Tatăl teroristului din Barcelona: ”Ce vină avem noi?!”

0
919

Petrec dimineața în aer liber, într-o stradă ascunsă din Ripoll, evitând zeci de jurnaliști care umplu orașul natal al teroriștilor atacatori din Barcelona și Cambrils. Sunt părinții lui Younes Abouyaaqoub (alăturat), jihadistul de 22 de ani care a intrat cu furgoneta pe Rambla, joia trecută, curmând viața a 13 oameni.

Alături de ei, colorând o carte, sunt cei doi frați mai mici ai lui Younes. Lipsește Houssaine, de 20 de ani, de asemenea membru al celulei teroriste, ucis și el în Cambrils. Fratele al cincilea este Hicham, în vârstă de 28 de ani, care nu este legat de atacuri, potrivit anchetatorilor.

„Când i-am văzut fotografia la televizor nu ne-a venit să credem! Era un băiat studios, a lucrat, și-a câștigat salariul și nu a avut probleme. Nimeni nu a văzut nimic ciudat. Nu am știut că se ascundeau într-o camionetă sau în case. N-am avut nicio idee despre asta. Dar au învățat să se deghizeze. Ei îi învață. Face parte din ceea ce le fac, să ascundă și să se ascundă”, spune afectat tatăl lui Younes.

Mama lui Younes, cu un voal verde peste cap, nu poate articula un cuvânt. De fiecare dată când se luptă cu el, izbucnește în lacrimi. „Este spulberată”, spune soțul. „Astăzi este prima zi când se scoală din pat”.

Au aterizat din Maroc miercuri, cu câteva ore înainte de atac. L-au sunat pe Younes după câteva minute, dar nu a ridicat telefonul, notează El Pais.

Când aflăm acum, începem să revizuim lucrurile, dar încă nu vedem nimic ciudat. E vina Poliției. De ce nu au văzut că pericolul vine de la acel imam (n.r. – liderul religios din Ripoll, care le-a inoculat tinerilor radicalismul, ucis și el de forțele de ordine). Cum de aici nu și-au dat seama că acel om e periculos, după ce belgienii l-au expulzat? Ce vină avem noi? Cum ne poate face cineva vinovați?”, spune mâhnit tatăl teroristului.

Apoi, cu politețe și cu vocea aproape prăbușită, ambii cer să încheie discuția. Ei încă mai așteaptă să recupereze corpul celor doi copii-teroriști. Dorința lor este să-i îngroape în Maroc.

Foto: El Pais

Leave a reply