Trilaterala România-Spania-Polonia lansată de ministrul român de Externe și omologii săi, la Valencia

Trilaterala România – Spania – Polonia a fost lansată, la Valencia, de ministrul român de Externe și omologii săi. Consolidarea spațiului Schengen, aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană până la finalul anului și prioritățile Summitului NATO de la Vilnius au fost principalele teme abordate.

Spania va prelua pentru a 5-a oară, la începutul lunii iulie, președinția Consiliului Uniunii Europene. Pe agenda reuniunii celor trei miniștri de Externe s-au aflat problema migrației, securitatea energetică, gestionarea consecințelor războiului din Ucraina, inclusiv asupra Republicii Moldova, extinderea Uniunii Europene și consolidarea spațiului Shenghen.

”Am discutat cu colegii și prietenii mei despre obiectivele prioritare ale României de a adera la spațiul Schengen cât mai curând posibil. România este un factor de stabilitate, accesul României nu face decât să întărească stabilitatea Uniunii Europene”, a declarat ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.

”Am discutat cu partea austriacă și pot să vă asigur că nu există obstacole obiective pentru acceptarea României în acest grup”, a spus Zbigniew Rau, ministrul Afacerilor Externe din Polonia.

​Ministrul spaniol a subliniat importanța comunității românești și a anunțat formarea unui grup de lucru pentru dubla cetățenie.

”Peste un milion de cetățeni au făcut din Spania a doua casă, au zilnic un aport asupra economiei noastre și îmbogățesc societatea noastră. Și, în acest moment, lucrăm la un acord pentru dubla cetățenie cu România pentru ca cetățenii români să devină spanioli şi să nu mai fie nevoiți să renunțe la naționalitatea lor”, a precizat Jose Manuel Alvarez, ministrul Afacerilor Externe din Spania.

La finalul reuniunii a fost semnată o declarație comună.

România, Spania și Polonia reprezintă împreună un sfert din populația Uniunii Europene. Obiectivele comune stabilite în cadrul primei reuniuni trilaterale vor fi susținute atât în fața partenerilor europeni, cât și în cadrul Alianței Nord Atlantice.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a întâlnit și cu membri ai comunității romanești din Valencia și le-a transmis că acordul privind dubla cetățenie ar putea intra în vigoare, până la finalul anului. Până acum, peste 7.000 de români au devenit cetățeni spanioli.​ La începutul lunii iunie președintele Guvernului Spaniol Pedro Sanchez va face o vizita oficială în România.

Leave a reply