sâmbătă, ianuarie 22

Tânăra care a filmat moartea lui George Floyd: “Sunt mândră de mine”

0
399

Darnella Frazie, adolescenta care a filmat moartea lui George Floyd în luna mai, va primi un premiu literar de prestigiu pentru schimbarea „cursului istoriei”, a declarat PEN America, o organizație nonprofit care apără libertatea de exprimare în Statele Unite.

Darnella Frazier – tânăra care a filmat momentul în care George Floyd a fost arestat

Considerată o „femeie inteligentă și neînfricată”, Darnella Frazier, în vârstă de 17 ani, va fi prezentată pe 8 decembrie de PEN America într-un eveniment care va avea loc în întregime online. „Sunt mândră de mine. Nu contează cine este supărat“, a spus tânăra pe Facebook.

 

„Cu nimic mai mult decât un telefon mobil și curaj pur, Darnella a schimbat cursul istoriei în această țară, prin iniţierea unei mișcări îndrăzneţe  prin care cere încetarea rasismului și a violenței poliţiei asupra negrilor”, spune într-o declarație Suzanne Nossel, director executiv PEN America.


Tânăra a filmat moartea afro-americanului care, pe 25 mai, a murit încătușat, după ce fostul agent Derek Chauvin (eliberat după ce a plătit o cauțiune de aproximativ 800 de mii de euro) a făcut presiuni pe gâtul lui George Floyd cu un genunchi timp de câteva minute, în timp ce spunea că nu poate respira.

La două zile după incident, Frazier a declarat unei publicații că a primit mai multe critici pentru înregistrarea arestului pe videoclip: „Dacă nu aş fi fost eu, 4 polițiști și-ar mai avea încă slujbele provocând alte probleme. Videoclipul meu s-a difuzat în toată lumea pentru ca toată lumea să vadă și să știe. Poliția ar fi ascuns cu siguranță acest lucru“, a spus ea la acea vreme, relatează insider.com.

De la moartea lui Floyd, Statele Unite au fost afectate de mii de proteste și contra-proteste împotriva rasismului.

„Cu o fermitate remarcabilă, Darnella a depus mărturie și a permiţând sutelor de milioane de oameni din întreaga lume să vadă ceea ce a văzut ea. Fără prezența și mintea Darnellei de a-și risca propria siguranță și bunăstare, poate că nu am fi știut niciodată adevărul despre asasinarea lui George Floyd. Suntem mândri să îi recunoaștem curajul excepțional cu acest premiu”, spune Suzanne, CEO-ul PEN America.

Născută și crescută în St. Paul, Frazier a început să lucreze la vârsta de 16 ani la un magazin local de covrigi, unde a fost promovată manager și speră să intre la facultate.

Leave a reply