VIDEO. Europa – încă 60 de milioane de euro pentru firme. Ţinta: inovatorii care găsesc soluţii noi de răspuns la criza COVID

0
632

Ca parte a eforturilor colective ale Uniunii Europene de combatere a crizei provocate de coronavirus, Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) a lansat Inițiativa EIT privind răspunsul în caz de criză, sprijinind soluțiile inovatoare pentru redresarea socială și economică.

Astfel, EIT pune la dispoziție o finanțare suplimentară în valoare de 60 milioane EURO pentru a ajuta inovatorii să genereze soluții de mare impact care să abordeze provocările fără precedent cauzate de criză.


Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat:

„Într-un moment de criză, precum cel cu care ne confruntăm în prezent, trebuie să ne asigurăm că resursele sunt direcționate în așa fel încât să conducă la rezultate rapide. Ne asigurăm că sprijinul financiar este sporit și distribuit mai rapid celor care lucrează la cele mai promițătoare răspunsuri la întrebările dificile ridicate de COVID-19. Datorită inițiativei EIT privind răspunsul în caz de criză, inovatorii din UE vor beneficia de sprijin suplimentar care îi va ajuta să depășească această situație fără precedent și să ofere în continuare soluții inovatoare pentru Europa și cetățenii săi.”

Această inițiativă va sprijini noile proiecte de inovare pe termen scurt care abordează în mod direct criza („Componenta de proiecte privind răspunsul în cazul unei pandemii”), și va impulsiona întreprinderile nou-înființate, întreprinderile în curs de extindere și IMM-urile să-și accelereze creșterea post-criză și să contribuie la redresarea economică („Instrumentul de sprijin cu capital de risc”).

Europarlamentul PPE Siegfried Mureşan a dezvăluit că UE pregăteşte o mare finanţare pentru răspunsul la criză, dar nu va uita nici de obligaţiile vechi asumate în faţa cetăţenilor Europei.

„Vrem să ajutăm cât mai mult pe cei afectaţi de criza coronavirus: persoane, regiuni, întreprinderi, ţări.  Se lucrează acum la crearea unui nou fond, care va oferi atât fonduri europene nerambursabile, cât şi credite în condiţii avantajoase celor care au nevoie. Este o idee a Comisiei Europene. Prin implicarea Parlamentului UE, acest fond va deveni mai bun, mai util. Vestea bună e că lucrăm la crearea acestui nou fond şi trebuie să luăm două decizii foarte importante. Una dintre ele: cum alocăm bugetul UE. Pentru că această criză e importantă, dar nu trebuie să uităm de priorităţile Europei: agricultură, coeziune adică infrastructură. Nu avem voie să uităm de subvenţiile pentru fermieri, plăţi directe, de cercetătorii care primesc fonduri UE, de banii pentru autostrăzi, pentru anveloparea de blocuri, de burse Erasmus, studenţi şi aşa mai departe. Toate sunt la fel de importante, iar bugetul multianul care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021 trebuie să ţină cont de toate”, a spus europarlamentarul Siegfried Mureşan, la interviurile LUMEALIBERA.RO. (vezi detalii în înregistrarea video de mai jos, de la minutul 25:00).

Leave a reply