Tudose, aliat cu băncile austriece împotriva Băncii Transilvania?
Graficul de mai sus arată cât a căzut Banca Transilvania după ce premierul Mihai Tudose a scos perlele cu atacuri la bănci și după ce analistul economic Florin Câțu (senator PNL) a dezvăluit că guvernul va introduce o taxa pentru bănci. Eu citesc acest grafic în trei feluri:
1. Primul-ministru Mihai Tudose este total ”analfabet” economic și nu știe ce vorbește (puțin probabil)
2. În spatele lui se află fonduri speculative care fac milioane în doar două-trei zile. La fel, și câțiva insideri (angajați ai băncii, deținători de acțiuni cumpărate de la aceasta bancă la care sunt și angajați). Am să explic mai jos cu cifre.
3. Prim-ministrul a devenit un instrument în lupta dintre Banca Transilvania și băncile austriece (BCR și Raiffeisen). Banca Transilvania a ajuns a doua bancă în România, cu o cotă de piață de 13.5%. Dacă mai achiziționează o bancă ce deține și ea 2-5% din sistemul bancar românesc, atunci BCR riscă să-și piardă locul de ”regină” deținut în prezent (cu o cotă de 16.28%). Interesant de aflat unde-și ține (ținea) banii Mihai Tudose (înțeleg, mai nou, că nu mai folosește conturi bancare). Din informațiile din presă, avea conturi exact la BCR și Raiffeisen! Spre deosebire de Banca Transilvania, Erste(BCR) nu a fost afectată de declarațiile sale, iar Raiffeisen nu este cotată la bursă în România. Din câte știu, controlează doar fonduri speculative.
Pentru punctul 2, iată câteva cifre:
Prin atacurile împotriva băncilor, Tudose dă indirect lovitura Băncii Transilvania, care încurajează vânzările insider-ilor. Semnalul a fost transmis țintit către bănci, tranzacțiile cu celelalte acțiuni lichide având închideri apropiate de nivelurile de referință ale ședințelor anterioare. Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 20,90 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 3,07%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune. În acest context, merită studiat cu atenție cazul Simonei Mihaela Nădășan, directorul de relații internaționale de la Banca Transilvania, care a vândut la începutul lunii august 115.000 acțiuni la prețul de aproximativ 2.50-2.55 lei pe acțiune. Oare nu a vândut să recumpere pe la 2.24 zilele trecute? Această doamnă care parcă a știut de furtuna ce va urma pe piață după declarațiile premierului. Nu cred că este singură pe aceste teren al speculațiilor cu acțiuni ale băncii la care lucrează. Cum cumpărările angajaților au fost în aceeași perioadă numai pentru 5.430 de titluri, vânzările nete ale insiderilor au depășit o valoare de aproximativ 310.000 de lei!!! Această diferență imensă spune multe. În America, pentru așa ceva iei peste 5 ani de închisoare și plătesti de nu-ți ajunge o viață.
Interesant este că băncile tac! O posibilă explicație este nevoia de a-și recupera banii împrumutați guvernului pentru cheltuieli fără acoperire în economia reală (majorări de salarii).
De la începutul anului, guvernele Grindeanu și Tudose s-au împrumutat, în medie, cu 5,66 miliarde de lei în fiecare lună. Banii au fost garantați cu titluri de stat care au data scadentă în perioada 2018-2036. Conform documentelor de la Finanțe, titlurile de stat au fost vândute pe piața internă prin opt dealeri: ING, BCR, UniCredit, Banca Transilvania, BRD, Bancpost, Citibank și Raiffeisen.
Marius Mureșan (Montreal, Canada)