Trump? Coronavirusul? Nu, suntem noi toţi, e lumea care NU mai gândeşte!

1
821

Lumea a luat-o razna. Nu doar din cauza pandemiei, ci pur şi simplu din lipsă de busolă morală şi dintr-o anume „oboseală” a binelui trăit de omenire de la Al Doilea Război Mondial încoace. Haosul actual e încurajat, culmea, de instrumente ale evoluţiei cum sunt noile tehnologii, internetul sau reţelele de socializare, care au distrus informaţia competentă ce asigura lumii o direcţie clară între bine şi rău. 

Presa este şi ea o mare victimă a acestui val în care telefoanele inteligente reuşesc să spele pe creier o întreagă planetă, furând minţile utilizatorilor cu poze şi fimuleţe transformate în unica realitate, nu doar virtuală, ci şi cu pretenţie de adevăr absolut.

Într-un excelent comentariu pentru Deutsche Welle, jurnalistul Petre M. Iancu analizează aceste fenomen al dezintegrării valorilor fundamentale ale civilizaţiei, plecând de la protestele din SUA. Redăm în continuare pasaje din articolul ziaristului româno-german, care pune lupa pe deraierea judecăţii publice – adevăratul „fake news” planetar.


„Unde să mai găsești un spirit rațional și o judecată critică?”

 • În răstimp, peste ocean, demonstrațiile pașnice, tot mai frecvent infiltrate de extremiști, riscă să-și piardă legitimitatea în dificultatea crescândă a diferențierii lor de violență, jaf, piromanie și terorismul politic menit să destabilizeze nu doar SUA, ci întreaga lume liberă.
 • Ar fi deci mare nevoie de lideri politici și de formatori de opinie care să înțeleagă ce se petrece și să explice pe înțelesul tuturor chestiunile tot mai complexe ale societăților din trei părți atacate, în care trăim. Și a căror problemă e departe de a se reduce la un polițist rasist pe nume Chauvin, cercetat penal pentru omorârea unui afro-american. Sau la rasismul rezidual al unor polițiști albi, americani. Sau europeni.
 • Petre M Iancu (Facebook)

  Dar unde să mai găsești un spirit rațional și o judecată critică într-o lume ale cărei păreri sunt tot mai des determinate de imagini video de câteva secunde sau minute care devin virale tocmai pentru că exclud orice context, orice cauze și fapte de substanță petrecute înainte sau după, orice reflecție, orice încercare de abordare rațională?

 • Mai grav e însă că și substanțiale părți ale presei occidentale s-au prins în acest joc în parte stupid și hilar, în parte alarmant, ca fiind extrem de pernicios pentru o democrație, ce presupune cetățeni judicios informați. Dar care se văd prostiți, dezinformați și manipulați de o massmedie ce nu mai știe, sau nu mai vrea să facă diferențierile necesare.
 • Așa au ajuns vaste porțiuni ale Americii și Europei să nu mai știe să deosebească un lider populist (condamnabil când se folosește de Biblie pentru a câștiga simpatii politice, dar ținut în frâu de mecanismele de control ale statului de drept) ca Trump, de tiraniile cărora le „cad”, sistematic, de la fereastră, disidenții. Sau cărora le scapă în lume virușii pandemiilor, în timp ce liderii lor totalitari condamnă prin dezinformare pacienți murind cu zile și la moarte morală alte milioane de inși, spălați pe creier, tot sistematic, ca uigurii, în Gulagul lagărelor de concentrare chinezești.
 • În confuzia generală creată de lipsa discriminărilor utile, a sucombat ori se pregătește să piară și distincția obligatorie între critici legitime și opusul lor. Sunt legitime, desigur, criticile la adresa unui președinte american care polarizează și sporește clivajul național, când ar trebui să calmeze și să unească. Dar asiduu demonizat și țintă a multor campanii menite să ducă la suspendarea sa din funcție, n-a devenit el oare, prin predictibila reacție, prea puțin capabil să rostească un discurs integrator?
 • Or, a gândi diferențiat contravine agendelor extremiste. Care șterg în varii scopuri diferențele. Le șterg nu doar întru crearea unei comunități și mase electorale critice, anti-Trumpiste, în anul alegerilor prezidențiale americane. Ci și în scopul destabilizării societății americane și a democrațiilor apusene, cu tot cu economia lor capitalistă.
 • Căci Trump e un simbol, iar debarcarea sa, rămasă, culmea, unicul subiect și obiectiv al opoziției democrate de peste ocean, din 2016 încoace, dar și ale unor regimuri concurente, inamice, precum al comuniștilor chinezi, cel sever criticat de Trump, ar demola și ceea ce simbolizează șeful statului american. Ar fi, în speță, un eșec al structurilor democratice apusene, de vreme ce președintele SUA a fost ales legitim și democratic și e, vai, și exponentul prosper al unui aprig detestat sistem de piață, bazat pe competiție veritabilă și proprietate privată.
 • Inutil de subliniat că aceste confuzii și false dispute sunt nu doar scăpări și obtuzități. Sunt și diversiuni, menite să distragă atenția de la adevăratele probleme ale unor democrații, în care ascensiunea unor lideri ca Trump reprezintă nu atât cauza vreunei crize, cât un simptom și o reacție nefericită la inadecvările democratice și exagerările asfixiante ale unor elite progresiste, simțindu-se mai confortabil cu cenzura decât cu libertatea.
 • Or, toate acestea sunt lesne de înțeles. Și atunci, de ce o parte a presei continuă să practice demonizările? Din aceleași motive politice și iraționale pentru care tot mai mulți aderă la teorii ale conspirației.
 • Potrivit sociologului Samuel Salzborn, convertirea la asemenea mituri scutește de confruntarea convingătoare cu logica, livrând de-a gata o concepție despre lume adaptată devianței psihice a conspiraționiștilor. Scopul strategiilor de mobilizare afectivă e suspendarea intelectului, spre a permite regresul într-o lume care nu mai irită, agasează și contrazice.
 • Democrațiile apusene sunt, pe moment, în criză acută și par pe punctul de a se dezintegra. Dar nu din cauza pandemiei. Sau a lui Trump. Ci pentru că nu mai gândim. Și pentru că nu cerem presei deraiate să-și bage mințile în cap.

Comentariul complet, AICI

Gheorghe Gorun: „E posibil să fim înaintea unei a patra otnogeneze”

Legat de comentariul de mai sus al lui Petre M. Iancu, profesorul Gheorghe Gorun face în partea a doua a emisiunii de mai jos o analiză despre pericolele care pasc umanitatea din cauza invaziei incompetenţei la toate nivelurile, mai ales la nivel politic. De asemenea, pune lupa pe cei care manipulează informaţia şi o vehiculează cu rea-credinţă.

Leave a reply