Surse: Modificări la pensiile speciale

0
482

Vin veşti deloc bune pentru românii care au pensii speciale, după deciziile luate în coaliţia de guvernare. Potrivit unor surse din coaliţia de guvernare, după discuţiile de duminică seară dintre liderii coaliţiei şi miniştrii de resort, au căzut de acord că valoarea pensiilor speciale nu va mai depăşi veniturile din activitate.

Acesta este unul dintre amendamentele care vor fi depuse la Senat, la Legea pentru reforma pensiilor de serviciu.

În plus, nu se va mai permite cumulul de pensii speciale, astfel că va rămâne doar partea contributivă şi se va alege doar o pensie, fie cea de magistrat, fie de parlamentar.

De asemenea, pentru pensionarii români din Ministerul Apărării şi Ordine publică, se elimină cinci sporuri din baza de calcul.

Rezolvarea acestei probleme este o condiţie pentru a primi cea de-a doua tranșă de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro.

Surse politice spun că liberalii nu vor să renunţe la pensiile militarilor, dar social-democrații insistă.

Trei comisii se vor pronunţa pe amendamentele depuse la legea pensiilor. Partidele din opoziţie vor depune şi ele amendamente pentru eliminarea pensiilor speciale, însă parlamentarii puterii nu vor ţine cont decât de acele modificări venite din partea ministerelor de resort.

Termenul de adoptare tacită este de 60 de zile si se împlinește la data de 31.03.2023.

În vederea restaurării principiilor echității și egalității de tratament între asigurații sistemului de pensii, dar și pentru evitarea unor cheltuieli semnificative din bugetul de stat, se impune modificarea actelor normative cu caracter special care instituie categoria pensiei de serviciu.

  • Ce a convenit coaliţia pe pensiile special
  1.  Nimeni nu va depăşi, cu veniturile din pensie, veniturile din activitate
  2. Se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuală
  3. Pensiile se vor indexa anual cu rata inflaţiei
  4. Nu se mai permite cumulul de pensii speciale, astfel că va rămâne doar partea contributivă şi se alege doar una (magistrat şi parlamentar, spre exemplu)
  5. Se abrogă articolul referitor la pensiile CSM, despre cei care puteau beneficia de ele după un mandat
  6. Pentru Apărare şi Ordine publică, se elimină cinci sporuri din baza de calcul.

Toate aceste principii vor fi transpuse în lege sub formă de amendamente, informează antena3.

Leave a reply