Transnistria, o regiune separatistă din estul Republicii Moldova, a cerut vineri Chişinăului să i se recunoască independenţa

0
794

Administraţia separatistă de la Tiraspol susţine că separarea de Republica Moldova ar duce la „rezolvarea defnitivă” a conflictului transnistrean.

Un război a avut loc acum 30 de ani pe Nistru din cauza separatismului transnistrean puternic încurajat de Rusia.

Tiraspolul îşi motivează decizia prin faptul că Republica Moldova a ales să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Departamentul de Externe de la Tiraspol cere Republicii Moldova, într-o declaraţie, „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean şi semnarea unui acord-interstatal între Chişinău şi Tiraspol.


„Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea graniţelor internaţionale şi a sferelor de influenţă în spaţiul regional şi la schimbarea radicală a circumstanţelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-transnistrene”, se menţionează în declaraţia emisă de Tiraspol şi citată de replicamedia.md, conform Stiripesurse.ro

 

Tiraspolul, deranjat de cererea de aderare a RM la UE, cere independență

„Depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană este o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a relaţiilor moldo-transnistrene.

Depunerea cererii de aderare la UE, în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Transnistria și Moldova, fără a ține cont de opinia noastră și fără consultări în formatele de negociere existente, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă”, se spune într-o declarație publicată pe site-ul așa-zisului minister de externe din regiune.

Potrivit autorităților separatiste, cererea de aderare la UE „indică refuzul Moldovei de a se angaja în dialog cu Transnistria” și „paralizia formatului 5+2”.

„În noile circumstanțe, solicităm părții moldovenești să inițieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător.

Facem apel la ONU, OSCE, la mediatori și observatori, la comunitatea internațională în ansamblu, cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma Republicii Moldovenești Nistrene, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria, se mai spune în comunicat”, scrie site-ul moldovean Jurnal,md

Foto: Ora de Sibiu

Leave a reply