Forțele armate ucrainene nu au suficiente resurse pentru a antrena și înarma sutele de mii de oameni care au dorit să se înroleze pentru a lupta împotriva invadatorului rus.
Armata ucraineană evită să ofere cifre specifice cu privire la numărul total de soldați activi, dar estimările experților consultați al cotidianului spaniol El Pais indică că aceștia ar fi în jur de 500.000 acum, de două ori mai mulți decât cei care erau înrolați chiar înainte de începerea conflictului. Autoritățile ucrainene aleg acum să distribuie voluntari în alte zone decât cele strict militare.
La începutul conflictului, Forțele Armate ucrainene aveau oficial 250.000 de profesioniști activi, dintre care 190.000 erau militari. Pe hârtie, Ucraina avea și aproximativ 200.000 de rezerviști și voluntari în Forțele de Apărare Teritorială, o divizie militarizată care este responsabilă de protecția și controlul local.
Mai trebuie să adăugăm cei 130.000 de polițiști și batalioane de origine paramilitară care se aflau sub umbrela Gărzii Naționale – echivalentul Gărzii Civile din Spania – și acum, cu legea marțială, sub ordinele Ministerului Apărării, Rusia are 900.000 de soldați în serviciu, jumătate de milion de unități de poliție sau paramilitare și două milioane de rezerviști, potrivit datelor Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS).
Mihail Samus, directorul Centrului ucrainean de studii a apărării New Geopolitics, indică faptul că contingentul mobilizat de Ucraina este astăzi mult mai mare decât era acum o lună.
Dar încă 100.000 de voluntari, potrivit presei ucrainene, au fost acceptați în Forțele Teritoriale de Apărare în primele două săptămâni de la invazie. Aceste unități sunt fundamentale în punctele de acces rutiere și municipale, în căutarea sabotorilor ruși, dar și în confruntarea armată, după cum explică Samus: „Apărările teritoriale au fost cheie în prima lovitură împotriva Kievului, când operativi speciali ruși au încercat să se infiltreze. capitala și iau poziții strategice, pentru că sunt ageri în mobilizare și cunosc mai bine orașul.”
Războiul durează în Ucraina de o lună și una dintre consecințele sale imediate este lipsa muniției și a armelor pentru forțele naționale de apărare. Acest lucru a fost făcut cunoscut aliaților săi din NATO de către președintele ucrainean, Volodímir Zelenski.
Nu doar președintele ucrainean observă acest fapt. În prima linie de foc, la Harkov, membrul Forțelor Teritoriale de Apărare, Vlad Hrișenko, confirmă același lucru într-un interviu telefonic: „Ostași avem deja suficienți, dar ne trebuie material de protecție și arme”.
Hrishenko are 35 de ani și este unul dintre cei 400.000 de ucraineni care au lucrat în străinătate și care s-au întors în țara lor din cauza războiului, potrivit datelor Grăniceri de Stat.
Era angajat timp de doi ani ca agent de pază într-o companie de transport maritim de croazieră. Războiul l-a surprins în Panama și a cerut concediu pentru a se întoarce în Ucraina. El servește într-o unitate de patrulare a Forțelor Teritoriale de Apărare.
Andrei Demchenko, purtătorul de cuvânt al Grănicerilor ucrainieni, a declarat luni trecută, la o conferință de presă, că majoritatea acestor 400.000 de persoane sunt bărbați care, odată ajunși în provincia lor de origine, s-au oferit să intre în rânduri.
Surse apropiate Ministerului Apărării asigură că nu sunt majoritari cei care se oferă să intre în randurile armatei, ci se întorc în Ucraina mai ales pentru a fi alături de familiile lor. Dacă nu s-ar recunoaște acest lucru evident, ar fi o exagerare făcută cu pur scop propagandistic.
În ciuda acestui fapt, Samus este convins că există o majoritate de bărbați care sunt dispuși să lupte. Evaluarea sa se bazează pe sondaje pre-invazie în care s-a estimat că 65% dintre adulți au spus că vor lua armele în cazul unui atac rusesc.
„In mod cert, sunt fi mai mulți”, spune el, ilustrând că, chiar dacă doar 10% dintre bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani s-ar oferi voluntari, asta ar însemna un milion de potențiali combatanți. Adulții din această categorie de vârstă nu pot părăsi țara din cauza posibilității de a fi mobilizați de Armată sau solicitați pentru alte sarcini esențiale. (…)”
Sursa & foto: EL Pais