sâmbătă, februarie 4

Toma Roman: „Dacă România s-ar rupe de UE și NATO, Rusia nu ar mai avea nici măcar nevoia unei ocupații teritoriale

Nu mă interesează nici manifestațiile organizate de agitatorii AUR. Pandemia a generat o criză economică pe care destui oameni au resimțit-o efectiv. Gvernul a reușit, totuși, cu toate bâlbele lui criticabile, să mențină economia pe linia de plutire și , pe fondul unei reușite a campaniei de vaccinare, să pregătească relansarea.

Nu m-a surprins un anunț al „sponsorului” AUR, organizatorul manifestațiilor grupării, domnul Diplan, că formațiunea convoacă – pe 15 și 22 mai – mitinguri de protest împotriva reglementărilor de prevenție a infectarilor cu coronavirus. Diplan mizează pe nerăbdarea românilor de a reveni la o viață normală și, desigur, pe „plictisul” unor cetățeni dornici de spectacole gratuite.

Evident , „agitatorilor” AUR-îți cunoscuți, li se va adaugă și Diana Şoşoacă , „șomeră” în ultima vreme, în contextul succesului campaniei de vaccinare, susținută de guvern.

Nu m-a surprins un anunț al „sponsorului” AUR, organizatorul manifestațiilor grupării, domnul Diplan, că formațiunea convoacă – pe 15 și 22 mai – mitinguri de protest împotriva reglementărilor de prevenție a infectarilor cu coronavirus. Diplan mizează pe nerăbdarea românilor de a reveni la o viață normală și, desigur, pe „plictisul” unor cetățeni dornici de spectacole gratuite.

Nu mă interesează însă  Şoşoacă și nici „colegele” ei în căutarea disperată a „gloriei” pe stradă și la ușa cafenelei, vorba poetului.

Nu mă interesează nici „manifestațiile” organizate de agitatorii AUR. Pandemia a generat o criză economică pe care destui oameni au resimțit-o efectiv. guvernul a reușit, totuși, cu toate „balbele” lui criticabile, să mențînă economia pe linia de plutire și, pe fondul unei reușite a campaniei de vaccinare, să pregătească relansarea.

Nu pot însă să nu mă întreb (și să întreb) de ce, acum, când lucrurile par a reintra pe un făgaș normal, liderii AUR-îți vor să provoace, iarăși, dezordini, scandaluri stradal, circ la vuvuzelele mediatice arondate.

Păstrarea în atenția publicului, pe care o urmărește oricare grupare politică și orice personaj cu aspirații de mărire, nu mi se pare un motiv suficient.

E drept, AUR nu are specialiști care să combată serios, în parlament și în media, inițiativele guvernamentale, venind – eventual – cu alternative „constructive” la ele.

 

Călin Georgescu, liderul său spiritual, este prea departe ca să reacționeze „pas cu pas” la măsurile concrete ale guvernului, iar „tezele” lui sunt prea „abstracte” și prea nebulos „patriotice”.

AUR nu poate să-și păstreze și chiar să își sporesca impactul decât prin exploatarea emoțională a unor momente de cumpăna din viață comunității.

Mulți cetățeni reacționează, după cum se știe, mult mai rapid la stimuli afectivi, în detrimentul cuprinderii raționale a situațiilor de referință. De ce vrea, așadar, AUR să „producă evenimente” și să mobilizeze acum lumea, când situația pare a se stabiliza iar „normalizarea” pare apropiată?

Menținerea în top-ul electoral, cum am mai sugerat, nu poate fi un motiv. aAUR ar fi putut proceda asemănător PSD-ului , care „pândește la colț” greșelile guvernanților și așteaptă că aceștia să se uzeze în desfășurarea exercițiului administrativ.

AUR atacă stabilitatea socială fragilă, obținută de guvernarea pro-europeană de centru–dreapta, pentru că are – și dincolo de aspirațiile sale politice naționale – o MISIUNE , aceea de a provoca , în statul român și în proximitatea lui (a se vedea inserția „nobil patriotică” în alegerile din r. moldova )dezordine și instabilitate politică, conflicte – deschise sau mocnite – cu UE, dificultăți cu NATO, garantul militar al suveranității țării.

Cine i-a dat și de ce i-a fost acordată această misiune, va las să ghiciți.

Dar, pentru cei dispuși să depășească simplă (și comodă) angajare afectivă, o privire mai atentă spre anume medii și spre anume postări pe fb este lămuritoare.

Nu întâmplător, în ciuda naționalismului xenofob (deci, inclusiv cel ce respinge „imperialismul rusesc!”) și în ciuda patriotismului urlat din rărunchi (și care, de exemplu, în Republica Moldova sperie comunitatea rusofonă și chiar „moldovenii” spălați pe creieri de propagandă rusească), AUR – și unii anume lideri ai săi, sunt susținuți de „difuzoarele kremlinului”, Sputnik , Russia Today sau centrul de manipulare prin internet de la Petersburg.

Rusia cultivă discret nationalismele de conjunctură din statele UE tocmai pentru a dizolvă această „federație” care, unită, este mult mai puternică decât ea.

O Românie izolată, fie ea și întregită (dar cu o ungarie care ar reacționa la fel, prin naționaliștii săi, în coasta) este mult mai ușor de dominat decât o țară ce participa la „cluburi geo-politice” ce-i garantează stabilitatea granițelor și suveranitatea asociată principiilor lor comune.

în lumea în care trăim, izolarea autosuficenta și independența absolută nu mai au nicio șansă.

Dacă România s-ar rupe de UE și NATO, Rusia nu ar mai avea nici măcar nevoia unei ocupații teritoriale, cum s-a întâmplat la sfârșitul ultimului război mondial, când, după cum afirmă o lozinca a epocii, „Stalin și poporul rus / libertatea ne-au adus !”.

FOTO COPERTA: NEWSTRACK.RO

Toma Roman este profesor universitar la ASE, București – specialitate sociologie, colaborator Voxpublica.ro, Lumea Liberă și editorialist la revista Formula AS.

sursa: cont facebook, Toma Roman

Leave a reply