Alegătorii din Statele Unite vor decide pe 3 noiembrie dacă Donald Trump rămâne la Casa Albă încă patru ani. Președintele republican se confruntă cu candidatul Partidului Democrat, Joe Biden, care este cunoscut în primul rând ca vicepreședinte al lui Barack Obama din 2008 până în 2016, dar a fost în politica țării sale din anii 1970.
Pe măsură ce se apropie ziua alegerilor, companiile de sondare încearcă să evalueze starea de spirit a țării, întrebând alegătorii ce candidat preferă, spun cei de la bbc.com.
- Cum evoluează candidații la nivel național?
Sondajele naționale sunt un bun ghid al popularității unui candidat în întreaga țară, dar nu sunt neapărat un instrument bun pentru prezicerea rezultatului alegerilor.
În 2016, de exemplu, candidata democratică Hillary Clinton a fost în fruntea sondajelor și a obținut cu aproape 3 milioane mai multe voturi decât Donald Trump, dar totuși a pierdut. Asta pentru că Statele Unite folosesc un sistem de colegii electorale în care obținerea mai multor voturi nu câștigă întotdeauna alegerile.
Cu acest risc, Biden a fost în fața lui Trump în sondajele naționale pentru cea mai mare parte a anului.
În ultimele săptămâni, acesta avea în jur de 50% atingând uneori un avantaj de 10 puncte dar, uşor-uşor, Trump a recâștigat teren.
- Ce state vor decide alegerile?
După cum a observat Clinton în 2016, numărul de voturi pe care le câștigi este mai puțin important decât locul în care le câștigi.
Majoritatea statelor votează întotdeauna în același mod. Asta înseamnă că există într-adevăr puţine state în care ambii candidați au opțiunea de a câștiga.
Aceste locuri în care alegerile sunt câștigate și pierdute sunt cunoscute sub numele de state pendulare sau balamale.
În sistemul colegiilor electorale utilizate în Statele Unite pentru alegerea președintelui, fiecare stat primește un număr de voturi în funcție de populația sa. Există un total de 538 voturi de colegiu electoral în dispută, astfel încât un candidat trebuie să obțină 270 de voturi pentru a câștiga.
- Cine are avantajul în statele balama?
În acest moment, sondajele sunt încurajatoare pentru Biden, dar există un drum lung de parcurs și lucrurile se pot schimba foarte repede, mai ales atunci când este implicat Trump.
Sondajele sugerează că Biden are avantaj mare în Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, trei state industriale pe care rivalul său republican le-a câștigat cu marje mai mici de 1% pentru a obține victoria în 2016.
Însă echipa sa de campanie e îngrijorată de faptul că Trump a câștigat confortabil în 2016. Marja sa de victorie în Iowa, Ohio și Texas era de 8-10% atunci, dar în prezent este la egalitate cu Biden în toate cele trei.
Astfel de date ale sondajului pot ajuta la explicarea deciziei lui Trump de a înlocui managerul său de campanie pentru realegere în iulie și referințele sale obișnuite la „sondaje false”.
Casele de pariuri nu îl exclud încă pe Trump. Cele mai recente sondaje oferă o șansă de 1 din 3 de a câștiga pe 3 noiembrie.
- Cum a influențat coronavirusul sprijinul pentru Trump?
Pandemia covid-19 a dominat titlurile mass-media din Statele Unite de la începutul anului, iar evaluarea activităţilor lui Trump a fost previzibil împărțită în funcție de afilieri politice.
Sprijinul pentru eliminarea pandemiei a atins apogeul la jumătatea lunii martie după ce a declarat starea de urgență națională și a pus la dispoziția statelor 50 de miliarde de dolari pentru a reduce răspândirea virusului.
La acea vreme, 55% dintre americani i-au aprobat acțiunile, potrivit datelor Ipsos, companie specializată în sondaje socio-politice.
În august și septembrie, sprijinul republicanilor pentru administrația lui Trump a crescut ușor.
Virusul va fi probabil una dintre principalele probleme în mintea alegătorilor. Un studiu al experților de la Universitatea din Washington prezice că numărul de morți va depăși 260.000 pe 1 noiembrie, cu doar două zile înainte de alegeri.
Trump speră că așa-numita operațiune Viteză maximă – inițiativa administrației sale pentru dezvoltarea rapidă a unui vaccin – poate duce la o „surpriză din octombrie”: un eveniment de ultim moment care transformă intenția votului.
Consilierul științific-șef pentru această inițiativă a spus că este „extrem de puțin probabil, dar nu imposibil” ca un vaccin să fie gata de distribuire înainte de 3 noiembrie.
- Se poate avea încredere în sondaje?
Este ușor să respingeți sondajele spunând că s-au înșelat în 2016, iar președintele Trump face des acest lucru.
Majoritatea sondajelor naționale au arătat-o pe Hillary Clinton în avans faţă de contracandidatul ei cu câteva puncte procentuale, dar asta nu înseamnă că au greșit, având în vedere că a obținut cu trei milioane mai multe voturi decât rivalul său.
În anul acesta există și mai multe incertitudini decât de obicei cu privire la pandemia covid-19 și impactul pe care îl are asupra economiei și asupra modului în care oamenii vor vota în noiembrie.
Prin urmare, toate sondajele ar trebui interpretate cu oarecare scepticism, mai ales atunci când mai sunt atât de multe de făcut până în ziua alegerilor.
[…] Trump sau Biden? Cine se află în topul preferinţelor pentru Casa Albă. […]