Trei condamnări pe viață pentru doborârea unui jet peste Ucraina în 2014

0
339

Verdictul vine la mai bine de opt ani după ce Boeing 777 care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost doborât deasupra Ucrainei, ucigând toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului.

Un tribunal olandez a condamnat joi doi ruși și un separatist ucrainean pro-Moscova, în lipsă, pentru uciderea a 298 de persoane care au murit în 2014, la doborârea zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra Ucrainei și i-a condamnat la închisoare pe viață. Un alt rus a fost achitat din lipsă de probe.

Împotriva revoltelor geopolitice cauzate de invazia totală a Ucrainei de către Rusia în acest an, instanța a mai susținut că Moscova în 2014 deținea controlul general asupra Republicii Populare Donețk separatiste din estul Ucrainei, de unde a spus că a fost lansat atacul asupra avionului.

Președintele judecătorului Hendrik Steenhuis a declarat că dovezile prezentate de procurori la proces care a durat mai bine de doi ani au demonstrat că Boeing 777 care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost doborât de o rachetă Buk trasă de luptători ucraineni pro-Moscova la 17 iulie 2014. Rămășițele navei și cadavrele erau împrăștiate peste terenuri agricole și câmpuri de floarea-soarelui.

În sala de judecată, familiile victimelor au lăcrimat în timp ce Steenhuis a subliniat modul în care viețile lor au fost schimbate pentru totdeauna în acea zi.

Steenhuis a descris chinul membrilor familiei care au fost nevoiți să recupereze rămășițele rudelor lor. „O bucată de os dintr-o mână. O bucată de picior sau un picior. În două cazuri, nicio parte a unei persoane dragi nu s-a întors.

Cei trei bărbați nu au participat la procesul lor ținut într-o sală de judecată bine păzită de la marginea aeroportului Schiphol din Amsterdam, de unde a plecat avionul condamnat. Procurorii ceruseră condamnări pe viață pentru toți patru. Procurorii și suspecții au la dispoziție două săptămâni pentru a depune apel.

Sute de membri ai familiilor celor uciși în avion s-au prezentat la tribunal pentru a afla verdictul. În afara curții, se auzeau avioanele care decolează și aterizează în apropiere într-o zi rece și gri.

Au existat temeri potrivit cărora greutatea probelor fiind impresionantă, nu ar duce neapărat la condamnări. Steenhuis, însă, a citat dovezi extrem de detaliate care arată de unde a fost tras Buk, arsurile pe care le-a lăsat pe un câmp și cum s-a deplasat în estul Ucrainei. De asemenea, a intrat în detalii profunde despre rolurile suspecților.

„Există numeroase dovezi” care susțin teoria potrivit căreia racheta a fost lansată din câmpul din teritoriul controlat de rebeli, a spus Steenhuis.

„Nu există nicio îndoială rezonabilă posibilă”, a adăugat el, respingând argumentele apărării că s-ar fi putut întâmpla ceva cu avionul.

Curtea a decis că cei trei bărbați – rușii Igor Girkin și Serghei Dubinski și separatistul ucrainean Leonid Kharchenko – au lucrat împreună pentru a aduce sistemul de rachete Buk dintr-o bază militară rusă în Ucraina și pentru a-l aduce în poziție pentru lansare.

Și chiar dacă doborârea lui MH17 ar fi putut reprezenta o greșeală de calcul militară, Steenhuis a spus că „o astfel de eroare nu a schimbat intenția”.

Rudele au spus că decizia a arătat cine este responsabil pentru toate decesele din avion.

„Adevărul pe masă – acesta este cel mai important lucru”, a spus Anton Kotte, care și-a pierdut fiul, nora și nepotul său de 6 ani când MH17 a fost doborât. El a spus că audierea a fost o „Ziua Z” pentru rude.

Robbert van Heijningen, care și-a pierdut fratele, cumnata și nepotul, a numit doborârea „un act de barbarie” pe care nu l-a putut lăsa niciodată în urmă, indiferent de verdict.

„O numesc o piatră în inima mea și pietrele… nu dispar”, a spus el.

Cel mai înalt oficial condamnat a fost Girkin, un fost colonel în vârstă de 51 de ani în Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, sau FSB. La momentul doborârii, el era ministrul apărării și comandantul forțelor armate ale autoproclamatei Republici Populare Donețk – regiunea din Ucraina în care avionul a fost doborât. Girkin este implicat în prezent în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Subordonații lui Girkin, Dubinski și Kharchenko – un ucrainean despre care procurorii spun că era comandantul unei unități de luptă rebele pro-Rusia și a primit ordine direct de la Dubinskiy – au fost, de asemenea, condamnați pe viață.

Rusul Oleg Pulatov, singurul suspect reprezentat de avocații apărării la proces, a fost achitat.

Într-o înregistrare video redată în instanță, Pulatov a insistat că este nevinovat și le-a spus judecătorilor: „Ceea ce contează pentru mine este că adevărul este dezvăluit. Este important pentru mine ca țara mea să nu fie învinuită pentru această tragedie.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a spus că decizia instanței MH17 a fost un prim pas vital în atribuirea responsabilităților pentru crimă, dar a adăugat că sunt necesare mai multe urmăriri și condamnări.

Este o decizie importantă în instanța de la Haga. … Este necesar ca cei care au ordonat-o să se găsească și ei în bancă, pentru că impunitatea duce la noi crime”, a spus el pe Twitter.

###

Președintele ucrainean de la acea vreme, Petro Poroşenko a evocat un “act terorist” în timp ce separatiștii afirmau că aparatul a fost țintit de un obuz ucrainean.

Si tot atunci președintele rus Vladimir Putin acuza Ucraina că poartă întreaga responsabilitate.

În octombrie 2015, anchetatori olandezi afirmau, pentru prima dată, că avionul s-a prăbușit ca dupce a fost lovit de o rachetă sol-aer de tip BUK. Chiar și în acest moment, Moscova și-a menținut acuzațiile la adresa forțelor ucrainene.

Un an mai târziu, în septembrie 2016, anchetatorii au precizat că sistemul de proiectile a fost transportat din Rusia în estul Ucrainei, într-un teritoriu controlat de forțele pro-ruse, dar nu au menționat cine a lansat efectiv racheta.

În mai 2018, anchetatorii au putut preciza și că sistemul de rachete de fabricație rusă provine de la o unitate militară rusă, mai exact din Kursk. Practic, a fost recreat întregul drum parcurs de convoiul militar, cu ajutorul unor fotografii și cu vídeo.  Chiar și așa, Rusia a subliniat că nicio rachetă rusă nu a traversat frontiera ruso-ucraineană.

În iunie 2019, echipa de anchetă a precizat exact numele celor 4 persoane acuzate că sunt implicate în acest dramatic incident. Cu toții erau, la vremea incidentului, înalți responsabili ai separatiștilor pro-ruși ce acționau în estul Ucrainei. Procesul lor a demarat efectiv în martie 2020 iar acum, a fost prezentată sentința.

Trebuie spus că în martie 2022, Olanda și Australia au înaintat o procedură judiciară împotriva Rusiei în fața Organizației Aviației Civile Internaționale, o agenție specializată a Națiunilor Unite.

Leave a reply