Testul genetic care îmbunătățește tratamentul cancerului ovarian

Cancerul ovarian este una dintre cele mai periculoase forme de cancer ginecologic. Diagnosticul său poate fi dificil datorită simptomelor minore și destul de neclare. În ultimii ani, noii inhibitori PARP au obținut rezultate excelente ca tratament de întreținere pentru cancerul ovarian după intervenția chirurgicală și terapia citostatică în cazul cancerului ovarian nou diagnosticat.

Un test genetic optimizat pentru cancerul ovarian a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea și Spitalul Universitar din Helsinki. Acest test ajută la identificarea pacienților care beneficiază de inhibitori PARP… o opțiune de tratament. Terapia este asociată cu potențiale efecte secundare grave, așa că este important să fie direcționată către pacienții care beneficiază cel mai mult de pe urma ei.

Testul a fost optimizat pentru populația finlandeză și a fost aprobat clinic. Acesta este folosit pentru a testa toți pacienții cu cancer ovarian din Finlanda. În 2022, Instituția de Asigurări Sociale din Finlanda a inclus inhibitorii PARP în lista sa de medicamente pentru care cheltuielile sunt rambursate pe baza testului genetic. Acest test ajută la identificarea pacienților care nu beneficiază de medicament, evitând astfel tratamentul inutil și efectele adverse asociate.

„Testul genetic și algoritmii sunt acum disponibili gratuit și pot fi utilizați în îngrijirea clinică și studii pentru a ghida tratamentul cancerului ovarian”, a concluzionat Perez Villatoro.

Leave a reply