sâmbătă, iulie 13

VIDEO.”Trump e primul preşedinte care dezbină America”. Acuzaţii incredibile ale fostului şef al Pentagonului

1
1467

Donald Trump se afundă pe zi ce trece într-o situaţie care îi poate fi fatală. De la o zi la alta încep să apară voci cu mare greutate în spaţiul public care iau distanţă de liderul de la Casa Albă, urmare a reacţiilor sale publice care incită la violenţă.

La doar câteva luni de la un imens rateu al administraţiei sale – ignorarea pericolului coronavirus, care a transformat SUA în primul focar al lumii -, Trump a făcut o a doua mare eroare: a încurajat violenţa în societatea americană, ca răspuns politic faţă de protestele generate de uciderea afro-americanului George Floyd de către un poliţist alb.

Acum două zile, actual secretar al Apărării s-a delimitat public de Trump. La scurt timp, a venit şi reacţia predecesorului său, una însă mult mai dură.

Jim Mattis, care a fost primul secretar al Apărării în actuala administraţie a Trump, i-a adus, miercuri, acuzaţii foarte grave președintelui SUA. Mattis a spus că Trump, a „încercat să împartă” țara și că a abuzat de autoritatea sa prin „militarizarea răspunsului la proteste”, încurajând violența forţelor de ordine împotriva protestatarilor.

Într-o declarație publicată de revista The Atlantic, Mattis l-a criticat dur pe Trump, într-un gest extraordinar pentru cineva care până acum a tăcut, după conflictul său cu președintele legat de retragerea trupelor americane din Siria, un gest salutat de Rusia, în urma căruia Mattis a demisionat de la şefia Pentagonului.

 Lumea Liberă vă prezintă imagini exclusive cu atmosfera de pe străzile din Chicago 

„Donald Trump este primul președinte pe care l-am văzut vreodată care nu a încercat să unească poporul american și nici măcar nu se preface că face asta. În schimb, încearcă să ne divizeze. Asistăm la consecințele a trei ani fără conducere matură”, a spus Mattis, citat de The Atlantic.

Fostul șef al Pentagonului între ianuarie 2017 și decembrie 2018, când a demisionat ca urmare a deciziei lui Trump de a retrage trupele americane din Siria, a susținut că Statele Unite „se pot uni” fără Trump, deși „nu va fi ușor. ”

„Știm că suntem mai buni decât abuzul autorității executive la care asistăm în Piața Lafayette. Trebuie să-i respingem și să-i responsabilizăm pe cei care sunt la putere și care vor să râdă de Constituția noastră”, a spus Jim Mattis.

Generalul se referea la episodul de luni, de la Washington, când forțele de securitate au folosit gaz lacrimogen pentru a dispersa protestatarii pașnici care se aflau în acea piață de lângă Casa Albă și astfel i-au permis lui Trump să traverseze pe jos pentru a-şi face poză cu o biblie în mână.

„Nu am crezut niciodată că trupele care au depus același jurământ ca și mine (pentru a apăra Constituția) vor fi folosite pentru a încălca drepturile constituționale ale concetățenilor lor, ca să nu mai vorbim de motivul agresiunii: pentru a-i permite oportunitatea bizară de a face o fotografie”, a subliniat Mattis.

Tensiunile dintre Trump și succesorul lui Mattis la Pentagon

Trump priveşte încruntat spre Mark Esper

Mesajul lui Mattis a venit la câteva ore după ce actualul secretar al Apărării din SUA, Mark Esper, a respins posibilitatea angajării trupelor militare active pentru a stopa valul de proteste, declarându-şi public dezacordul cu Trump, care menține această opțiune în masă.

Mattis a mai afirmat că „nu este necesar să militarizezi răspunsul la proteste”, ci că țara trebuie să fie „unită în jurul unui obiectiv comun, care începe prin a garanta că toată lumea” este egală în condițiile legii.

„Militarizarea răspunsului nostru, așa cum am văzut la Washington, dă naștere la un conflict, un conflict fals, între Armată și societatea civilă. Erozionează baza morală care asigură încrederea între bărbații și femeile în uniformă și societatea pe care au jurat să o protejeze”, a mai spus fostul oficial.

