat.

În acest moment, martorii au început să-l filmeze pe Floyd, care părea să fie într-o stare de suferință. Aceste momente, surprinse pe mai multe telefoane mobile și distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare, ar fi ultimele minute ale vieții lui Floyd.

Floyd era ținut de ofițeri când Chauvin și-a pus genunchiul stâng între capul și gâtul afro-americanului.

„Nu pot respira„, a spus Floyd în repetate rânduri, rugându-se în numele mamei și implorându-l pe Chauvin: „te rog, te rog, te rog!”

Timp de 8 minute și 46 de secunde, Chauvim a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd, se arată în raportul procurorilor. Când au trecut primele 6 minute din acea perioadă, Floyd a încetat să mai reacționeze.

Imaginile cu poliţistul ţinând piciorul pe gâtul lui Floyd au declanşat revolta în SUA

Videoclipurile incidentului arată că, în acel moment, Floyd a încetat să vorbească în timp ce martorii i-au îndemnat pe ofițeri să-i verifice pulsul. Unul dintre agenți, Kueng, a făcut-o.

La 20:27. Chauvin își trage genunchiul de pe gâtul lui Floyd. Acesta nu se mai mişca. L-au pus apoi pe o targă și l-au dus cu ambulanța la Centrul Medical Local Hennepin. Moartea a fost pronunțată aproape o oră mai târziu.

Cu o noapte înainte de moartea sa, Floyd vorbise cu unul dintre cei mai apropiați prieteni, Christopher Harris. El îl sfătuise pe Floyd să contacteze o agenție de angajare temporară. Bancnota falsă, observă Harris, nu era ceva ce putea fi pus în legătură cu caracterul prietenului său.

„Felul în care a murit nu are sens”, spune Harris, care conchide:

„Își cerșea viața. A implorat viața. Când încerci atât de mult să ai încredere în acest sistem, un sistem despre care ştii că nu este desenat pentru tine, când cauţi în mod constant dreptatea prin mijloace legale și nu o poţi obţine, atunci începi să-ţi faci dreptate pe cont propriu”
Imagini live de la corespondentul Lumea Liberă

Leave a reply