Trump TV sau Fox TV? Se va încheia mariajul media dintre actualul președinte al SUA și magnatul Rupert Murdoch?

4
430

Liderii Fox News nu vor spune acest lucru niciodată cu voce tare, dar cred că imperiul lor mass-media este mai mare decât președintele Trump.

Și au miliarde de motive pentru a crede acest lucru: miliarde de dolari în venituri, împreună cu milioane de telespectatori fideli.
Angajații Fox sunt încrezători că anii Biden vor fi prosperi pentru rețeaua media patronată de familia Murdoch și nu pierd acest vis în fața alternativei tip „Trump TV”, potrivit unor surse din imperiul Fox TV citate de rivalii de la CCN, într-u material de analiză media-politică privind relația dintre actualul președinte și televiziunea care l-a ajutat să ajungă președinte.


Dar unii observatori cred că magnații Fox ar trebui să fie îngrijorați. Este posibil ca ruptura președintelui de trustul media care i-a fost fidel să afecteze marca Fox și să-i dezlipească pe telespectatorii dezamăgiți, dacă Trump va lansa o companie de media proprie.

Este posibil ca harta mass-media de dreapta, de mult controlată de Fox, să fie balcanizată.

Iată cea mai bună modalitate de a interpreta ce se întâmplă: Trump și ”patriarhul” Fox, Rupert Murdoch, au avut o căsătorie de conveniență corporativă timp de cinci ani. Trump amenință acum să se despartă, dar Fox a mai trecut prin multe dintre aceste certuri aspre.

Întrebarea acum este ce ar putea face Trump după ce va părăsi funcția.

Fox News a fost cea mai vehementă televiziune pro-Trump, dar nici măcar ea nu a putut să mintă în halul în care i-a cerut Trump, că Biden a furat alegerile în Arizona: ”Nu e adevărat, nu e adevărat!”, au comentat vedetele Fox

Un serviciu de streaming de marcă Trump pare mai probabil decât un canal prin cablu „Trump TV”. Dar aproape orice este posibil: o emisiune radio găzduită de Trump, o extindere a emisiunilor web actuale ale campaniei Trump sau un acord de licențiere cu o companie precum Newsmax.

Dar un talk show „Donald Trump Tonight” pe Fox? Să fie exclus așa ceva?

Răspunsul este nu, cel puțin nu în totalitate. Aproape întotdeauna există piese care ar putea fi mutate. De exemplu: Hannity este la Fox de aproape 25 de ani. Poate s-ar putea retrage și l-ar putea lăsa pe Trump să-i ia locul.
Dar, în acest moment, Trump se gândește la acoperirea rețelei. Iată deci un ghid pentru lunile următoare.

Trump a fost un spectator al Fox News înainte de a fi starul Fox News. A aflat multe despre baza partidului republican urmărind rețeaua și apelând la emisiunea de dimineață „Fox & Friends”, în timp ce apărea în continuare la „Celebrity Apprentice”, de la concurentul NBC. El a continuat să apară în rețea în mod regulat, în timp ce candida la candidatura partidului republican, în 2015 și 2016, chiar în timp ce a atacat-o pe gazda Fox, Megyn Kelly, și i-a lăudat pe unii dintre comentatorii rețelei.

Murdoch critica vocal comportamentul lui Trump. Magnatul media a scris faimos pe Twitter în vara anului 2015: „Când va înceta Donald Trump să-și jeneze prietenii, să nu mai vorbim de toată țara?”

Dar Murdoch a făcut pace cu Trump după ce acesta a câștigat nominalizarea. El nu credea că Trump o va învinge pe Hillary Clinton la alegerile generale, dar când Trump a reușit, Murdoch a ajuns la ceea ce un prieten de familie a numit ulterior „detenție”.

Căsătoria media a fost vizibilă pentru toți, la televizor. Fox l-a promovat pe Trump și el a promovat rețeaua. Murdoch a profitat în timp ce Trump a beneficiat de promovarea și propaganda lui Fox.

Cine are nevoie mai mult de cine: Fox de Trump sau invers?

Rupert Murdoch a făcut avere din adevăr, nu din minciună

Fixația Fox News a lui Trump a fost o temă majoră a președinției sale. El a angajat oameni de la Fox, a concediat oameni din cauza Fox și a acordat majoritatea interviurilor sale naționale la Fox TV.

