Grupa de vârstă cuprinsă între 20 și 29 de ani, urmată de cea de la 30 până la 39 de ani sunt cele care provoacă cele mai multe focare de Covid-19, potrivit unui studiu care a analizat toate cazurile bolii înregistrate în Japonia până la declararea stării de alarmă.
Studiul, prezentat în revista „Emerging Infectious Diseases”, dezvăluie că majoritatea adulților tineri care pot da naştere de focare periculoase o fac înainte de a avea simptome, când încă nu sunt conștienți de faptul că pot răspândi coronavirusul și altora. De asemenea, studiul mai relevă că majoritatea persoanelor afectate de focare COVID se află în grupuri de vârstă mai înaintate decât cele două amintite mai sus.
„Am descoperit că multe focare Covid-19 sunt asociate cu situații în care respiri cu greu și unde există o distanță mică între oameni, cum ar fi cântările la petrecerile karaoke, strigătele în cluburi, conversațiile în baruri și exercițiile fizice în săli de sport”, scriu autorii studiului.
Cercetătorii recomandă evitarea a trei situații care cresc riscul de contagiune: spații închise cu puțină ventilație, spații aglomerate și situații de contact strâns cu alte persoane.
Aceste rezultate sunt în concordanță cu observațiile făcute în alte țări. În Coreea de Sud, cercetătorii de la Universitatea Dankook, din Yongi City au identificat 112 persoane care au contractat Covid-19 la cursuri de fitness la 12 săli de sport, potrivit unui alt studiu prezentat în revista Emerging Infectious Diseases”.
În Statele Unite, a existat un focar cu 32 de cazuri confirmate, alte 20 de probabile și două decese după ce o persoană infectată cu coronavirus a participat la o cântare de două ore și jumătate într-un cor din statul Washington.
În studiul din Japonia, condus de cercetători de la Universitatea Kyoto și Universitatea Tohoku din Sendai, au fost analizate cele 2.163 de cazuri diagnosticate până pe 4 aprilie și atribuite infecțiilor cu SARS-CoV-2 care au apărut în țară.
În cazurile în care au putut identifica persoanele care au fost surse de focare, cercetătorii au observat că jumătate aveau între 20 și 39 de ani, în timp ce majoritatea persoanelor diagnosticate cu Covid-19 aveau peste 40 de ani.
În cazurile în care s-a putut determina data debutului simptomelor în primul caz, s-a observat că 56% dintre focare au început atunci când pacientul-sursă era încă în faza presimptomatică, iar 25%, în aceeași zi în care el a început să se simtă rău.
„Nu știm dacă diferența de tipare de transmitere între tineri și bătrâni se datorează factorilor sociali sau biologici, sau ambelor”, scriu cercetătorii în articolul științific în care își prezintă rezultatele.
Dar datele din Japonia confirmă importanța pacienților presimptomatici în epidemie și sugerează că adulții tineri pot acționa ca vectori de transmitere a virusului către alte grupe de vârstă, care sunt cele care suferă cele mai mari daune din cauza Covid-19.