UE își revizuiește legislația farmaceutică pentru a garanta accesul la medicamente inovatoare

0
85

Reforma legislației farmaceutice a UE va garanta accesul la medicamente inovatoare pentru toți pacienții europeni și va consolida competitivitatea globală și inovarea industriei de profil, a anunțat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyrikides, în cadrul evenimentului “Revizuirea legislației farmaceutice generale a UE – abordarea provocărilor, valorificarea oportunităților”, organizat în strânsă cooperare cu Ministerul Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății, Asistenței și Protecției Consumatorilor din Austria și Reprezentanța Permanentă a Austriei pe lângă Uniunea Europeană.

Comisia Europeană va veni în următoarele săptămâni cu o propunere de revizuire a legislației UE în domeniul farmaceutic în primul rând, „pentru a răspunde intereselor pacienților din întreaga Europă și pentru a-i aduce pe aceștia în centrul atenției” și, în al doilea rând, „pentru a sprijini pe deplin o industrie europeană inovatoare și competitivă la nivel mondial”.

Propunerea va fi prezentată cu întârziere de câteva luni, calendarul inițial al Comisiei prevăzând ca aceasta să fie formulată până la finele lui 2022.

„Atunci când analizăm această propunere, este important să o privim ca pe un întreg, ca pe un set de instrumente. Fiecare parte se completează cu cealaltă și nicio inițiativă nu ar trebui privită în mod izolat”, a afirmat comisarul european pentru sănătate.

În acest sens, Kyriakides a prezentat cele șase obiective-cheie urmărite de reforma în domeniul farmaceutic:

  1. accesul tuturor europenilor atât la medicamente inovatoare, cât și la cele consacrate, atunci când au nevoie de ele, indiferent unde locuiesc.
  2. consolidarea caracterului inovator și a competitivității industriei farmaceutice din UE la nivel mondial, oferind stimulente puternice pentru inovare.
  3. întărirea securității aprovizionării cu medicamente pentru a aborda deficitul din această zonă, impunând obligații mai stricte în materie de aprovizionare și de transparență a stocurilor. Penuria și retragerile vor trebui să fie notificate mai devreme. Agenția Europeană pentru Medicamente va avea un rol mai important în coordonarea acțiunilor noastre împotriva penuriei.
  4. producția de medicamente mai durabile din punct de vedere ecologic
  5. crearea de instrumente ambițioase pentru a combate rezistența antimicrobiană – ucigașul tăcut care, în prezent, face peste 35 000 de victime pe an. Comisia Europeană ia în considerare să propună vouchere de exclusivitate transferabile pentru dezvoltarea de noi produse antimicrobiene care să fie acordate și utilizate în condiții stricte. De asemenea, va analiza mecanisme de achiziție pentru accesul la antimicrobiene noi și existente, care ar garanta venituri indiferent de volumul vânzărilor.
  6. simplificarea, modernizarea reglementărilor și digitalizarea în domeniul farmaceutic pentru a facilita un mediu de reglementare mai suplu pentru investiții, cu proceduri simplificate și mai rapide de autorizare a introducerii pe piață, un sprijin mai puternic pentru medicamentele promițătoare și o mai bună utilizare a datelor și a digitalizării.

Potrivit comisarului european pentru sănătate, reforma se va baza pe „o propunere echilibrată care nu creează câștigători și perdanți, ci construiește un cerc avantajos între industrie și pacienți, pentru a oferi inovație acolo unde este cea mai mare nevoie de ea: pentru cetățenii noștri, în întreaga Uniune”.

Însă, a subliniat aceasta, este necesară „o cooperare strânsă și contez pe sprijinul dumneavoastră pe parcursul negocierilor, astfel încât, împreună, să aducem sistemul farmaceutic al UE în secolul XXI”.

Leave a reply