Uğur Șahin și Özlem Türeci: „echipa de vis” germană din spatele vaccinului

2
1757

Ei sunt cuplul de oameni de știință din „echipa de vis” ce au venit cu o idee mare care ar putea proteja umanitatea de un virus ce a ucis mai mult de un milion de oameni și ar putea pune capăt unei pandemii care a agitat economiile din întreaga lume.

În timp ce lumea a răsuflat ușurată la știrile de luni, conform cărora vaccinul experimental dezvoltat de compania germană de biotehnologie BioNTech și de compania farmaceutică americană Pfizer, a arătat rezultate pozitive în studiile de fază 3 foarte importante, Uğur Șahin și Özlem Türeci au manifestat o modestie caracteristică, relatează theguardian.

Șahin, director executiv al BioNTech, cunoscut pentru mersul pe bicicletă până la sediul unei companii evaluate în prezent la 21,9 miliarde de dolari (16,6 miliarde de lire sterline), a declarat că rezultatele studiilor sunt mai presus de toate o „victorie pentru inovație, știință și a unui efort global de colaborare”, care, speră, ar putea ajuta lumea să „recâștige un sentiment de normalitate”.

Comentariile au sugerat rigoarea științifică, etica de lucru neîncetată și apetitul pentru antreprenoriat. Compania lui Sahin și Türeci a depășind concurenții mai bine stabiliți în cursa pentru un vaccin Covid-19 – și au făcut din cuplu primii germani cu rădăcini turcești care au intrat în lista bogată a țării lor în această toamnă, la numărul 93.

Ambii oameni de știință sunt copiii unor migranților turci care s-au mutat în Germania la sfârșitul anilor 1960. Șahin, în vârstă de 55 de ani, s-a născut în İskenderun, pe coasta mediteraneană, dar s-a mutat în Germania în vârstă de 4 ani, unde tatăl său lucra la fabrica Ford din Köln.

Türeci, în vârstă de 53 de ani, medicul șef al BioNTech, a crescut în Lastrup, Saxonia Inferioară, unde tatăl ei născut în Istanbul lucra ca chirurg la un mic spital catolic.

Türeci s-a descris ca fiind „turcă prusacă” și a vorbit în interviuri despre admirația ei pentru călugărițele care îngrijeau pacienții la spitalul tatălui ei, în timp ce fanul fotbalului Șahin a găsit inspirație în cărți științifice pe care le-a scos din biblioteca de la biserica sa locală.

După ce și-a obținut doctorul cu o teză privind tratamentul cu imunoterapie pentru celulele canceroase, Șahin și-a urmat cursurile de doctorat la Universitatea Saarland din orașul Homburg, unde Türeci studia medicina.

S-au căsătorit în 2002, întrerupându-și cercetările doar pentru o scurtă perioadă de timp, pentru a scăpa din hainele lor de laborator și pentru a merge la biroul de registru în ziua nunții lor. Fiica lor s-a născut patru ani mai târziu.

Din 2001, Șahin și Türeci își au sediul în Mainz, un oraș de pe râul Rin renumit pentru cultura sa de carnaval și ca locuință a lui Johannes Gutenberg, inventatorul tiparului mobil.

Cei doi oameni de știință au arătat un zel întreprinzător similar. La spitalul universitar din Mainz, cuplul a planificat să înființeze un laborator de cercetare pentru a investiga modul în care sistemele imune ar putea fi antrenate pentru a ataca celulele canceroase. Când fondurile de cercetare erau greu de obținut, „pur și simplu ne-am creat propria companie”, a spus Șahin pentru portalul de știri Heise.

Prima lor companie, fondată în 2001, s-a numit Ganymed – nu după frumosul erou al mitului grecesc, ci o expresie turcească care înseamnă „câștigat prin muncă grea”, așa cum a spus Türeci pentru Süddeutsche Zeitung. Compania, care a fost pionieră a terapiilor de precizie cu anticorpi împotriva cancerului, a fost vândută companiei farmaceutice japoneze Astellas pentru 1,4 miliarde de euro în 2016.

Au fondat a doua companie BioNTech în 2008, împreună cu oncologul austriac Christoph Huber, care încă se află în consiliul de supraveghere. Cu BioNTech, care are în prezent aproximativ 1.300 de angajați, cuplul a început să dezvolte tratamente pentru imunoterapie împotriva cancerului, folosind material genetic numit ARNm pentru a antrena corpul uman să-și producă propriul antigen.

Șahin spune că a citit pentru prima oară despre Covid-19 în Lancet vineri, 24 ianuarie 2020: luni, 27, și-a convocat angajații anunţând că compania va face cercetări pentru a găsi un vaccin împotriva coronavirusului. Unii dintre colegii săi erau nemulțumiți, concentrându-se deja pe sărbătorile lor la schi, a declarat el pentru Wall Street Journal. Dar Șahin a rămas neclintit în hotărâre.

Compania farmaceutică americană Pfizer, care a colaborat anterior cu BioNTech la un vaccin antigripal, a fost rapid convinsă să ajute la costurile de dezvoltare și distribuție. Până în martie, când Germania a intrat în primul blocaj, BioNTech dezvoltase deja 20 de candidați pentru un vaccin, dintre care urma să testeze cinci pentru reacții imune într-un program de cercetare însoțit de 500 de oameni de știință numit Lightspeed.

Descoperirea a avut loc la începutul lunii noiembrie, după ce o analiză intermediară a arătat că candidatul lor la vaccin este 90% eficient în protejarea oamenilor de transmiterea virusului în studiile globale, mai bine decât sperau majoritatea experților.

Întrebat dacă va lua el însuși vaccinul, Șahin a declarat pentru site-ul german de știri Business Insider: „De îndată ce vaccinul va fi permis, voi fi unul dintre primii care o fac. Dar mai întâi trebuie să ne asigurăm că vaccinul ajunge la acei oameni care au nevoie urgentă de el: în special persoanele în vârstă, persoanele cu afecțiuni preexistente și personalul medical.”

VEZI ŞI:

”Copacul cu coaja de săpun” ascunde ingredientul-cheie care face imbatabil vaccinul anti-COVID

Cinci zile pentru achiziționarea vaccinului. Atât au la dispoziţie statele membre pentru a decide dacă participă la contractul comun

STUDIU. Cele 3 măsuri de protecţie împotriva COVID sunt şi cele mai mari surse de infectare

Leave a reply