marți, ianuarie 21

Trump, tot mai imprevizibil. O nouă piruetă la Casa Albă, după haosul privind măsurile de combatere a pandemiei

0
1272

Preşedintele SUA nu se dezminte. A luat decizia de a declara starea de urgenţă în toate cele 50 de state americane – o măsură fără precedent – după ce a amânat sine die măsurile de carantină aplicate de China şi Europa în lupta cu pandemia. Iniţial a persiflat epidemia, apoi a sărit în barca opusă luând cea mai dură decizie. Din lac în puţ. Sau acţiune tip zig-zag, imprevizibilă, haotică, iresponsabilă chiar, potrivit analiştilor de peste Ocean.

La fel a făcut şi cu anunţul concedierii consilierului pe Sănătate al Casei Albe, care l-a criticat pe Trump indirect că, prin indecizia sa, a permis virusului să ucidă mulţi americani. La presiunile societăţii americane, Donald Trump a revenit asupra deciziei şi nu şi-a mai concediat specialistul. Într-o singură chestiune Trump a rămas inflexibil: închiderea graniţelor cu UE.

Donald Trump a anunțat că va menține de formă nedefinită interdicția care a fost în vigoare de o lună privind închiderea frontierelor cu Europa din cauza pandemiei coronavirusului.

„Vrem să o facem (ridicarea interdicţiei) foarte repede, dar vrem să ne asigurăm că totul este în regulă. În momentul de față avem o interdicție foarte puternică și o vom păstra așa până când (Europa) se va vindeca”, a spus Trump în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă.

Închiderea frontierelor cu Europa a fost decretată pe 14 martie pentru o perioadă inițială de 30 de zile care s-a încheiat în această duminică. În ceea ce privește deschiderea sa, președintele american a explicat că se va face „la momentul potrivit”, deși nu a dorit să definească dacă acest lucru se va întâmpla în săptămâni sau luni.

„Nu aș spune că Italia se descurcă foarte bine în acest moment, nu aș spune că Spania se descurcă foarte bine în acest moment, Franța tocmai și-a extins ordinul de carantină”, a subliniat el pentru a-și justifica decizia.

Trump a interzis deja intrările de turişti în Statele Unite din China, în ianuarie, iar în martie a luat aceeași decizie cu cei care sosesc din Europa, măsură faţă de care UE a răspuns cu o măsură similară.

„Am decis să iau câteva măsuri puternice, dar necesare pentru a proteja sănătatea și starea de bine a tuturor americanilor. Pentru a preveni ca noi cazuri să intre în granițele noastre, vom suspenda toate călătoriile din Europa către Statele Unite”, a spus el în anunțarea veto-ului din 12 martie.

Anthony Fauci

Până în prezent, Statele Unite au înregistrat 582.468 de infecții cu COVID-19, precum și 23.621 de decese cauzate de această pandemie. Zona cea mai afectată continuă să fie New York, care a înregistrat 7.349 de decese de la sosirea coronavirusului în țară.

Această conferință de presă a fost marcată de controverse în urma unui interviu în care dr. Anthony Fauci, unul dintre cei mai înalți consilieri medicali ai lui Trump, a recunoscut că, dacă țara ar fi fost izolată mai devreme, viețile ar fi fost salvate.

Trump a retușat un mesaj în această lună prin care a cerut ca Fauci să fie concediat cu hashtag-ul #FireFauci (concediat!), care a avut un efect negativ pe Twitter cu hashtag-urile #FireTrump (afară Trump) și #FireTrumpNotFauci (afară Trump nu Fauci).

Trump a făcut o nouă piruetă, şi în acest caz (aşa cum a procedat şi cu pandemia, luând iniţial peste picior virusului şi respingând măsurile dure de carabtină, pentru ca ulterior să revină şi să facă exact ca Europa şi China).

Președintele american a spus la conferința de presă că este mulțumit de activitatea lui Fauci și a spus că i-a cerut iniţial demisia pe Twitter pentru că „îi place controversa”.

Leave a reply