UE propune prelungirea reducerii voluntare a consumului de gaz în țările membre

Comisia Europeană a propus luni prelungirea cu un an, până în martie 2024, a reducerii voluntare a cererii de gaze cu 15%, pe care statele membre o aplică de vara trecută ca măsură de urgenţă în contextul crizei energetice, informează Reuters și Agerpres.
„Este posibil ca pieţele să rămână tensionate în următoarele luni” şi prelungirea măsurii privind economisirea „va garanta că suntem pregătiţi pentru iarna viitoare”, a declarat, într-un comunicat, ministrul european al Energiei, Kadri Simson.
În perioada august-ianuarie 2022, conform ultimelor date centralizate de Executivul comunitar, ţările din UE şi-au redus consumul de gaze cu circa 19,2%, în medie, mai mult decât nivelul de 15% pe care îl stabiliseră ca ţintă.
Cele mai mari reduceri s-au înregistrat în Lituania (-40,5%) şi Suedia (-40,2%), în timp ce scăderea cea mai mică a fost consemnată în Irlanda (-0,3%).
În ţările cu cea mai mare populaţie din UE, consumul a fost redus cel mai mult în Germania (-19,4 %), urmată de Italia (-18,6%), Franţa (-17,1%), Polonia (-14,9%) şi Spania (-13,7 %).
Comisia Europeană consideră că, dacă se va continua cu încercare de reducere a consumului de gaze cu o medie de 15% faţă de nivelurile normale, asta va ajuta atât la garantarea securităţii energetice, cât şi la diminuarea volatilităţii preţurilor, informează hotnews.
„A contribuit semnificativ la atenuarea presiunilor determinate de întreruperea furnizărilor ruse”, a declarat Comisia Europeană, care cifrează reducerea la 42 miliarde metri cubi de gaze.
Însă executivul comunitar nu a precizat cât din această economisire provine dintr-un consum voluntar mai mic şi cât corespunde prăbuşirii cererii, de exemplu, din partea industriilor mai consumatoare de energie, care şi-au oprit producţia din cauza preţurilor ridicate.