vineri, octombrie 7

Topirea ghețarilor din Elveția a scos la suprafață rămășițe umane și epave de avioane

0
373

Creșterea temperaturilor determină topirea ghețarilor din Elveția să-și dezvăluie secretele, drumeții în această vară întâlnind două seturi de rămășițe umane neidentificate și o epavă de avion, pierdută de mai bine de jumătate de secol.

Doi alpinişti francezi au găsit oase umane, miercurea trecută, în timp ce escaladau gheţarul Chessjen, din cantonul de sud Valais, a confirmat luni un purtător de cuvânt al poliţiei, citat de The Guardian. Scheletul a fost ridicat de pe ghețar cu elicopterul, în aceeași zi.

Oasele au fost descoperite în apropierea unei cărări vechi, care a fost abandonată în urmă cu aproximativ 10 ani, a declarat Dario Andenmatten, paznicul cabanei Britannia, de unde încep mulți alpinişti ascensiunile în regiune. Cei doi drumeți probabil au făcut descoperirea doar pentru că se bazau pe o hartă veche, informează stiritvr.

Deoarece din corp a mai rămas puțin, în afară de oase goale, Andenmatten a spus că se aștepta ca persoana să fi murit „undeva în anii 1970 sau 80”.

Cu o săptămână mai devreme, un alt cadavru fusese găsit pe ghețarul Stockji, lângă stațiunea Zermatt, la nord-vest de Matterhorn. În ambele cazuri, poliția din Valais a spus că procesul de identificare a rămășițelor umane, prin analiza ADN, este încă în curs și va dura „încă câteva zile”.

Poliția din regiunea alpină menține o listă cu aproximativ 300 de cazuri de persoane dispărute din 1925. Lista îl include pe milionarul lanțului de supermarketuri Karl-Erivan Haub – care avea cetățenie germană, rusă și americană, care a dispărut în regiunea Zermatt, în timp ce se antrena pentru un tur de schi, pe 7 aprilie 2018.

Cu toate acestea, unul dintre cei doi drumeți care au descoperit cadavrul a declarat pentru ziarul Blick că hainele găsite erau de culoare neon, „în stilul anilor 80”. Cadavrul a fost mumificat și ușor deteriorat, „dar aproape complet”, a spus Luc Lechanoine, 55 de ani.

În prima săptămână a lunii august, un ghid montan a descoperit epava unui avion care s-a prăbușit peste ghețarul Aletsch, lângă vârfurile munților Jungfrau și Mönch, în iunie 1968.

”De departe, am crezut că mă uit la două rucsacuri”, a spus Dominik Nellen, 38 de ani. O inspecție mai atentă a dezvăluit că obiectele erau epave ale unui avion Piper Cherokee, care s-a prăbușit în zonă, la 30 iunie 1968, purtând la bord un profesor, un ofițer medical șef și pe fiul său, toți din Zurich. Cadavrele au fost recuperate în acel moment, iar epava abandonată.

După o iarnă cu ninsori relativ puține, Alpii elvețieni au trecut deja prin două valuri de căldură severe de vară. În iulie, autoritățile i-au sfătuit pe alpiniști să nu urce Matterhorn, din cauza temperaturilor neobișnuit de ridicate, care aproape au atins 30 de grade Celsius, în Zermatt.

În timpul caniculei din iulie, altitudinea la care apa a înghețat a fost măsurată la o altitudine record de 5.184 de metri, comparativ cu nivelul normal de vară de 3.000-3.500 de metri.

Leave a reply