sâmbătă, iulie 13

Turcan, despre stadiul legii salarizării bugetarilor, ca în versurile lui Eminescu. ”Era pe când nu s-a zărit / Azi o vedem, şi nu e”

Vicepreședintele PNL Raluca Turcan l-a ironizat luni pe ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, pe tema amânării unei legi a salarizării bugetarilor. Ea a declarat într-un discurs de partid că actuala lege a dus la apariția de inegalități în rândul angajaților la stat.

”Așteptam cu toții ca legea salarizării, asumată și ea prin PNRR, să fie dezbătută, adoptată și implementată până la 1 iulie, tocmai pentru a-i plăti competitiv pe cei care muncesc și pentru a elimina toate inechitățile din sistem. Însă, stadiul acestei legi este exact ca în versurile lui Eminescu ”Era pe când nu s-a zărit, Azi o vedem, şi nu e”, a spus Turcan într-un discurs susținut la congresul pensionarilor PNL.

Ea a adăugat că întreaga ierarhie salarială din sistemul public a fost răsturnată după principiul cine strigă mai tare, acela primește drepturi suplimentare.

Așa s-a ajuns în situația inacceptabilă ca muncitorul necalificat debutant din construcții sau din agricultură să aibă un salariu brut mai mare decât un profesor cu studii de lungă durată la început de carieră. Este firesc ca tinerii să se întrebe ce rost mai are să meargă la școală?”, a spus Turcan.

Ea a acuzat și abuzurile din unele companii și instituții de stat, care au depășit cu mult standardele din economia privată.

Dacă vom compara salariile din unele instituții și autorități publice cu cele ale directorilor celor mai performante companii vom avea, de asemenea, mari surprize. Directorii de la companiile private par niște săraci pe lângă unii angajați din unele autorități autonome sau companii de stat cu pierderi. (…)

În sectorul public sunt foarte mulți oameni care muncesc foarte mult și tocmai aceia nu sunt plătiți corespunzător. Pe mulți o să-i pierdem pentru că fiind buni profesioniști vor migra către sectorul privat, iar sistemul public va rămâne cu cei mai puțin performanți, dar mai bine plătiți”, a mai spus ea.

România și-a asumat prin PNRR să realizeze o nouă lege a salarizării bugetarilor pentru a elimina inechitățile și numeroasele excepții de la reguli.

Leave a reply