„Trump, Boris, Netanyahu, Bolsonaru… Aceşti patru cartofori mai răi decât coronavirusul”

0
972

Întâmplător sau nu, exact acele ţări conduse de lideri populist-naţionalist-conservatori sunt cele care au avut de suferit cel mai mult din cauza acţiunii politice iresponsabile ale respectivilor, soldate cu mii de vieţi pierdute din cauza coronavirusului.

Cunoscutul ziar El Periodico, editat la Barcelona, îi compară pe Donald Trump (SA), Boris Johnson (UK), Benjamin Netanyahu (Israel) şi Jair Bolsonaro (Brazilia) cu nişte jucători de poker, dar cu o nuaţă aparte: una este să întinzi capcane adversarului, alta e să-l înşeli, scrie autorul Alfonso Pons.

Redăm în continuare câteva pasaje din textul cunoscutului analist.

  • Jocul ideal este de patru jucători. Donald Trump, Jair Bolsonaro, Benjamin Netanyahu și Boris Johnson. Situația agravantă este că cel puțin trei dintre ei au fost selectați de pandemia coronavirusului ca participanți la cea mai grea și mai sângeroasă mișcare: mii de morți și sute de mii de infectați, cazuri care puteau fi evitate dacă acești lideri nu ar fi deschis nici măcar gura. Ar fi adus un mare beneficiu umanității.
  • Este curios și scandalos faptul că în acest joc toți sunt lideri, în teorie, de țări democratice. Nu contează cum joacă, întrucât toţi sunt cartofori din naştere, mincinoși naturali, egocentrici compulsivi și nocivi în toate revendicările și acțiunile lor.
  • Capul este, fără îndoială, Trump (bietul răţoi Donald, care şi-a văzut numele său asociat cu un astfel de personaj). Trump a implicat-o pe fiica sa Ivana Trump și ginerele său, Jared Kuschner, în diverse tranzacții dubioase.
  • De asemenea, Bolsonaro și-a plasat copiii în poziții cheie în guvernul său, ceea ce a dus în final la demisia lui Sérgio Moro, ministrul său al Justiției. Netanyahu a petrecut ani în bătălii, luptând alături de soția sa împotriva diverselor acuzații de corupție. Johnson este salvat, pentru moment; este englezul excentric al jocului.
  • În acest joc, Trump este câștigătorul, fără doar și poate. Cu siguranță, ascunde un „joker” în peruca aceea pieptenată.
  • Dumnezeu să ne protejeze, pentru că sunt cu toții mai răi decât acest virus care ne afectează. Haideți să ne încrucișăm degetele pentru ca în următorul joc de poker să fie la masă oameni decenți! Este prea mult să întrebăm asta?

Leave a reply