Taxa de solidaritate pentru subminarea economiei naționale

0
949
Când Dan Voinea, Victor Stănculescu și Gelu Voican Voiculescu, dirijați de Ion Iliescu, l-au condamnat la moarte pe Nicolae Ceaușescu, într-un proces ilegal, pe lista acuzațiilor a figurat și ”subminarea economiei naționale”. Au trecut mulți ani din 25 decembrie 1989, iar de-atunci atacurile la economia România continuă infinit mai puternic decât urmașii comunismului i-au pus în cârca fostului dictator.
Una dintre metodele cele mai deplorabile este impunerea pe taxe împotriva celor care produc în România așa-zis capitalistă. Ultima pe listă, cu voia dumneavoastră dragi votanți PSD, este ”taxa de solidaritate” anunțată pe șest, azi-noapte, de ministrul Finanțelor.
Ionut Misa a explicat joi ca 90% din contributia de solidaritate sociala de doua procente ce va fi introdusa de la 1 ianuarie va merge la buget „pentru anumite cheltuieli sociale”, „spre diverse destinatii, functie de solicitari”.

Restul de 10% din cei 2% aplicati fondului de salarii, adica 0,2% va merge tot la buget si va fi folosit, spune Misa, pentru achitarea contributiilor sociale ale salariatilor companiilor care au intrat in insolventa. Ministrul a precizat ca proiectul este deja pe circuitul de avizare si va intra in vigoare de la 1 ianuarie.

Misa a spus ca, de la 1 ianuarie, contributiile sociale vor fi de 35% la angajat si de 2% la angajator. Acest lucru inseamna ca guvernul, dupa ce a mutata toate contributiile sociale in sarcina angajatului, a mai instituit o astfel de contributie si pentru angajator.

Misa a afirmat si ca a existat si pana acum o taxa de 0,25%, in baza legii 200/2006 pentru un fond de sprijinire a salariatilor pentru care angajatorul nu plateste contributii si ca aceasta este redusa prin noile prevederi la 0,2%, adica o zecime din noua contributie de solidaritate de 2%, relatează Hotnews.

”Ministrul Ionuț Mișa nu știe legile țării sale”

„Incompetenţa ministrului Ionuţ Mişa devine devastatoare pentru economie. A spus atât de multe lucruri care nu sunt adevărate şi ar trebui să le demontăm pe toate. Angajatorul astăzi contribuie foarte mult la bugetul de stat şi este solidar cu angajatul, pentru că plăteşte 23% acele contribuţii (…). Ionuţ Mişa nu ştie cum se plăteşte salariul în România”.

„În acelaşi timp, domnul Ionuţ Mişa are probleme de a înţelege sau nu cred că ştie legile din România, pentru că în acest moment, există o taxă de 0,25% pentru plata creanţelor salariale, constituirea unui fond de garantare pentru plata creanţelor salariale, care se aplică la fondul de salarii. La această taxă face referire, dar este în legea 200 din 2006, care transpune o directivă europeană. Deci ceea ce ne spune domnia sa este că vrea să crească această contribuţie de la 0,25% la 2%, vrea să crească taxele pe angajator”, a declarat economistul Florin Cîțu, senator PNL.

Leave a reply