miercuri, februarie 21

Terra, pe punctul de a depăşi în multe zone pragul de temperatură umedă pe care corpul uman nu o poate suporta

0
1132

Nu va fi la sfârșitul acestui secol, așa cum prevăd multe dintre modelele dezvoltate de oamenii de știință, a început deja! Schimbările climatice au încălzit deja unele zone ale planetei deasupra a ceea ce corpul uman este capabil să susțină, ceea ce le face insuportabile pentru specia noastră. Iar extinderea acestor zone nelocuibile pentru om creşte continuu, relatează CNN.

Pentru a ajunge la această concluzie îngrozitoare, o echipă de cercetători din Statele Unite și Marea Britanie au analizat și comparat datele de la stațiile meteorologice din întreaga lume și au descoperit că frecvența temperaturilor umede (sau a becurilor umede) ce depășește segmentul între 27 şi 35 de grade s-a dublat din 1979 încoace.

Temperatura becului umed este o măsură a căldurii și umidității, luată cu un termometru acoperit de o cârpă înmuiată în apă. Și 35 de grade de temperatură umedă este limita pe care un corp uman este capabil să o susțină. Studiul tocmai a fost publicat în Science Advances.

Dincolo de rezistența umană

Graficul arată temperaturile maxime înregistrate la peste 4.000 de puncte pe planetă, între 1979 și 2017. În mai mult de o duzină de cazuri, aceste temperaturi au fost peste limitele rezistenței umane – C. Raymond, T. Matthews, R.M. Horton / Sci Adv 2020

Corpul uman are un mecanism eficient de răcire care ne-a ajutat să ne răspândim în toate colțurile fierbinți ale planetei.

Când temperatura crește, mărgelele de transpirație se scurg din porii noștri și se evaporă, eliberând astfel energia care răcește pielea și împiedică corpul nostru să se supraîncălzească.

Dar, dincolo de pragul de 35 de grade de temperatură umedă, corpul nu mai este capabil să se răcească prin transpirație.

Și niveluri chiar mai scăzute pot fi mortale, după cum demonstrează valul de căldură care a lovit Europa în 2003, ucigând mii de oameni, în ciuda faptului că temperatura umedă nu depășea 28 de grade.

Cele mai afectate zone

Majoritatea acestor creșteri ale temperaturii umede au avut loc în Golful Persic, India, Pakistan și sud-vestul Americii de Nord. În orașe ca Jacobabad, din Pakistan, și Ras al Khaimah, din Emiratele Arabe Unite, această limită de 35 de grade a fost depășită pentru prima dată, trecând în mod repetat pragul letal timp de o oră sau două pe zi, ceva care nu a mai fost consemnat niciodată în literatura științifică.

„Trecerea acestor praguri prezintă un risc mare pentru sănătatea umană”. Putem spune că ne apropiem universal de acest prag magic de 35 de grade. Și adevărul este că, în unele cazuri, am depășit deja această valoare pentru perioade scurte ale zilei, explică Tom Matthews, unul dintre participanții la studiu, citat de ABC.

Suntem foarte aproape să trecem linia roşie

Această hartă mondială arată cazuri documentate, cu culori de la galben până la roșu, ceea ce semnifică cele mai grave combinații de căldură și umiditate care apar pe glob (sursa: CNN)

Analiza globală a datelor publicate de Science Advances arată, de fapt, că această limită de supraviețuire umană a fost deja depășită, deși doar în scurte episoade, de cel puțin o duzină de ori în ultimele patru decenii.

Desigur, este deranjant să vedem cum începe să se întâmple așa ceva, chiar sub nasul nostru.

Matthews avertizează că acesta este doar începutul. Căldura extremă va afecta foarte repede mai multe părți din Pakistan și India, unde milioane de oameni nu ar fi capabili să se adapteze, de exemplu, prin instalarea aerului condiționat, așa cum s-a întâmplat în unele țări din Golf.

Și chiar dacă ar putea, asta ar necesita cantități mari de energie pentru răcire, ceea ce ar agrava și mai mult situația meteorologică devenit[ oricum dramatică. „Suntem deja foarte aproape aproape, mai aproape decât am crezut, de a traversa această linie roşie”, spune Matthews.

Esențial pentru specia noastră

Colin Raymond

Pentru Colin Raymond de la Laboratorul de Propulsie Jet de la NASA și primul semnatar al articolului, faptul că temperaturile au atins deja această limită fiziologică în unele locuri de pe Pământ „este o cunoaștere esențială pentru noi ca specie”.

Împreună cu colegii săi, Raymond a obținut date de la 4.576 de stații meteorologice împrăștiate pe planetă, căutând posibile cazuri de temperaturi extreme ale „bulbului umed” în cele aproape patru decenii, din 1979 până în 2017.

După eliminarea unor măsurători care nu coincideau sau care păreau evident greșite, a apărut un model foarte clar: temperaturile extreme ale becurilor umede au apărut deja, în special de-a lungul coastelor subtropicale, unde aerul cald și umed al oceanului întâlnește aerul cald din pământ.

Potrivit cercetătorilor, dacă emisiile de carbon nu sunt reduse drastic imediat, aceste cazuri extreme și relativ rare vor deveni tot mai frecvente și se vor răspândi în zone tot mai mari ale planetei. Acestea sunt condiții care ar fi insuportabile pentru persoanele fără acces la noi tehnologii, cum ar fi aerul condiționat, și face practic imposibilă orice activitate sau muncă în aer liber.

„Probabil trebuie să ne regândim cum să trăim în locuri care experimentează condiții care sunt dincolo de ceea ce e suportabil”, concluzionează Raymond. „A trăi în Golful Persic vara poate fi ca și cum ai trăi la Polul Sud iarna”, conchide el.

Leave a reply