Trump, la tribunal pentru a fi pus oficial sub învinuire. New York-ul se pregătește de manifestații ale ambelor tabere

0
339

Donald Trump, fost președinte al SUA și favorit pentru a fi candidatul republican în 2024, va apărea marți în fața instanței și urmează să fie acuzat oficial, să i se ia amprentele și să i se facă o poză de identificare, într-un moment decisiv înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor, transmite Reuters.

Trump a fost pus sub acuzare săptămâna trecută, devenind primul președinte în exercițiu sau fost președinte care se confruntă cu acuzații penale, în legătură cu un caz care implică o plată făcută în 2016 pentru a cumpăra tăcerea starletei porno Stormy Daniels. El a declarat că va pleda nevinovat la proces.

Donald Trump se va preda marți, pe fondul unor măsuri de securitate stricte, în condițiile în care sunt așteptate demonstrații pro și contra celui care i-a enervat pe liberali și pe unii aliați ai Statelor Unite, dar care este apreciat de numeroși alegători din rândul muncitorilor albi și al creștinilor conservatori.

Trebuie să ne luăm țara înapoi și să facem America măreață din nou„, a scris Trump pe contul său de pe profilul Truth Social la scurt timp după ce a ajuns luni la New York din Florida, îndemnându-i pe susținătorii săi să doneze pentru campania sa electorală, scrie hotnews.

Trump va fi prezent la tribunal pentru a asculta învinuirile și va avea ocazia să-și prezinte poziția, înfățișarea fiind planificată pentru marți la ora 14:15 (21:15 în România). Avocatul Alina Habba, care îl reprezintă pe Donald Trump în mai multe chestiuni civile, a petrecut marţi timp cu fostul preşedinte la New York şi a declarat: „Este bine dispus. Sincer, este aşa cum ar trebui să fie în mod normal. Este pegătit să meargă şi să facă ceea ce trebuie să facă marți”, a spus ea.

Avocații lui Trump s-au opus înregistrărilor video, fotografiilor și acoperirii radiofonice a înfățișării de la tribunal, afirmând că acestea ar „exacerba o atmosferă deja aproape de circ în jurul acestui caz„, afectând demnitatea și bunul-simț.

Acuzațiile concrete din rechizitoriul întocmit de un mare juriu convocat urmează să fie dezvăluite marți. Trump și aliații săi au catalogat acuzațiile ca fiind motivate politic.

Yahoo News a relatat, luni seară târziu, citând o singură sursă informată cu privire la proceduri, că Trump se va confrunta cu 34 de capete de acuzare pentru falsificare de documente de afaceri.

Niciuna dintre acuzațiile aduse lui Trump nu este un delict minor, potrivit sursei citate.

În weekend, poliția a început să ridice baricade în apropierea Trump Tower – unde Trump a sosit luni după ce a zburat din Florida – și a clădirii Tribunalului Penal din Manhattan, fiind așteptate demonstrații în ambele locuri marți.

Primarul orașului i-a avertizat pe potențialii agitatori să se abțină. „Mesajul nostru este clar și simplu: Stăpâniți-vă. Orașul New York este casa noastră, nu un loc de joacă pentru furia voastră nelalocul ei„, a declarat Eric Adams.

Întrebat dacă este îngrijorat de tulburări, președintele Joe Biden, care s-ar putea confrunta din nou cu Trump la viitoarele alegeri prezidențiale, a răspuns: „Nu, am încredere în Departamentul de Poliție din New York„.

Cazul a divizat locuitorii din New York, unde numele lui Trump este inscripționat pe clădiri legate de afacerile sale, notează Reuters, care a vorbit cu mai mulți cetățeni din oraș.

Este o zi extraordinară. Sper să meargă bine și să fie în cele din urmă găsit vinovat„, a declarat luni Robert Hoatson, în vârstă de 71 de ani, rezident în New Jersey, în fața Trump Tower.

Dar Susan Miller, susținătoare a lui Trump, sprijinită de barierele metalice de pe 5th Avenue, la sud de Trump Tower, luni seara, a declarat că speră ca această manifestare de susținere să-i „dea puțină putere când va coborî… la luptă”. „Este cinstit cât e ziua de lungă”, a spus ea, adăugând că intenționează să se întoarcă marți.

Leave a reply