Un tanorexic este o persoană care are percepția că pielea lui nu este niciodată brună și, prin urmare, o supraexpune soarelui sau razelor UV.
Ce este Tanorexia
Până nu demult, trebuia să aștepți sosirea verii pentru a-ți arăta bronzul. Cu toate acestea, descoperirea pe piață a cabinelor cu raze UVA le-a permis fanilor bronzării să savureze ”soarele de laborator”. Dar încăpățânarea de a avea pielea brună devenit o obsesie pentru unii. De fapt, aceasta a dus la apariția unei tulburări psihologice numite tanorexie. (aici)
Acest termen a apărut în 2005 la Academia Americană de Dermatologie și se referă la o tulburare în percepția organismului însuși. Dacă în boli precum anorexia sau bulimia, o persoană crede că are o greutate peste ceea ce are de fapt, atunci când vorbim de tanorexie ne referim la o dismorfobie (îngrijorare excesivă pentru un defect fizic, real sau imaginar), în care o persoană are percepția că pielea ei nu este niciodată brună și, prin urmare, o supraexpune la soare sau la razele UVA.
Această tulburare psihologică este mai frecventă între 17 și 35 de ani și afectează atât bărbații, cât și femeile. Persoanele care simt nevoia să facă baie solară sau să aibă ședințe UVA obișnuite pot vedea sănătatea lor slăbită, întrucât de obicei nu iau măsurile de precauție necesare pentru a-și proteja pielea. Există multe mituri despre acele produse care facilitează un bronz mai rapid, inclusiv uleiuri, băuturi răcoritoare și hidratante, dar niciunul dintre ele nu trebuie utilizat, deoarece nu asigură protecție solară.
Unele studii indică faptul că, în plus, această dependență de tanoxici la bronzare se datorează faptului că băile de soare eliberează endorfine și opioide, într-un efect similar cu al persoanelor dependente de droguri și, în multe cazuri, chiar duce la suferință. Această problemă nu numai că duce la tulburări psihologice (anxietate, nemulțumire, competitivitate …), uneori și la pierderea poftei de mâncare și, ceea ce este mai rău, mărește inevitabil șansele de cancer de piele din cauza supraexpunerii la razele ultraviolete.
Printre cele mai frecvente simptome ale tanorexiei se numără:
- O piele excesiv de bronzată.
- Din cele de mai sus se derivă o îmbătrânire prematură a pielii. Aspectul său este dur, este deshidratat, liniile de expresie sunt foarte marcate, sunt dure și chiar mai groase.
- Acești pacienți prezintă un grad ridicat de anxietate la posibilitatea de a pierde bronzul dobândit.
- De asemenea, concurează adesea cu cei din jurul lor pentru a vedea cine este mai întunecat.
- Ei spun mereu că pielea lor este palidă sau nu la fel de maro pe cât și-ar dori.
Nu există nici o îndoială că expunerea solară moderată aduce beneficii importante organismului nostru. Primul dintre acestea, și poate cel mai important, este faptul că ne ajută să îndeplinim funcții vitale, cum ar fi sintetizarea vitaminei D.
Consecințele supraexpunerii solare
Dar, în ciuda acestor contribuții benefice, nu trebuie să uităm că, dacă exagerăm, expunerea la soare poate provoca daune grave. De fapt, supraexpunerea la radiațiile solare are, în primul rând, riscul grav de arsuri ale pielii. De asemenea, are efecte negative pe termen lung, cum ar fi îmbătrânirea prematură derivată din deshidratarea profundă a pielii, elastaza – îmbătrânirea precoce și incurabilă a pielii – și alte daune mai grave, precum cancerul.
Melanom și alte tipuri de cancer de piele
Melanomul, derivat din supraexpunerea solară, este doar vârful aisbergului, deoarece băile solare excesive pot provoca multe alte patologii. Acesta ar fi cazul cancerului de piele non-melanom. Este un cancer care este mai puțin mortal decât precedentul, dar dacă nu este tratat corect, se poate răspândi în întregul corp. Ca și în alte tipuri de cancer, șansele de vindecare, dacă sunt detectate precoce și primesc tratamentul adecvat, sunt destul de mari.