Mattis a respins ideea de a gândi orașele americane ca „un spațiu de luptă” – termen folosit de Esper – sau că Armata trebuie să „domine”, cuvânt folosit de Trump. Și a subliniat că toți americanii ar trebui „să poată susține” cererile protestatarilor și „să nu fie distrași de un număr mic de oameni care au încălcat legea”, provocând revolte și jafuri.

Pentagonul menține 1.600 de soldați activi dislocați în jurul Washingtonului, după ce i-au deplasat din Carolina de Nord și New York.

Lumea Liberă prezentă la protestul de ieri de la Chicago

Snapchat l-a acuzat de violenţă rasială

Snapchat, reţea de socializare foarte populară în rândul tinerilor, l-a acuzat miercuri pe Donald Trump de incitare la „violenţă rasială” şi a anunţat că nu va mai promova mesajele acestuia pe pagina Discover, a anunţat un purtător de cuvânt al reţelei.

Mesajele preşedintelui american rămân totuşi vizibile pentru abonaţi în contul său şi apar atunci când un utilizator efectuează o căutare specifică, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Nu vom amplifica voci care incită la violenţă rasială şi nedreptate, promovându-le gratuit pe Discover”, fluxul de informaţii al reţelei unde utilizatorii pot găsi ştiri, recomandări şi publicaţii din mass-media sau ale unor personalităţi cunoscute, a indicat reţeaua de socializare.

Snapchat se alătură reţelei Twitter

Snapchat se alătură astfel reţelei Twitter care a provocat indignarea preşedintelui Statelor Unite săptămâna trecută, postând avertismente asupra mesajelor pe care acesta le transmite celor peste 81 de milioane de abonaţi. Cele două reţele au ales însă să nu-l interzică total pe Donald Trump.

„Violenţa rasială şi nedreptatea nu îşi au locul în societate şi suntem solidari cu toţi cei care caută pace, dragoste, egalitate şi dreptate în America”, subliniază Snapchat.

Acest anunţ – ca şi cel al Twitter– survine în timp ce sute de mii de americani demonstrează de mai bine de o săptămână în SUA – uneori violent – împotriva violenţelor poliţiei împotriva minorităţilor şi în special a populaţiei de culoare.

VIDEO. Poliţiştii s-au solidarizat în genunchi cu protestatarii

 

Apelul la violenţă lansat de Donald Trump a fost respins chiar de forţele de ordine din unele oraşe mari.

În mijlocul violențelor, au apărut imagini cu polițiti care îngenunchează alături de protestatari. Scenele au fost filmate în New York și Coral Gables, Florida.

În imaginile postate pe Facebook se vede cum mai mulți polițiști au îngenuncheat alături de protestatari în Queens, New York.

Gestul lor a fost întâmpinat cu aplauze de către protestatari.

George Bush, despre acţiunile Administraţiei Trump: „Un eşec şocant”

Într-una din rarele sale ieşiri publice, şi fostul președinte american George W. Bush, republican ca şi Trump, a criticat reacţiile autorităţilor în cazul provocat de moartea lui George Floyd.

Într-o declarație emisă marți de biroul său din Dallas, fostul președinte republican a declarat că el și soția Laura Bush „sunt îngrijorați de sufocarea brutală a lui George Floyd și deranjați de nedreptatea și frica ce ne sufocă țara”.

Bush nu s-a referit în mod special la președintele Donald Trump, dar a numit hărțuirea și amenințările la adresa protestatarilor afro-americani „un eșec șocant”.

„Este o forță când protestatarii, protejați de forțele de ordine responsabile, militează pentru un viitor mai bun. Cei care au încercat să reducă la tăcerea aceste voci nu înțeleg sensul Americii”, a spus Bush.

VEZI ŞI

Marian Budde, prima femeie-episcop din Washington: Trump s-a folosit de Biblie pentru poze

Şeful Pentagonului refuză să-i facă jocul dur al lui Trump în criza produsă de uciderea lui George Floyd

 

1 comment

Leave a reply