marți, ianuarie 21

Tratamentul covid-19: punctul slab al coronavirusului găsit de un om de știință mexican (și cum poate fi folosit pentru a-l neutraliza)

0
862

Pe măsură ce un specialist în fizică s-a concentrat pe știința materialelor, medicul mexican Mónica Olvera a lucrat la propriile sale dezvoltări tehnologice până când pandemia Covid-19 a schimbat lucrurile.

O rudă a ei s-a îmbolnăvit grav în Mexic, ceea ce a determinat savantul să-și concentreze studiile pe înțelegerea modului în care virusul SARS-CoV-2 interacționează cu corpul uman la nivel fizico-biologic.

Nu am avut nicio legătură cu medicina. Sunt un om de știință al materialelor. Dar când am văzut această problemă atât de puternică, am intrat în acțiune„, spune specialistul pentru BBC Mundo.

Echipa sa de la Universitatea Northwestern (Statele Unite) a analizat diferențele dintre coronavirus care a provocat epidemia SARS din 2003 și cea care a cauzat boala covid-19.
Blocăm virusul”, spune el, explicând modul în care experimentul său la nivel molecular a redus inițial conexiunea agentului patogen cu receptorii umani cu 30%.

Înainte de a intra virusul în corp, îl putem ataca, astfel încât acesta să nu mai aibă atâta energie atrăgătoare, încât acesta să fie incapabil să infecteze. Și dacă intră, terenul este blocat„, explică omul de știință.

Este un alt mod de a vindeca. Acestea nu sunt anticorpi [ca cei din vaccinuri], care au problema că pot face virusul rezistent. Există multe cazuri în care viruşii devin rezistenți la anticorpi„, adaugă el.

Cercetarea a fost publicată în urmă cu două săptămâni în ACS Nano, o revistă de specialitate a American Chemical Society.

În trei luni, Olvera speră să proiecteze un polimer – un compus chimic – care va tripla eficacitatea blocajului și că acesta va deveni o modalitate de a proteja organismul de un virus la fel de contagios ca SARS-CoV-2.

  • Care a fost descoperirea?

SARS-CoV-2 intră în organism prin proteinele sale S, care fac contact cu enzima care transformă angiotensina (ACE2) din celulele umane.

Celulele ACE2 sunt, de asemenea, prezente în inimă, în stomac, în rinichi, „deci, atunci când unul este infectat (cu virusul SARS-CoV-2, le poate deteriora”, explică Olvera.

În studiul său, realizat în colaborare cu colegul său de la Universitatea de Nord-Vest Baofu Qiao, el a descoperit că SARS-CoV-2 are conexiuni cu sarcini pozitive în proteina spike a coroanei sale care poate fi blocată.

Energia de atracție dintre acest grup care se află în vârf și celulele epiteliale a fost mai slabă în primul coronavirus decât în ​​SARS-CoV-2”, explică Olvera.

„Ne-am dat seama că dacă i-am mutat pe cei care nu erau în 2003, atracția cu receptorul a scăzut. Am mutat-o ​​și atracția sa a scăzut mult”, adaugă el.

 

Lucrările de blocare au avut loc într-una din cele trei grupuri ale proteinei spike, care a redus cu 30% capacitatea virusului de a se conecta cu receptorul, în acest caz celulele corpului.

Spre deosebire de alte cercetări, Olvera și Qiao au detectat un situs încărcat pozitiv, numit situs de clivaj polibazic, 10 nanometri (ceva surprinzător de „departe” de la bază, în ceea ce privește aceste măsurători) în proteina spike.

Așadar, dacă se obţine un polimer care blochează toate cele trei grupuri, pe măsură ce se cercetează, rezultatul s-ar putea tripla și face ca noul coronavirus să aibă foarte puține oportunități de a ataca corpul.

Vreau să proiectez unul care să atace toată lumea. Este foarte complicat, este un design dificil. Dar ideea este de a crea protecție sub un design care funcționează și este testat într-un laborator„, spune omul de știință.

  • Cum poate fi adoptat în medicină?

Procesul de creare a unui polimer care acționează împotriva vârfurilor SARS-CoV-2 poate dura două-trei luni.

Odată creat, ar trebui ales un mijloc de administrare. Olvera crede că ar putea funcționa printr-un aerosol, cu avantajele pe care le are acesta.

Virusii sunt extraordinari. Ei pot folosi capsulele [structuri] ale altor virusuri și ARN pentru duplicarea și mutarea lor„, avertizează el.

Și este faptul că vaccinurile în care mai multe țări și organizații lucrează contra cronometru se confruntă cu problema că anticorpii generați de ei pot fi ineficienți împotriva mutațiilor SARS-CoV-2.

Vrem să creăm ceva care nu este biologic, care să nu creeze rezistență pentru a împiedica virusul să găsească alte modalități de a merge mai departe. Credem că poate fi o modalitate de a slăbi virusul, diferit de ceea ce se face„, adaugă el.

Dacă mutațiile ar păstra aceleași grupe polibazice pentru a atrage celulele receptorilor din organism, remediul ar funcționa în continuare.

Lucrând din diferite unghiuri ale științei, cum ar fi fizica în cazul Olvera, aceasta poate oferi soluții unei probleme care afectează întreaga umanitate.

Se depune un efort imens. Toți suntem în vreun fel legați de asta, este o problemă globală și ce mod mai bun decât acesta ca toți oamenii de știință să lucreze la acest aspect„, spune omul de știință mexican.

Leave a reply