sâmbătă, decembrie 7

Așa a trăit Trump noaptea celei mai amare înfrângeri

2
1481

Înconjurat de familia sa și de cei mai apropiați colaboratori ai săi, președintele a fost păcălit și a crezut că este invincibil. Biden câștigă alegerile și va fi noul președinte american.

A fost un moment rar de sinceritate în această lungă campanie electorală. Zarurile au fost aruncate. Era ora unu după-amiază, marți, ziua alegerilor. O sută de milioane de oameni votaseră în avans. Zeci de milioane în plus o făceau în acea zi, relatează ABC.

Președintele Donald Trump, epuizat după două zile în care a parcurs 10.000 de kilometri pentru zece mitinguri, a mers să își viziteze sediul de campanie de lângă Washington, însoțit de cercul său cel mai apropiat de consilieri. S-a apropiat pentru a saluta presa, cu o voce răgușită, iar jurnaliștii l-au întrebat dacă a scris un discurs de înfrângere, în caz că ar pierde, așa cum au prezis sondajele.

Nu m-am gândit la discursuri de înfrângere și nici de victorie, sper să fac doar unul dintre amândouă. Câștigarea este ușoară, pierderea nu este ușoară, nu, pentru mine nu este”, a recunoscut președintele.

În acel moment, se pare că Trump și-a dat seama că arăta o anumită vulnerabilitate, ceva neobișnuit pentru un președinte care prețuiește vigoarea și forța mai mult decât orice altceva și și-a schimbat discursul spunând că mitingurile sale au fost cele mai masive din istorie, nu numai din America, ci din întreaga lume.

Adevărul este că Trump bănuia că ar putea pierde. Sondajele, care nu au fost atât de greșite în cele din urmă, îi reamintiseră zilnic. Nu numai cele de vot direct, ci și cele ale statelor decisive, precum Wisconsin, Michigan sau Pennsylvania. În diferite puncte, mai mulți consilieri și angajați ai campaniei sale au spus că și-a exprimat îngrijorarea în public: „Ce, atunci toate sondajele sunt greșite?

Pentru orice eventualitate, a lăsat deja o ușă întredeschisă în ultima etaptă a campaniei, păstrând un scenariu de urmat în cazul în care va pierde: frauda.

Democrații, în special Biden, încurajează de mai multe luni votul anticipat și votul prin corespondență, care este de obicei contabilizat ultima dată.

Trump a ales să încurajeze votul personal, pentru a avea un rezultat răsunător în noaptea alegerilor, care i-ar permite să se proclame câștigător fără să aștepte numărătoarea finală. În august spusese deja: „Frauda care va cădea asupra noastră va fi o rușine pentru țara noastră”.

În ciuda tuturor, cu tot ce era împotriva lui, Trump a continuat. Pandemia a fost o lovitură devastatoare: peste 200.000 de morți și șomajul la 7% alarmant.

Dar la 74 de ani, încă recuperându-se de coronavirus, președintele s-a luptat: a dat 45 de mitinguri doar în octombrie. El a sperat să închidă gura tuturor – secțiile de votare, mass-media, criticii săi – așa cum a făcut-o în 2016 și să câștige împotriva tuturor pronosticurilor. Trump știa că pierderea era o posibilitate, dar era convins că voința lui îi va aduce din nou președinția.

De la euforie la furie

Așa că Trump a sosit în ziua alegerilor, obosit, oarecum prăbușit, aparent îngrijorat. După ce a mulțumit angajaților campaniei și voluntarilor, s-a întors la Casa Albă și a așteptat închiderea urnelor.

Mai întâi s-a odihnit cu familia în reședință, la etajele superioare. Mai târziu, s-a mutat în camera de hărți, la parter, unde i s-au alăturat niște consilieri și strategii pentru a urmări rezultatele la televizor. După închiderea primelor urne, atmosfera, potrivit celor care se aflau în interior, era euforică.

Primele rezultate provenite din statele cheie, Ohio și în special Florida, au fost impresionante. Din 1992, ambele state au votat întotdeauna câștigătorul. Era ca în anul 2016. Trump abia și-a putut stăpâni veselia.

Și dintr-o dată, apare o lovitură foarte dură dintr-o mână prietenoasă. La 23:20 Fox News, rețeaua preferată a președintelui, i-a dat Arizona lui Biden, cu doar 73% examinate. Ce trădare a fost aceasta? Niciodată în mai mult de un secol un republican nu a câștigat alegeri fără să ia Arizona!

Din acel moment, totul s-a prăbuşit. Trump le-a cerut supărat să-l cheme pe „Rupert sau pe oricine” să schimbe asta, însă fără succes. Rupert este Murdoch, CEO-ul Fox, a rămas ferm pe poziţie, dând sondajele pe post în pofida tuturor presiunilor exercitate asupra sa.

După acel vârtej de apeluri, datele erau mai îngrijorătoare: rezultatele au fost prea strânse în Nevada, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania și chiar în feudul republican din Georgia. Iar votul prin poștă, care este cel mobilizat de democrați, nici măcar nu fusese numărat! Trump a căzut într-o depresie. Nervos, a pierdut inițiativa.

Miercuri, la 0:40 dimineața, a apărut Biden și a spus că rezultatul va fi întârziat și este încrezător că va câștiga. Acest lucru a dat tonul pentru noaptea și zilele următoare. La ora 1:00, Trump a postat pe Twitter că democrații încearcă să fure victoria cu fraude, dar rețeaua socială a cenzurat acel mesaj ca şi alte mesaje. La ora 2:00 a apărut la Casa Albă, în fața unui număr mic de susținători, pentru a-și proclama victoria, dar acest lucru nu a avut niciun efect.

A doua zi, când s-a trezit, Trump a fost și mai supărat pe consilierii și strategii săi, pentru modul în care au conceput campania și pentru că nu a văzut pe nimeni cu greutate apărându-l la televizor.

La 9:02, el a scris pe Twitter: „Nu mai numărați voturi!” Un consilier l-a sunat cu vești proaste. Dacă voturile ar fi fost oprite în acel moment, Biden ar fi câștigat pentru că era în avans în Wisconsin, Michigan, Arizona și Nevada.

Trump a cerut detalii. Și a rectificat. Într-o oră deviza se schimbase: „Oprește frauda!” Acele plângeri, cenzurate de Twitter una după alta, nu au avut consecințele dorite. Un tweet de la Trump nu a mai oprit lumea.

VEZI ŞI:

VIDEO. ”Refacem sufletul Americii!”. Mesajul noului președinte Joe Biden pentru votanții lui Trump

Și presa lui Trump se leapădă de nebun. Fox News, Wall Street Journal și New York Post îi arată ușa la Casa Albă

Ce diferență! Biden cere pace și rațiune, Trump cheamă la ”război”, distruge imaginea Americii și provoacă nebunii

Leave a reply