sâmbătă, noiembrie 9

Traficul de persoane, o problemă internaţională; România şi Suedia, de acord cu revizuirea Directivei antitrafic

Specialişti internaţionali în combaterea traficului de persoane pentru exploatare sexuală, ambasadori, supravieţuitoare ale exploatării s-au reunit, miercuri, la Palatul Parlamentului, într-o conferinţă internaţională pentru a dezbate felul în care se pot îmbunătăţi mijloacele de prevenţie şi de combatere a acestui fenomen, prin politici implementate la nivel european.

Cu acest prilej, oficiali ai Suediei şi României s-au arătat de acord cu revizuirea Directivei europene antitrafic, aflată în prezent în proces de revizuire, scrie agerpres.

Intitulată „Abordări noi pentru a combate traficul de persoane pentru exploatare sexuală”, conferinţa a fost iniţiată de Asociaţia eLiberare şi organizată la Senat în colaborare cu Ambasada Suediei la Bucureşti şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

  • Ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden, a subliniat că pentru ţara sa, care deţine preşedinţia Uniunii Europene, o prioritate în perioada acestui mandat o reprezintă revizuirea Directivei europene antitrafic care a fost adoptată în anul 2012.

România este o ţară unde avem foarte multe persoane implicate şi care colaborează cu noi. (…) Traficul de persoane este o infracţiune şi este o formă severă violentă bazată pe gen. Traficul este legat de sărăcie, inegalitate, discriminare, conflict, migraţie, şi este o problemă globală care afectează multe ţări, cât şi ţara mea, Suedia. (…) Traficul, de asemenea, face parte dintr-o formă care se adaptează şi exploatează alte forme de criză.

De exemplu, războiul din Ucraina nu este o excepţie, este un loc unde vedem o cerere în exploatarea fiinţelor umane pentru trafic. Avem obligaţia să gestionăm această problemă, această criză şi să răspundem propunerii de a revizui Directiva. (…) În perioada preşedinţiei Suediei este o prioritate pentru noi, noi şi sperăm să reuşim să facem ceva până când se termina preşedinţia noastră în iunie. Trebuie să facem mai mult pentru a contracara traficul de persoane. Avem nevoie de abordarea întregii societăţi pentru a opri traficul de persoane şi pentru a ajuta şi proteja victimele”, a subliniat ambasadoarea Suediei.

  • Mark Ebling, reprezentant în România al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (IOM), a subliniat că lupta împotriva traficului de persoane este o prioritate şi totodată responsabilitatea tuturor în a sprijini efortul internaţional în acest sens.

„Guvernul României, împreună cu alţi parteneri strategici, a făcut un progres considerabil în lupta împotriva traficului de persoane. (…) Guvernul României s-a implicat prin luarea unor paşi importanţi, prin coordonarea la nivelul prim-ministrului. Organizaţiile internaţionale pentru migraţie, IOM, au fost partenere (…) şi sprijinim efortul ONG-urilor prin acordarea de asistenţă victimelor traficului de persoane. (…) Această problemă trece de frontierele de stat”, a arătat Mark Ebling.

  • Kathleen Kavalec, ambasadoare a Statelor Unite ale Americii în România, a declarat că, la fel ca „toate formele de sclavie modernă”, traficul de persoane îi vizează pe membrii vulnerabili ai societăţii noastre, afectând copiii şi femeile, subliniind în context importanţa României privind modul de abordare şi gestionare a acestui fenomen.

„După cum ştim, este o problemă complexă, fără o soluţie uşoară. Ştim că cererea creată de cei care cumpără actul sexual este motorul-cheie care duce la această exploatare şi trafic. Fără aceasta, traficanţii nu ar mai avea de ce să exploateze persoane vulnerabile şi femei. (…) Trebuie să impunem pedepse severe traficanţilor pentru a reduce exploatarea sexuală. În mod similar, să decriminalizăm şi să oferim servicii de asistenţă pentru victime. (…) Ştiu că nu este uşor, că avem nevoie şi de schimbări legislative şi de schimbări culturale, dar protejarea demnităţii şi libertăţii celor mai vulnerabili cetăţeni români nu numai că merită efortul dar este şi lucrul drept care trebuie făcut. (…) Problema exploatării sexuale online, care a explodat în perioada pandemiei, demonstrează în ce fel traficanţii exploatează problemele sociale”, a arătat oficialul SUA.

  • Mădălina Turza, Consilier de stat la Cancelaria primului ministru, coordonator al Comitetului inter-instituţional antitrafic din cadrul Guvernului României, a subliniat că România este în favoarea schimbărilor Directivei europene pentru combaterea traficului de persoane, aflată în prezent în curs de revizuire.

„Suntem ferm convinşi că o directivă modificată de combatere a traficului de persoane (…) este extrem de relevantă pentru faza în care ne aflăm, atât la nivel european, cât şi la nivel global în ceea ce priveşte traficul de persoane. La nivel naţional s-au schimbat multe lucruri în ultimii doi ani în modul în care Guvernul României înţelege şi abordează combaterea traficului de persoane. În prezent avem roluri foarte bine definite. (…)

Împreună stabilim o strategie, paşii care trebuie făcuţi pentru a combate traficul în România, dar şi dincolo de graniţele noastre. Principalul ţel al ţării noastre în ceea ce priveşte combaterea traficului – abordarea cea nouă pe care o încercăm acum – este să facem din Romania o ţară ostilă traficanţilor.

Ne dorim o ţară sigură, un spaţiu sigur şi prietenos pentru victimele traficului de persoane. Putem face asta doar împreună, numai colaborând cu societatea civilă şi cu toţi partenerii interni şi externi. (…) Ne dorim un parteneriat puternic cu toţi partenerii noştri europeni şi non europeni, atât în domeniul prevenţiei, cât şi în cel al ajutorării victimelor şi desigur al pedepsirii vinovaţilor. Trebuie să avem o abordare mai cuprinzătoare”, a transmis oficialul guvernamental.

Traficul de persoane este risc foarte mare pentru cetăţenii vulnerabili români, în special în condiţiile războiului din Ucraina, a subliniat la rândul său Anna Ekstedt, ambasadoare a Suediei pentru combaterea traficului de fiinţe umane. „De mai bine de 20 de ani Suedia luptă în această direcţie. (…) Există în condiţii de criză o creştere a cererii de victime pentru traficul de prostituţie, şi este foarte important să menţinem vigilenţa împotriva traficului la nivel naţional şi, într-un context în care acest trafic poate să explodeze, să ne asigurăm că nu reducem vigilenţa niciun moment”, a arătat Anna Ekstedt.

În centrul dezbaterilor de la Palatul Parlamentului se află Directiva europeană antitrafic, aflată acum în proces de revizuire, precum şi mai multe istorisiri ale unor oameni direct afectaţi de traficul de fiinţe umane, din care pot fi trase concluziile necesare pentru modificarea adecvată a politicilor publice.

Directiva europeană antitrafic a fost adoptată în anul 2012. Comisia Europeană a propus un prim set de amendamente Directivei, supuse dezbaterii publice. În acest moment, este aşteptat un raport al Parlamentului European în privinţa amendamentelor. Comisia Europeană trebuie să integreze feedbackul Parlamentului European, apoi amendamentele merg către Consiliul UE pentru vot final.

Leave a reply