Surse oficiale: Ordinea de zi a Consiliului JAI privind aderarea României la Schengen nu s-a schimbat

Ordinea zi a reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie, care cuprinde o discuție privind aplicarea prevederilor Schengen de către Bulgaria, România și Croația și obiectivul adoptării unor decizii în acest sens, nu a suferit modificări, au anunțat joi surse oficiale pentru CaleaEuropeană.ro.
Reacția survine după ce în spațiul public au fost vehiculate informații cu privire la faptul că ordinea de zi a fost modificată la reuniunea Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER) și că subiectul aderării României la spațiul Schengen nu mai figurează pe primul loc al agendei și că decizia nu a fost amânată din lipsă de timp, ci pentru că Austria și Olanda se opun.
“Nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește ordinea de zi de la Consiliul JAI de pe 8 decembrie. Mai mult, Olanda a spus că guvernul olandez va propune Parlamentului un vot pozitiv pentru România. Subiectul va fi reluat în reuniunea COREPER din 7 decembrie”, au transmis sursele citate.
Potrivit unui comunicat al Consiliului UE privind agenda reuniunii JAI, Miniștrii afacerilor interne vor discuta pe 8 decembrie “despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România și vor încerca să adopte decizii în această privință”.
Mai mult, documentul tehnic care însoțește comunicatul oficial indică faptul că primul punct de pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie vizează guvernanța politică a spațiului Schengen cu aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România.
Primul punct de pe ordinea de zi este împărțit în două subpuncte a) și b). Punctul a) vizează Bulgaria și România, iar punctul b) Croația.
În ambele cazuri este menționat că subiectele sunt discutate spre “adoptare”, iar baza legală a unei potențiale decizii este reprezentată de articolul 4 aliniatul 2 din tratatele de aderare la UE ale celor trei țări.
Un vot asupra extinderii spaţiului Schengen este programat la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8-9 decembrie, conform agendei pe care o promovează președinția cehă a Consiliului. În pregătirea acestui moment, Comisia Europeană a solicitat Consiliului Uniunii Europene să adopte fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen.
De asemenea, misiunea voluntară de evaluare a implementării de către România a acquis-ului Schengen care s-a aflat la mijlocul lunii noiembrie în țara noastră și din care au făcut parte experți ai Comisiei Europene, ai Consiliului și experți din țări membre precum Olanda, Cehia, Suedia și Germania, a publicat un raport favorabil pentru țara noastră.
O altă piedică în calea aderării României la Schengen, evocată în ultimul deceniu de către Olanda, a fost Mecanismul de Cooperare și Verificare, însă, în raportul publicat pe 22 noiembrie, Comisia Europeană a concluzionat că ”România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul MCV la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi închise în mod satisfăcător”, informează caleaeuropeana.