La o lună și jumătate după ce și-a îndemnat susținătorii să demoleze democrația Americii și să facă din SUA o țară pe modelul Rusiei lui Putin, Turciei lui Erdogan sau Chinei lui Xi Jing Ping, Donalt Trump răsuflă ușurat.
Senatorii partidului său n-au votat pentru punerea sa sub acuzare în acuzația de incitare la insurecția asupra clădirii Capitoliului chiar în ziua în care Congresul SUA parafa oficial desemnarea lui Joe Biden ca nou președinte al SUA.
Motivul pentru care senatorii Partidului Republican nu au votat ”pentru” în procedura de impeachment este simplu: dacă ar fi acceptat să-l trimită pe Trump în fața justiției, ar fi recunoscut oficial răspunderea partidului în atacul asupra Congresului – caz unic în istorie.
O analiză a prestigiosului cotidian New York Times spune însă că achitarea lui Donald Trump în Senat este doar o ușurare de parcurs pentru fostul președinte, nu și o exonerare a faptelor acestuia.
Principalele concluzii ale New York Times după achitarea lui Trump în Senat
- ”Din nou, fostul președinte Donald J. Trump nu a pierdut timpul să clameze victoria. El a lansat o declarație cu un minut înainte ca președintele din Senat să declare chiar oficial că a fost achitat sâmbătă, denunțând punerea sa sub acuzare ca fiind „încă o fază a celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria țării noastre”.
- Dar de acestă dată e diferit. Pentru că (n.r.- achitarea sa) vine cu un asterisc în cărțile de istorie, dacă nu o pată întunecată. De data aceasta, domnul Trump nu a avut Camera de Est a Casei Albe pentru a convoca aliați pentru a celebra eludarea condamnării. Aceasta a fost cea mai bipartizană acuzare din istorie și chiar și liderul republican l-a condamnat. Aceasta a fost o scăpare, nu o exonerare.
- Președintele care a ieșit victorios din procesul de punere sub acuzare de anul trecut, simțindu-se încurajat, și-a folosit funcția pentru a se răzbuna împotriva celor pe care i-a învinuit pentru acuzațiile care i se aduc.
- Dl Trump iese învins după un mandat și retras în spatele ușilor închise din Florida, fără putere guvernamentală, un viitor politic incert și cu multe procese penale la orizont. El i-a forțat pe majoritatea senatorilor republicani să rămână cu el în acțiunile destabilizatoare, dar puțini dintre ei l-au susținut, invocând motive constituționale pentru voturile lor.
- Nimeni nu l-a condamnat sâmbătă în termeni mai puternici decât unul dintre cei care au votat pentru achitarea lui, senatorul Mitch McConnell, din Kentucky, liderul republican care timp de patru ani și-a mușcat limba și a lucrat în tandem cu domnul Trump. Dl McConnell l-a acuzat pe Trump de o „rușine, dezonorantă renunțare la datorie”, în încercarea de a răsturna alegerile și de a trimite o mulțime în Congres pentru a bloca formalizarea înfrângerii sale; l-a demolat metodic pe fostul președinte, punct cu punct.
- „Nu există nicio îndoială, nici una!, că președintele Trump este practic și moral responsabil de provocarea evenimentelor acelei zile”, a spus dl McConnell.
-
„Niciun semn de întrebare despre asta. Oamenii care au asaltat această clădire au crezut că acționează după dorințele și instrucțiunile președintelui lor. Și a avea această credință a fost o consecință previzibilă a creșterii crescânde a declarațiilor false, a teoriilor conspirației și a hiperbolei nesăbuite pe care președintele învins a strigat-o în cel mai mare megafon de pe planeta Pământ”.
- Dar înțepătura mustrării sale a fost temperată de votul său, pe care domnul McConnell l-a explicat ca o consecință inevitabilă a credinței sale că un Senat nu poate pune în judecată un președinte după ce va părăsi funcția.
- Nu a fost singurul republican care a făcut acest lucru. Șapte republicani din Senat au votat pentru condamnarea domnului Trump, cei mai mulți senatori ai propriului partid al președintelui, care s-au întors împotriva lui într-un proces de punere sub acuzare din istoria americană, în urma celor 10 republicani ai Camerei care au făcut acest lucru în votul inițial de acum o lună.
- Și unii dintre ceilalți republicani care au votat pentru achitare sâmbătă au făcut ecou reproșului dlui McConnell. „Acțiunile și reacțiile președintelui Trump au fost rușinoase, iar istoria îl va judeca dur”, a declarat senatorul Shelley Moore Capito din Virginia de Vest. Senatorul Rob Portman din Ohio a adăugat: „Președintele Trump a spus și a făcut lucruri nesăbuite și a încurajat mulțimea”.
- Bineînțeles, domnul Trump a participat rar, dacă a făcut-o vreodată, la un proces de vindecare. Acum, că a scăpat de acuzațiile din Senat, probabil că își va pierde reticența de a vorbi. Declarația sa de sâmbătă a reprezentat un alt indiciu despre revenirea la viața publică.
- „Avem atât de multe lucruri în față și, în curând, vom ieși cu o viziune pentru un viitor american luminos, strălucitor și nelimitat”, a scris el.
- După ce nu au reușit să-l condamne, democrații speră că procesul l-a făcut totuși nefrecventabil, dacă nu imposibil, ca domnul Trump să candideze din nou la funcția de președinte, așa cum a sugerat că ar putea face. „Merită să fie discreditat permanent – și cred că a fost discreditat – în ochii poporului american și în judecata istoriei”, a declarat senatorul Chuck Schumer de la New York, liderul majorității democrate.
- Dar hotărârile finale cu privire la evenimentele din 6 ianuarie și președinția sa încă nu au fost emise. Domnul Trump păstrează un sprijin puternic în rândul bazei republicane, după cum s-a demonstrat atunci când organele partidului de stat și-au condamnat și chiar și-au cenzurat propriii reprezentanți și senatori care s-au despărțit de el în ultimele săptămâni. Pentru mulți din circumscripțiile republicane de bază, loialitatea personală față de domnul Trump contează în mod clar mai mult decât loialitatea partidului.
- Pe de altă parte, deși este liber de amenințarea cu punerea sub acuzare, domnul Trump se confruntă în continuare cu un posibil pericol juridic care rezultă din eforturile sale de a măslui alegerile prin false acuzații de fraudă.
- Printre altele, există investigații penale la Washington cu privire la o revoltă și în Georgia și cu privire la eforturile domnului Trump de a presiona oficialii electorali de stat să anuleze rezultatele votului statului. Experții legali au afirmat că și fostul președinte ar putea fi expus la litigii civile din partea victimelor furiei Capitolului. Și continuă investigațiile asupra finanțelor sale la New York.
- Dl McConnell părea să încurajeze autoritățile să-l urmărească penal pe Trump, spunând că este mijlocul adecvat din punct de vedere constituțional pentru a responsabiliza un fost președinte pentru acțiunile sale. Răspunderea, a spus el, era încă posibilă.
- „Nu a scăpat de nimic – încă”, a spus domnul McConnell. „Încă”!”