miercuri, noiembrie 30

Ţara cu cel mai mare număr de infectaţi, dar şi de vindecaţi. Paradoxul spaniol

0
1057

Spania a înregistrat o mică revenire pe creştere a numărului de decese și a celor infectați cu coronavirus. Și, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 743 de decese noi și 5.478 de cazuri de COVID-19, ceea ce a adus numărul total la 13.798 de morți și 140.510 infectați.

Aceste date noi reprezintă o creștere de 4,05% din cazurile de persoane infectate și 5,69% creştere din decese.

Este o revenire ” pe plus” foarte scurtă, după ce luni a avut loc o creștere de 3,26% și, respectiv, 5,12% a numărului de infectați și morți.

Pe de altă parte, există noi date pozitive. Autoritățile medicale au numărat 43.208 de pacienți care au depășit infecția şi au fost declaraţi vindecaţi.

La aceste date trebuie adăugat că spitalul construit în Ifema, Târgul de expoziţii la Madrid, a înregistrat, pentru prima dată, un număr mai mare de externări decât cel al internărilor. Mai exact, de la ora 08.00 a zilei de ieri la aceeaşi oră a zilei de azi au fost 156 de internări și 136 de primiri.

Autoritățile medicale continuă să „observe o tendință descendentă”

Trebuie amintit că miercurea trecută, 1 aprilie, deci acum o săptămână, au fost înregistrate 950 de victime, cu o creștere de 10,5% faţă de ziua precedentă. La 2 aprilie au fost înregistrate 932 de decese, cu o creștere de 10,4%. Și datele au continuat să scadă în zilele următoare. Pe 3 aprilie au fost raportate 809 de decese noi, cu o creștere de 9,3%.

Această scădere a fost înregistrată și pe 4 aprilie, 674 de decese, un procent de creştere de 7,4%. În sfârșit, între duminică și luni au fost 637 de decese, reprezentând o creștere de 5,12% față de ziua precedentă. Un procent care astăzi a crescut, deși într-un mod minim.

În acest sens, María José Sierra, șef de zonă a Centrului de coordonare a alertelor și a situațiilor de urgență în Ministerul Sănătății, a dat asigurări că urmează „o tendință descendentă”, iar această ultimă creștere „răspunde la ajustarea datelor care apar în weekend”. În plus, ea a subliniat că datele primite de la spitale arată că „începe să se vadă o scădere a presiunii pe secţiile de terapie intensivă”.

În acest sens, ministrul Sănătății a indicat deja că „încheiem, dacă nu am încheiat deja, prima etapă, care este să atingem apogeul” infecțiilor cu coronavirus. Odată ce această fază este atinsă, a subliniat el, este necesar să intrăm în a doua fază, care este „aplanarea curbei”.

Cu aceste noi cifre se poate vorbi de un „paradox spaniol”; Spania a devenit ţara cu cei mai mulţi infectaţi şi morţi din Europa (e urmată de Italia, cu 129.317 infectaţi, respectiv 15.887), dar şi cu cei mai mulţi vindecaţi de coronavirus (43.208 – a doua din lume, după China, care are 77.367)

Leave a reply