marți, ianuarie 25

Țara cu președintele care a uimit lumea mărește din nou salariul minim: 665 de euro. Din 2016, a crescut în fiecare an

0
470

Premierul desemnat Florin Cîțu a anunțat deja că una dintre prioritățile sale va fi rezolvarea problemei salariului minim în România.

Între timp, guvernul portughez a aprobat marți creșterea salariului minim la 665 de euro, cu 30 de euro peste suma actuală. Măsura, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, a fost aprobată de Consiliul de Miniștri și se înscrie în strategia Executivului de a încheia legislatura, în 2023, cu un salariu minim de 750 de euro, așa cum a fost indicat într-o conferință de presă secretarul de stat pentru securitatea socială, Gabriel Bastos, citat de ziarul El Pais.


Bastos consideră că creșterea salariului minim este o măsură „instrumentală” în redresarea economică după criza cauzată de pandemie și reamintește că Guvernul va lansa un pachet de ajutor pentru companiile care nu își asumă pe deplin creșterea.

După cum a anunțat anterior ministrul economiei, Pedro Siza Vieira, companiilor li se va restitui o parte din costurile crescute pe care le au cu lucrătorii din cauza salariului minim, în principal din contribuțiile la securitatea socială. Ideea nu este exclusivă a guvernului portughez. Luxemburgul, care își va crește salariul minim și în 2021, în cazul său peste 2.200 de euro, cel mai mare din UE, va compensa și el companiile private.

Antonio Costa

În cazul portughez, în plus, companiile care au contracte cu statul își vor putea actualiza prețurile dacă au muncitori care câștigă salariul minim, pentru a-l adapta la noul scenariu de cost.

Premierul, socialistul António Costa, care a prezidat Consiliul de Miniștri prin videoconferință (deoarece este izolat preventiv din cauza faptului că a fost în contact cu președintele francez, Emmanuel Macron, depistat pozitiv la testul covid-19) a susținut pe profilul său de Twitter că mărirea salariului minim „este puțin mai mică decât anul trecut, dar rămâne pe drumul stabilit pentru a ajunge la 750 de euro în 2023”.

Aceasta este a doua cea mai mare creștere anuală în termeni absoluți pentru Guvernul Costa, după anul trecut, când a crescut cu 35 de euro.

Când Costa a venit la guvernare, în 2015, salariul minim portughez era de 505 euro și de atunci a crescut în fiecare an. A ajuns la 530 de euro în 2016, în 2017 a crescut la 557 de euro, în 2018 a fost stabilit la 580 de euro, la 600 în 2019, la 635 în acest an și, în cele din urmă, la 665 în următorul an.

Președintele care stă la coadă și se amestecă cu turiștii pe plajă

Portugalia este țara al cărui președinte continuă să uimească lumea. În septembrie,  Marcelo Rebelo de Sousa a mers, pe plaja Leça da Palmeira, profitând de dimineața însorită pentru o baie binevenită. Nu s-a izolat într-o vilă de protocol, nici n-a umblat flancat de bodiguarzi, ca de obicei, a vorbit cu oamenii de pe plajă, a făcut selfie-uri și chiar s-a întreținut minute bune cu salvamarii, înainte de a părăsi plaja.

Astfel de ipostaze sunt ceva normal pentru șeful statului cu ieșire la Oceanul Atlantic. Bunăoară, recent, Marcelo Rebelo de Sousa a fost fotografiat ajutând două femei al căror caiac se răsturnase în apele învolburate.

Incidentul a avut loc pe o plajă populară din Algarve, regiunea cea mai sudică din Portugalia, unde președintele promova industria turismului, care a suferit o lovitură severă din cauza pandemiei coronavirusului, arată bbc.com.

Și în postură oficială, Marcelo Rebelo de Sousa este relaxat la fel ca printre oameni

Șeful statului tocmai făcuse declarații jurnaliștilor din Praia do Alvor (plajă populară în orașul Alvor), când a văzut că femeile întâmpină dificultăți.

Camerele de luat vederi au înregistrat momentul în care De Sousa a sărit în mare pentru a le ajuta.

Un alt bărbat care se afla deja acolo l-a ajutat să întoarcă caiacul, iar o altă persoană cu un jet ski s-a apropiat pentru a oferi ajutor și a putut trage barca la țărm.

Deoarece există un curent foarte mare în vest, au fost târâți, răsturnați, au înghițit multă apă și nu au putut nici măcar să întoarcă cu fața în sus caiacul sau să se urce pe el ori să înoate, așa de mare este forța curentului“, a declarat președintele jurnaliștilor aflaţi pe plajă.

De Sousa, care s-a dovedit a fi un înotător destul de bun, își petrece vara vizitând diferite regiuni din Portugalia pentru a sprijini călătoriile în țara sa.

Leave a reply