Facebook și Instagram elimină conturile conspiraționiștilor QAnon

1
749

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din Statele Unite, rețelele de socializare Facebook și Instagram vor închide toate conturile și paginile asociate cu mișcarea conspiraționistă pro-Trump QAnon, chiar și pe cele care nu postează conținut violent.

Facebook a anunțat marți retragerea tuturor conturilor, paginilor și grupurilor legate de mișcarea conspiraționistă QAnon, de  pe platforma sa principală și de pe Instagram, în condițiile în care numărul adepților acestei mișcări de extremă dreaptă pro-Trump a explodat în această perioadă premergătoare alegerilor prezidențiale din SUA, scrie rfi.ro.

Gigantul rețelelor sociale, acuzat în mod regulat de societatea civilă că nu luptă suficient împotriva celor care răspândesc ura, a luat deja măsuri împotriva QAnon de mai multe ori. De această dată, chiar și paginile care nu „dețin conținut violent” vor fi șterse dacă sunt asociate cu mișcarea, a anunțat grupul californian într-un comunicat.

Câteva săptămâni

Facebook precizează că susținătorii acestor numeroase teorii conspiraționiste trec mereu de la un subiect la altul pentru a obține noi audiențe.

„În timp ce eliminam conținutul asociat mișcării QAnon, care glorifica violența, am identificat alte conturi (ale mișcării) care prezintă diverse alte pericole. De exemplu, unii „susțin că anumite grupuri de oameni se află în spatele incendiilor de pe coasta de vest (a Statelor Unite)”, continuă Facebook.

Compania a spus că va dura câteva săptămâni pentru a face față evenimentelor. În august, Facebook eliminase deja aproape 800 de grupuri, 100 de pagini și 1.500 de reclame asociate direct cu această mișcare.

S-au luat, de asemenea, măsuri pentru a reduce aria de acoperire a peste 10.000 de conturi Instagram, a aproximativ 2.000 de grupuri și 440 de pagini Facebook. Compania a încercat să limiteze recomandările, ascunzându-le astfel încât să fie mai dificil de găsit, împiedicându-le să-și facă publicitate sau să-și vândă produsele.

„Oameni care își iubesc țara”?

„Am observat creșterea mișcărilor care, chiar dacă nu organizează în mod direct evenimente violente, laudă actele violente, arată că dețin arme și sugerează că le vor folosi sau că au fani capabili de comportament violent”, transmite grupul.

Întrebat despre QAnon în august, în urma măsurilor luate de Facebook, Donald Trump a spus că a văzut în ele mai presus de toate „oameni care iubesc țara noastră”. „Nu știu prea multe despre ei. Am înțeles că ei mă plac foarte mult, lucru pe care îl apreciez”, a adăugat el, sugerând că recenta lor popularitate se datorează protestelelor din Portland (nord-vest) sau din New York, împotriva rasismului și violenței poliției.

1 comment

Leave a reply