Toma Roman: „Putin nu mai poate da înapoi pentru că o retragere fie ea și „glorioasă” ar însemna sfârșitul carierei lui de „țar” al Rusiei contemporane”

0
611

Când rușii îi acuză pe liderii ucrainieni că folosesc copii, femei și bătrâni drept „scuturi umane” împotriva armatei lor de ocupație, trebuie să înțelegem că Putin a dat ordinul ca, în atac, să nu se mai țină cont de nimic.

„Maskirovka” este o veche „tehnică” a propagandei rusești prin care se acoperă adevăratele intențîi ale puterii prin punerea lor pe seama adversarilor. În fapt, Putin și ai lui au ajuns la concluzia disperată că numai prin teroare (oarbă și neselectivă) mai pot îngenunchea rapid poporul ucrainean.

După ce a căzut în propria capcană (ajutat de yes-manii din serviciile sale secrete) că liderii ucrainieni se vor preda sau vor fugi imediat, iar ucrainienii îi vor întîmpina cu pâine și sare soldațîi „eliberatori, Putin nu mai poate da înapoi pentru că o retragere (fie ea și „glorioasă”- sau prezentată așa conaționalilor săi) ar însemna sfârșitul carierei lui de „țar” al Rusiei contemporane (sau ,mă rog, al „tuturor rusiilor”, cum ii place să se prezinte).

După cei douăzeci și doi de ani de conducrere a rusiei postsovietice, în care și-a urmat neabătut țelul de restabilire a imperiului, cu succese ( anexari ) la care occidentul democratic și conciliatorist a reacționat slab, o renunțare la „visul lui istoric” i se pare cu totul de neacceptat.


 

De aici amenințarea cu „butonul nuclear”, de aici dorința lui – în împlinirea căreia este dispus să nu mai țînă cont de niciun considerent moral – de a lichidă cât mai repede rezistență ucraineană.

 

Acuză cu „scutul uman” – care, din păcate pentru el, este deja știută de toți cei care cunosc, cât de cât, „tehnicile” serviciilor secrete rusești – este însă, în actualul context, mai mult decât expresia unui cinism nemărginit, este expresia unei nebunii a puterii nevindecabilă.

Chiar dacă, până la urmă, armatele putiniste vor îneca în sânge și vor cuceri ucraina, sămânța viitoarei distrugeri a federației ruse însăși a fost astfel deja pusă. pe puțîn nu-l interesează însă viitorul, ci doar situația lui prezența.

Dacă Occidentul își va păstra unitatea și atitudinea fermă față de o rusie putinizata, agresivă, (care nu s-ar fi oprit la ucraina , dacă „operațiunea specială” i-ar fi reușit în parametrii proiectați), rușii înșiși se vor trezi, vor descoperi că există și alte modalități de „administrare” a statului lor decât „modelul asiatic”.

Pus cu spatele la zid de propriile-i decizii și iluzii, Putin nu va apasă, totuși, butonul nuclear fie și din considerentul că locul pe care a vrut să și-l marcheze în istorie nu va mai avea nicio valoare dacă nu va mai fi … istorie.

Va merge însă până la capăt în utilizarea arsenalului sau convențional , fără să mai țînă cont de niciun considerent moral sau religios. Va încerca din răsputeri să destabilizeze Occidentul, activându-și, până dincolo de orice limita, „coloana a cincea”, pe care „serviciile” sale au implantat-o de multă vreme în toate statele democratice.

Situația îmi aduce aminte de o încercare a URSS-ului, din vremea lui Brejneev, de a supune Occidentul prin instalarea în țările „blocului estic” a rachetelor atomice cu rază medie de acțiune.

Lozinca lansată atunci de agenții „acoperiți” ai Kremlinului (mișcări „pacifiste”, partide „ecologiste”, personalități culturale „umaniste”, analiști și influenceri „detașați”, etc.) a fost : „mai bine roșii, decât morți !” . dacă țările NATO, cu SUA ca vârf de lance, nu treceau la instalarea, în contrapartidă, a propriilor rachete cu rază medie, arătându-le ferm comuniștilor ruși că astfel distrugerea reciprocă este asigurată, astăzi tot continentul „ar fi vorbit rusește” și ar fi fost la dispoziția „țarului de la Moscova”.

„Trageți singuri concluzia privind căile de rezolvare a aberantei și sangeroasei situații.”

Sursa: cont Facebook Toma Roman.


Toma Roman este profesor universitar la ASE, București – specialitate sociologie, editorialist la revista Formula AS.

Leave a reply