Dar chiar și cu această relație strânsă, el era încă predispus să trimită tweet-uri răutăcioase ori de câte ori nu-i plăcea ceva în rețea. Executivii Fox i-au ignorat plângerile. Au simțit că ei, nu președintele, au puterea.

Este important să recunoaștem că Fox are o poziție aproape de monopol în televiziunea de dreapta.

Audiența rețelei este extraordinar de loială, așa cum s-a demonstrat la sfârșitul anului 2016 și la începutul anului 2017, când trei dintre cele mai mari vedete ale Fox – Megyn Kelly, Bill O’Reilly și Greta van Susteren – toate au plecat într-o perioadă de nouă luni, iar audiențele practic au rămas la fel.

Pentru mulți din industria TV, lecția a fost aceea că, la Fox, toată lumea este înlocuibilă. Această lecție se aplică și lui Trump?
În anumite privințe, el este cea mai mare vedetă a Fox din ultimii cinci ani.

Acum spectacolul său prezidențial se încheie.

Trump ar putea crede că Fox are nevoie de puterea sa de ”stea”, iar la limită este adevărat că aparițiile și interviurile lui Trump sunt impulsuri de rating de dreapta. Dar rețeaua media era numărul 1 cu mult înainte ca Trump să devină politician.

După cum a scris sociologul Arlie Russell Hochschild în cartea sa din 2016 „Strangers in their own land: Anger and Mourning on the American Right”, despre susținătorii Tea Party din Louisiana, „Fox News se află lângă industrie, guvernul de stat, biserica și mass-media obișnuită ca un pilon suplimentar al culturii politice proprii”. „Pentru unii, Fox este o familie”, a explicat ea.

Este nevoie de mult mai mult decât un tweet pentru a convinge oamenii să abandoneze familia.

Cu toate acestea, Trump ar putea încerca să dizolve această căsătorie mediatică.
Supărat că Fox nu a mințit ca el despre furtul alegerilor, Trump a scris joi că „audiențele de zi @FoxNews s-au prăbușit complet”.
Audiențele de zi ale Fox au scăzut oarecum ușor săptămâna aceasta, dar asta nu este o surpriză, deoarece victoria lui Biden este interpretată ca o veste proastă de către baza telespectatorilor Fox.

Rețeaua simte, de asemenea, presiuni din partea extremei-drepte, de la canale precum Newsmax, care critică Fox pentru că a proiectat victoria lui Biden în Arizona și l-au numit pe Biden președinte ales.

Rating-urile Newsmax au crescut în ultimele zile, dar Fox este încă mai puternică decât toți provocatorii săi.

Tweetul lui Trump de joi a continuat:

“Foarte trist să văd cum se întâmplă acest lucru, dar au uitat ce le-a făcut să aibă succes, ce le-a adus acolo. Au uitat Golden Goose. Cea mai mare diferență dintre alegerile din 2016 și 2020, a fost @FoxNews!”

Trump a formulat acuzații similare împotriva Fox pe tot parcursul campaniei din 2020.

Dar afirmația sa că el ar fi „Gâsca de aur” a lui Fox nu se susține. Rețeaua a crescut constant de ani de zile, datorită unui public fidel care nu are încredere în majoritatea restului mass-media naționale. Vedete precum Hannity încurajează și înrăutățesc această alienare în fiecare zi, abordând ceea ce el numește știri „false”.

Surse din interiorul Fox au prezis că Trump va reveni la normal și va lăuda gazdele rețelei într-o zi sau două. La începutul acestei săptămâni, el a postat numeroase videoclipuri din emisiunile pro-Trump ale Fox și Newsmax.

Axios a raportat joi că „Trump le-a spus prietenilor că dorește să înființeze o companie de mass-media digitală, pentru a ataca Fox News”.
Un serviciu de streaming de abonament i-ar permite să-i transforme pe fani în clienți plătitori și să concureze cu Fox în același timp.

O persoană din interiorul Fox a pus la îndoială această idee, subliniind că Trump este de modă veche – este obsedat de televiziunea cu ecran mare, nu de aplicațiile de streaming noi.

Orice ar decide să facă actualul președinte, lunile următoare ne vor lumina cu răspunsul la întrebarea-cheie: are Fox nevoie de Trump sau mai mult are nevoie Trump de Fox?

VEZI ŞI:

Cîțu, o nouă veste proastă pentru PSD, o nouă veste bună pentru România: crește economia!

Donald Trump evocă pentru prima dată posibilitatea unei înfrângeri

4 comments

Leave a reply