UE „riscă să se scufunde” din cauza coronavirusului. Mesaj grav despre viitorul Europei unite din partea unui comisar cu greutate

0
1439

Epidemia de COVID-19 pune în pericolul „proiectul european, care riscă să se scufunde” din cauza divizărilor interne din Uniunea Europeană, a avertizat luni comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni, transmite AFP.

„Proiectul european riscă să se scufunde. Este clar că dacă divergenţele economice dintre statele europene se accentuează şi criza adânceşte diferenţele dintre diferite ţări europene, în loc să le diminueze (…), proiectul european va fi greu de menţinut”, a declarat Gentiloni pe postul de radio Capital.

Fostul premier italian subliniază între altele că trebuie să se găsească o soluţie „inevitabil prin dialog cu Germania, fără care nu se va ajunge la un compromis”.

Unele ţări din sudul Europei, ca Spania, Italia, susţinute şi de Franţa, care au fost până acum cele mai afectate de pandemie şi au finanţe publice fragile, ar dori un sprijin financiar masiv din partea UE pentru depăşirea consecinţelor sanitare, economice şi sociale ale crizei şi pledează pentru o mutualizare a datoriilor publice ale ţărilor din zona euro, care ar putea lua forma unor „coronabonduri”.

Ţările din nord, ca Olanda şi Germania, refuză acest lucru, notează AFP. Joi, un summit al UE s-a încheiat fără rezultat, o eventuală decizie fiind amânată cu două săptămâni, în pofida urgenţei impuse de pandemie.

„Fapt este că această discuţie, care este absolut legitimă, nu este adaptată situaţiei în care trăim”, a spus Gentiloni pentru Radio Capital.

Într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, comisarul european critică de asemenea statele „cu o viziune învechită, depăşită, o abordare inadecvată pentru această criză”.

„Nu este vorba de o criză economică ce afectează ţările mai puţin disciplinate decât altele, este o criză sanitară care a explodat în domeniul economic şi social. Este o provocare istorică pentru întreaga Europă„, a conchis Gentiloni în El Pais.

„Trebuie să evităm să facem alegeri tragice în Europa. Dacă Europa nu se ridică la înălţimea acestei provocări fără precedent, întregul edificiu european riscă să-şi piardă, în ochii propriilor cetăţeni, raţiunea de a fi„, a avertizat sâmbătă şi premierul italian Giuseppe Conte.

Leave a reply