SURSE. Ședința coaliției se reunește miercuri după amiază

0
327

Conducerea PNL, PSD și UDMR ar urma să se întâlnească miercuri după amiază pentru a discuta o serie de probleme pe agenda coaliției de guvernare, între care rectificarea bugetară, posibile remanieri guvernamentale, rotația premierului și, eventual, problema UDMR generată de poziționarea lui Kelemen Hunor după declarațiile rasiste ale lui Viktor Orban.

Este prima ședință după mai bine de două săptămâni. Liderii coaliției nu s-au mai reunit după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost testat pozitiv cu Covid  iar alți lideri au plecat în vacanță.

Cea mai recentă dispută între liberali și pesediști a fost declanșată de liderul PNL, Iași, Alexandru Muraru, care a pus sub semnul întrebării rotația premierului, care ar urma să aibă loc în luna mai a anului viitor. În replică, Marcel Ciolacu a avertizat că singura soluție în cazul în care nu are loc rotativa ar fi alegerile anticipate.

La capitolul eventuale remanieri, tema a apărut din nou pe agendă la o lună după evaluarea miniștrilor făcută chiar de premier. În urma acestei evaluări, nici unul dintre miniștri nu a fost pus atunci în discuție. În schimb, în interiorul partidelor, au început să fie vehiculate nume de miniștri care ar putea fi schimbați.

De pildă, PSD discută despre o eventuală schimbara a lui Vasile Dîncu de la ministerul apărării. Surse de la vârful partidului au declarat pentru G4Media.ro că există o presiune internă pentru schimbarea lui Dîncu, dar că o decizie nu a fost încă luată. La PNL numele în discuție sunt Virgil Popescu dar și Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu se află pe lista de miniștri in discuție pentru o viitoare remaniere, potrivit surselor Edupedu.ro. “Se așteaptă decizia președintelui Klaus Iohannis, dar la nivelul PNL și al Guvernului este o distanțare față de Cîmpeanu, din cauza proiectului de legi ale educației”, a declarat pentru Edupedu.ro o sursă apropiată de Cotroceni.

În ce privește rectificarea bugetară nu se așteaptă mari controverse în coaliție. Prima rectificare bugetară din acest an este pozitivă, iar cele mai mari sume în plus le primesc Ministerul Muncii (6,77 miliarde lei), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (2,7 miliarde lei), Ministerul Energiei (2,4 miliarde lei) și Ministerul Transporturilor (2 miliarde lei), conform documentelor obținute de Economedia. 

Unul dintre cele mai fierbinți subiecte pe agendă ar putea fi declarațiile liderilor UDMR după afirmațiile rasiste făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad. Președintele Klaus Iohannis a cerut clarificări din partea UDMR și o dezbatere în coaliție pe această temă. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a luat apărarea premierului Orban în declarațiile publice.

Vicepremierul a declarat  că nu este cazul să se discute despre părăsirea coaliției de guvernare și a susținut că Viktor Orban nu adus niciun afront României prin declarațiile sale. Kelemen a transmis că parcursul guvernamental al coaliției nu este afectat de acest eveniment, întrucât formațiunea politică pe care o conduce nu a încălcat protocolul de guvernare.

Leave a reply