duminică, iulie 21

Sebastian Burduja: „TikTok ar putea fi interzis pe dispozitivele guvernamentale din România”

Romania analizează ideea de a interzice aplicația  TikTok pe telefoanele și dispozitivele guvernamentale după ce autoritățile din mai multe țări au luat aceeași decizie. Bogdan Manolea, director executiv la Asociația pentru Tehnologie și Internet, ne-a explicat cât de vulnerabile sunt datele din telefoanele mobile atunci cand au instalată  pe ele aplicația  chinezească.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat la Digi 24, că miercurea viitoare, când se reunește consiliul pentru securitate cibernetică, se va decide dacă aplicația TikTok va fi interzisă pe telefoanele și dispozitivele guvernamentale. Se intamplă după ce autoritățile din mai multe țări au luat deja aceasta decizie.

Burduja despre interzicerea aplicaţiei TikTok: „E un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile”

La nivelul dispozitivelor de serviciu, acolo sunt informații care țin de statul român, e un argument în plus pentru a interzice o asemenea aplicație, dar vom vedea săptămâna viitoare”, a explicat el. „Trebuie văzut care e acordul de prelucrare a datelor, dacă ea colectează și date care nu au legătură cu aplicația în sine, ce face cu ele, unde le transmite. În străinătate au existat semnale că sunt vulnerabilități și pe acestea le vom lua în calcul.

Dacă guvernul chinez solicită companiei TikTok să-i pună la dispoziție niște date, compania TikTok ce va face? E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem”, a mai spus Burduja. Ministrul spune că are și el cont de TikTok, dar că acesta este gestionat de echipa sa de comunicare.

După SUA și PE a decis să interzică aplicaţia TikTok pe telefoanele angajaţilor

L-am întrebat pe Bogdan Manolea, director executiv la Asociația pentru Tehnologie și Internet ApTI cât de vulnerabile sunt datele din telefoanele mobile atunci cand au instalată pe ele aplicatia TikTok:

“Există numeroase dovezi și  suspiciuni legate de felul în care au fost folosite în trecut datele colectate, în scopuri care nu au nici o legatura cu rețeaua  socială. În cazurile acelea și TikTok a recunoscut problemele respective, ca angajatii au urmarit in mod incorect o jurnalista  pentru a afla niste  chestiuni legate de  politicile TikTok… cert este că s-a intamplat”, spune Bogdan Manolea.

Leave a reply