sâmbătă, iulie 20

UE, cu ochii pe „străinii bogaţi” care vor să cumpere mari companii europene afectate de criză

0
782

Uniunea Europeană vrea verificări mai stricte pentru firmele de stat din străinătate sau companiile susţinute de stat care cumpără firme europene, în ideea de a preveni utilizarea incorectă a subvenţiilor, a declarat marţi comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, transmite Reuters.

În ultima perioadă, tendinţele protecţioniste ale blocului comunitar s-au înmulţit pe măsură ce Bruxelles-ul vrea să dea naştere unor campioni industriali europeni, dar şi ca urmare a îngrijorărilor că străini bogaţi ar putea prelua companii europene a căror valoare a fost afectată de pandemia de coronavirus.

Margrethe Vestager a subliniat că firmele străine utilizează subvenţii fără ştirea sau verificările Uniunii Europene.

„Există un risc crescut ca acestea să fragmenteze piaţa unică sau să dezechilibreze mediul concurenţial”, a spus Vestager. Comisarul european a adăugat că săptămâna viitoare va prezenta un document cu privire la înăsprirea controalelor asupra subvenţiilor străine.

Ulterior, guvernele statelor membre şi Parlamentul European vor preciza care sunt interesele UE care ar putea fi afectate de subvenţiile străine.

Vestager a subliniat că firmele europene cu acţionari susţinute de alte state ar putea fi investigate, dând drept exemplu cazul unui producător de anvelope care a fost cumpărat de o companie chineză, care a putut să pară mai competitivă decât rivalii europeni pentru că a beneficiat de subvenţii din partea statului chinez, chiar dacă acest lucru nu a fost dovedit.

„Cred că este adecvat să facem tot ce putem atunci când companiile europene se lovesc de o competiţie incorectă chiar şi în Europa, pentru că rivalii au acces la subvenţii străine”, a spus Vestager.

Obiectivul Executivului comunitar este să evite subvenţionarea de către statele membre a companiilor care nu sunt viabile în defavoarea altora mai competitive. Însă după izbucnirea pandemiei de coronavirus, şi a măsurilor de carantină introduse pentru a opri propagarea virusului, sectoare întregi ale economiei au fost paralizate în Uniunea Europeană. În aceste condiţii, Comisia Europeană a decis să fie mai flexibilă cu privire la acordarea de ajutoare de stat pentru ca să nu pună în pericol supravieţuirea companiilor şi a locurilor de muncă asociate. AGERPRES

Leave a reply