Statele Unite nu sunt singura țară care vede posibile eșecuri în gestionarea crizei de coronavirus de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar ieri SUA au fost puternic criticate la nivel mondial după decizia de a suspenda plățile către agenție.
Decizia rupturii de OMS a fost anunțată cu o zi înainte de Donald Trump, care a dat vina pe „greșeli mortale” care ar fi fost comise de organizaţie. Washingtonul este cel mai mare contribuitor din lume la OMS, cu sume cuprinse între 400 și 500 de milioane de dolari şi rămase acum în aer.
„Nu există niciun motiv care să justifice această decizie, atunci când eforturile dvs. sunt mai necesare ca niciodată pentru a ajuta la frânarea și atenuarea pandemiei coronavirusului”, a declarat înaltul reprezentant al Politicii Externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, citat de La Vanguardia.
„Împărţirea vinovăției nu ne va ajuta”, a criticat ministrul german de externe, Heiko Maas.
„Nu avem de gând să ne reducem contribuția” la OMS, un jucător crucial global în lupta împotriva pandemiei, a declarat o purtătoare de cuvânt a biroului premierului britanic Boris Johnson, care încă este convalescent din cauza Covid-19.
Australia și Noua Zeelandă au închis şi ele relaţiile cu organismul internațional, la fel ca și Guvernul Japoniei, al cărui vicepremier Taro Aro a sugerat OMS să-și schimbe numele și să fie numit „Organizația Chineză a Sănătății”.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a recunoscut că ulterior va fi necesar să revizuim dacă au fost făcute greșeli, dar a solicitat comunității internaționale să-și dedice eforturile în combaterea crizei.
„După ce vom întoarce pagina asupra acestei pandemii, va fi timp să privim înapoi pentru a înțelege cum a apărut această boală și modul în care s-a răspândit atât de rapid în întreaga lume, precum și cum au reacționat toți cei implicați.” Dar „acum nu este momentul”, a adăugat Guterres.
„Reducerea fondurilor către OMS în timpul unei crize globale este la fel de periculoasă pe cât pare. Treaba lor este să încetinească extinderea Covid-19 și dacă nu reușesc să facă acest lucru, nicio altă organizație nu o poate înlocui”, a declarat Bill Gates, a cărui fundație este responsabilă pentru a doua contribuție bugetară anuală la OMS.
Practic, după retragerea SUA, fundaţia lui Gates rămâne cel mai mare donator.
Editorul jurnalului medical The Lancet, Richard Horton, a numit decizia lui Trump de a suspenda finanțarea OMS o „crimă împotriva umanității” și a invitat oamenii de știință, lucrătorii din domeniul sănătății și cetățenii, în general, să „protesteze și să se revolte împotriva acestei demolatoare trădări a solidarității globale”.
Filimoane, Filimoane, nu stai bine cu documentarea. Nu stiu ce surse folosesti, dar situatia este exact invers. Bill Gates este un mare criminal, bolnav mintal, crezand-se „Salvatorul omenirii” cand el este bagat pana peste cap in toata mizeria asta.
[…] Trump a tăiat fondurile la OMS, Bill Gates e cel mai mare donator. Lumea se revoltă faţă de deci… […]
[…] Trump a tăiat fondurile la OMS, Bill Gates e cel mai mare donator. Lumea se revoltă faţă de deci… […]