UE pune pe masă 100 de miliarde de euro pentru un fond de ajutorare a şomerilor şi a firmelor private

0
784

Bruxellesul dorește cu orice preț să împiedice un alt summit viitor al șefilor de stat și de guvern al UE, care să lase în aer din nou o soluție comună pentru criza provocată de pandemia coronavirusului. Comisia Europeană a apăsat acceleratorul și finalizează o propunere pentru înfiinţarea unui fond comunitar de reasigurare a șomajului.

Potrivit unor surse comunitare citate de ziarul El Pais, executivul comunitar estimează că ar trebui să mobilizeze aproximativ 100 de miliarde de euro.

Președinții Consiliului European, Charles Michel, al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  al BCE, Christine Lagarde, și al Eurogrupului, Mário Centeno, au organizat luni o reuniune de videoconferință de jumătate de oră pentru a pregăti terenul pentru reuniunea virtuală a miniștrilor finanțelor din zona euro. Bruxellesul aspiră să înlăture atenția dezbaterii privind Eurobondurile, susţinută de Spania, Italia și Franța, dar dezavuată de Germania, Olanda sau Austria.

Comisia Europeană dorește să pună pe masă un pachet de măsuri, printre care se numără această reasigurare a șomajului. Bruxelles-ul lucra deja la o propunere care ar fi trebuit să fie prezentată în ultimul trimestru al acestui an. Cu toate acestea, actuala criză din cauza pandemiei Covid-19 a accelerat activarea unui astfel de instrument.

Potrivit surselor consultate, executivul Ursula von der Leyen va discuta propunerea în cadrul ședinței săptămânale a comisarilor de miercuri. Dacă va avea sprijin pentru propunere, va putea lua o decizie la sfârșitul săptămânii sau chiar la începutul săptămânii viitoare.

Conform primelor calcule de la Bruxelles, fondul ar fi înzestrat cu 100 de miliarde de euro, care ar trebui obținute printr-o emisiune de obligațiuni sau, dacă este necesar, prin resturi bugetare nefolosite sau prin ajustarea plafonului de cheltuieli al bugetului UE. Această sumă va servi drept garanție, astfel încât țările să poată finanța instrumente care să promoveze suspendarea sau distribuirea locurilor de muncă, în locul lichidării acestora.

Crearea acestui instrument este, de asemenea, un colac de salvare pentru țările din sudul Europei, care suferă cel mai mult de efectele pandemiei și sunt într-o poziție financiară mai slabă pentru a face față crizei actuale. Acest mecanism a fost apărat la diverse summituri de către premierul guvernului spaniol, Pedro Sánchez. Criza coronavirusului ar putea accelera intrarea sa în funcțiune, deși cu fonduri comunitare în loc de fonduri de stat.

Însă şi în unele țări din nordul Europei, nevoia de a răspunde cerințelor formulate de Franța, Spania și Italia începe să fie văzută cu ochi buni, astfel încât criza actuală să nu dinamizeze bazele pieței unice.

În ciuda faptului că deocamdată nu există semne de progres cu Eurobondurile, s-ar putea realiza progrese și în alte domenii, cum ar fi o linie a fondului european de salvare (MEDE) fără condiții și pe termen lung sau mobilizarea liniilor de împrumuturi de la Banca Europeană a Investiții (BEI).

Bruxelles-ul este convins că situaţia de blocaj este temporară și că un răspuns unanim – odată ridicate măsurile de izolare socială actuale provocate de pandemie – ar putea permite ieşirea rapidă şi eficace din criză. Obiectivul este de a menține viaţa companiilor prin garanții de stat și pachete de ajutor – pentru care reglementările comunitare au fost deja relaxate – și să prevină distrugerea masivă a locurilor de muncă. Acest fond, ale cărui detalii sunt în curs de definitivare în “cartierul general” al Comisiei, ar servi acestui scop. Și, de asemenea, nu este exclus ca în viitor să fie embrionul unui instrument şi mai stabil.

 

Leave a reply