Tabăra de vară de trei zile, poate singura bucurie a unor copii din Fuletelke

Profesorul hunedorean din New York, Alex Doboli, lansează o campanie de strângere de donații în sprijinul lor
1
1735

Copiii din imagine sunt din Fuletelke, un sat din Transilvania. Copii din familii extrem de sărace. Fotografia a fost realizată în anul 2018, în timpul unei tabere de trei zile pe care doamna Rozsa Eniko (prezentată în imagine) a organizat-o cu generoasa susținere a Bisericii Reformate Maghiare din New York (East 82nd street).

Sunt membru al Bisericii de mulți, mulți ani. Fiul meu mai mare a fost botezat acolo”, spune Alex Doboli, profesor universitar din New York. Ceea ce nu spune Alex, din modestie, este că nu doar Biserica Reformată Maghiară a susținut acest efort financiar în beneficiul micuților din Fuletelke, ci inclusiv el personal, din banii săi proprii. Nu este singurul gest de mare omenie și sensibilitate pe care Alex l-a făcut și îl face.

Povestea copiilor din micul sat transilvănean din județul Mureș este impresionantă. Cele trei zile de tabără sunt probabil singura perioadă din viața lor în care trăiesc bucuria unei copilării normale, așa cum milioane și milioane de copii din întreaga lume ar trebui să o aibă, dar poate nu au avut până acum șansa unui sprijin care să le facă posibilă aceasta.

„Doamna Rozsa Eniko a avut grijă cu drag de acești copii în ultimii cinci ani. Ea mi-a spus că în această tabără unii copii au experimentat pentru prima dată în viața lor spălarea cu apă caldă, făcând o baie caldă, pieptănându-și părul, spălându-și dinții… având un mic dejun frumos dimineața”, mai spune Alex Doboli.

Alex, împreună cu Rozsa Eniko, a demarat o campanie de strângere de donații care să faciliteze pentru copiii din Fuletelke organizarea din nou a acestei tabere de vară. Pentru ca bucuria micuților să prindă viață și în acest an, este nevoie de 1300 de dolari pentru a acoperi cheltuielile pentru copii.

Din cauza pandemiei COVID, sursele tradiționale de donații pentru proiectul taberei de vară au fost foarte limitate. Totuși, ar fi posibil să strângeți suma necesară, pentru ca acești copii să se bucure de o tabără de vară de trei zile?”, este apelul lui Alex, postat public pe pagina sa personală de Facebook.

Cei care doresc să ajute la organizarea și în acest an a taberei de trei zile pentru copiii din Fuletelke o pot face prin donații online, aici: https://www.gofundme.com/f/summer-camp-for-fuletelke-kids

„Din cauza pandemiei COVID, sursele tradiționale de donații pentru proiectul taberei de vară au fost foarte limitate. Totuși, ar fi posibil să strângeți suma necesară, pentru ca acești copii să se bucure de o tabără de vară de trei zile?” – Alex Doboli

Alex Doboli s-a născut în Hunedoara, este absolvent al Universității „Politehnica” din Timisoara și al University of Cincinnati, din Statele Unite ale Americii. Doctor în Computer Science, din anul 2000 este profesor la Stony Brook University, din New York.

Devotat nu doar științei, Alex este și un publicist pasionat, dovedind o aptitudine deosebită în cunoașterea, în analiza și descrierea multor fenomene și evenimente din societatea contemporană. A scris în ultimii ani zeci de analize, eseuri și materiale de presă publicate în „Mesagerul de Bistrița-Năsăud”„Știrile Transilvaniei” sau „7zile.info”.

Un alt proiect de suflet al profesorului Alex Doboli s-a derulat în această primăvară, în perioada în care școlile au fost închise, când a organizat și susținut gratuit, pe suport online și pe cheltuială proprie, lecții de limbaje de programare în domeniul computerelor și al device-urilor inteligente, în beneficiul unor copii din România și Statele Unite ale Americii.

Sursa: Știrile Transilvaniei

Leave a reply