Alte patologii sunt carcinoamele bazocelulare și carcinoamele cu celule scuamoase. Ambele sunt tumori canceroase ale pielii, iar manifestarea lor este sub formă de noduli sau umflături. În timp ce ultimele pot duce la metastaze, de obicei primele nu se răspândesc, deși cauzează daune grave organismului nostru, deoarece pătrund uneori în os.
În acest sens, este foarte important verificarea frecventă a pielea pentru a detecta posibile leziuni sau modificări ale morfologiei alunițelor. În cazul în care se observă orice anomalie, trebuie mers la un dermatolog, deoarece detectarea precoce a melanomului este esențială pentru vindecarea acestuia.
Alte leziuni cauzate de razele UV
Pe lângă cele menționate mai sus, expunerea prelungită la razele UV poate provoca o altă serie de răni. Printre ele, se evidențiază următoarele:
- Afecțiuni ale pielii, cum ar fi keratoza actinică – apariția de buline în zonele pielii expuse la soare – și îmbătrânirea prematură a pielii.
- Cataracta, degenerare maculară și alte leziuni oculare.
- Inhibarea funcționării normale a sistemului imunitar atât a corpului, cât și a apărărilor naturale ale pielii în sine.
Tratament pentru Tanorexia
Pentru a trata tanorexia, această obsesie de a găsi culoarea perfectă a pielii, așa cum se întâmplă și cu alte dismorfobii, cel mai indicat este să se meargă la un medic specializat în acest tip de comportament, care, în general, este de obicei psiholog. Primul lucru care trebuie dat este o intenție din partea persoanei afectate de a schimba situația de dependență în care se regăsește, ca în alte cazuri de dependență. Odată ce aceasta va exista, trebuie urmate câteva orientări pentru terapie pentru a rezolva problema.
În multe ocazii, acest tip de obsesie este derivat din alte probleme, cum ar fi anxietatea sau depresia, astfel încât dacă profesionistul detectează vreunul dintre simptomele acestor tulburări, va stabili și un tratament, deoarece problema trebuie abordată de la rădăcină. Stima de sine a persoanei afectate este esențială în recuperare.
Pe lângă aceste tratamente și în funcție de deteriorarea cauzată pielii, poate fi necesară regenerarea acesteia folosind produse cosmetice specializate care ajută pielea să-şi recapete o parte din hidratare și elasticitate. Deși nu trebuie uitat că efectele nocive ale soarelui asupra pielii pot apărea ani mai târziu. Tratamentele psihologice sunt cele care au nevoie de cel mai mult timp, de aceea este foarte importantă răbdarea care motivează continuarea procesului de schimbare.
Pe de altă parte, expunerea la soare trebuie să fie într-un mod sănătos, adică să nu fie în timpul orelor centrale ale zilei, astfel pielea fiind protejată cu o protecție solară adecvată pentru fiecare situație și tip de piele și ținând cont că bronzarea trebuie să fie progresiv, mai ales în primele zile pentru a evita înroșirea și arsurile.
Tanofobie, cealaltă parte a monedei
La capătul opus al tanorexiei sau dependenței de soare se află tanofobia, o patologie caracterizată de expunerea irațională a soarelui și de efectele dăunătoare pe care le poate avea asupra sănătății, într-o asemenea măsură încât persoana afectată evită să se expună la lumina solară și acest lucru provoacă probleme în organism.
Prima, și foarte importantă, este lipsa vitaminei D, deoarece organismul pentru a putea sintetiza suficient din acest micronutrient, este necesar ca pielea să fie expusă la soare. Ca urmare a acestui deficit, pot apărea probleme osoase, cum ar fi osteopenia, și riscul de a suferi de anumite tipuri de cancer asociate cu lipsa acestei vitamine, cum ar fi cancerul de colon și de prostată.
Deși este necesar protejarea de soare în orele centrale ale zilei și folosirea protecție solare pentru a evita cancerul de piele și îmbătrânirea prematură, lipsa luminii solare este legată de diverse boli și nu trebuie uitat că razele ultraviolete raportează beneficii emoționale importante și previn tristețea și declinul, contribuind astfel la prevenirea depresiei.
Ca și în cazul tanorexiei, tanofobia devine o adevărată obsesie pentru cei afectați. Potrivit experților, este suficient să te expui la soare în jur de 15 minute de trei ori pe săptămână pentru a atinge niveluri adecvate de vitamina D în organism. Tanofobii nu suportă însă ideea că trebuie să rămână în lumina soarelui o perioadă scurtă de timp.