marți, septembrie 28

Tanczos Barna: Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva României pe nedezvoltarea reţelelor de apă şi canal

0
119

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a anunţat, vineri, pe pagina de Facebook, că România are deficienţe în domeniul asigurării utilităţilor de bază, iar Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva ţării noastre deoarece reţelele de apă şi canalizare nu sunt încă pe deplin dezvoltate.

Nivelul de dezvoltare economică al unei societăţi este demonstrat prin accesul la utilităţile de bază, în special accesul la reţeaua de apă potabilă şi canalizare. România are deficienţe în acest domeniu, iar Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva ţării noastre deoarece reţelele de apă şi canalizare nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Deşi Comisia a lansat proceduri împotriva altor 18 state membre ale UE pe lângă România, trebuie să încheiem acest proces cât mai curând posibil. În prezent, în România există fizic 2.057 reţele de canalizare, din care 1.260 sunt funcţionale, în restul de 797 fiind lucrări în diferite stadii de execuţie, iar în ceea ce priveşte situaţia dotării cu staţii de epurare a apelor uzate, au fost inventariate în total 831 staţii de epurare, din care 714 staţii de epurare funcţionale şi 117 staţii de epurare nefuncţionale (care funcţionează cu deficienţe sau la care nu este racordată populaţia)“, a arătat Tanczos.


Ministrul a spus că discută, vineri, cu primarii din zona Odorhei despre programul de guvernare, respectiv despre faptul că trebuie găsite resursele necesare pentru a dezvolta comunităţile locale şi pentru a asigura accesul la utilităţile de bază.

“Tocmai din acest motiv Ministerul Mediului va aloca suma de 1 miliard de euro din PNRR pentru construirea reţelelor de apă şi canalizare, iar în POIM am alocat încă 318 milioane de euro pentru acelaşi scop. Acest demers este completat de programul ‘Anghel Saligny’, lansat recent de către domnul Cseke Attila, ministrul dezvoltării”, a mai adăugat ministrul Mediului

Leave a reply