Surpriza de la Sectorul 1

0
621

Deși mai sunt câteva zile până la finalizarea listelor de candidați la alegerile locale, partidele își fac deja planuri pentru campania electorală și fac mutări menite să ”fure startul” cursei care se va încheia pe 27 septembrie.

Bucureștiul rămâne în centrul atenției. În Capitală, ultimele desfășurări de forțe pe terenul opoziției anti-PSD anunță deja surprize pentru o perioadă ce este deja fierbinte din punct de vedere politic.


Pactul dintre PNL și USR-PLUS, pentru susținerea independentului Nicușor Dan la Primăria Capitalei și a candidaților comuni la sectoare, a lăsat pe dinafară PMP, care a reacționat prompt: Traian Băsescu, fostul președinte, va fi candidatul partidului la Primăria Generală, de unde actualul parlamentar ajungea, în 2004, la Palatul Cotroceni, ca președinte al României.

Cătălin Avramescu va conduce campania Ioanei Constantin la Sectorul 1

”Simt că am o datorie față de București, că am lăsat ceva neterminat acolo”, mărturisea Băsescu, la Digi 24, într-o intervenție în care a explicat de ce vrea să candideze, dincolo de nevoia de răzbunare față de USR – după ce Dan Barna a fost categoric împotriva cooptării PMP în alianța Dreptei de la București.

Replierea PMP creează o situația complicată pentru frontul anti-Firea. Dacă Băsescu va lua suficiente voturi, marele prejudiciat va fi Nicușor Dan. De altfel, Eugen Tomac a acuzat deja ”preventiv” USR că, prin scoaterea PMP din alianța anti-PSD, Barna e posibil să fi făcut jocul Gabrielei Firea. USR, la rându-i, a replicat cu aceeași acuzație pe adresa PMP.

Însă cu toate inconvenientele unei astfel de dispute nefericite la București, partea bună este că ea plasează și mai mult în lumina reflectoarele persoane poate nu atât de mediatizate, dar de bună calitate umană și profesională, care altfel ar fi rămas în umbra propriilor echipe de campanie.

Este și cazul Ioanei Constantin, un câștig pentru mediul politic românesc, care și-a înregistrat deja candidatura din partea PMP pentru Sectorul 1. Deși ea și-a anunțat joia trecută intrarea în cursă pentru cel mai prosper sector din Capitală, știrea a rămas vizibilă mai mult în comunitatea virtuală a PMP și greu a răzbătut în media ”mainstream” sau chiar pe site-uri independente.

Daniel Tudorache, actualul primar la Sectorul 1

Clotilde Armand, în Parlamentul European

Candidatura Ioanei Constantin este însă un mare câștig pentru o bătălie politică de talia celei din București, via Sectorul 1. În toate prezențele sale publice, tânăra politiciană a dat invariabil dovadă de competență profesională, limbaj decent și curaj anti-PSD.

E unul dintre puținii nou-veniți în ”politica mare” care reușește să-și păstreze cumpătul chiar și când are de-a face cu grobieni de tipul ”Mitralieră” sau Codrin Ștefănescu, or așa ceva este ceva remarcabil într-o scenă politică condamnată parcă la mocirlă perpetuă.

Tocmai de aceea, prezența ei într-o bătălie cu candidați ”grei” precum Clotilde Armand, de la PNL-USR&PLUS, sau Daniel Tudorache, de la PSD, este un mare plus pentru dezbaterea electorală.

Dacă adăugăm la acest peisaj electoral faptul că șeful de campanie al Ioanei Constantin este Cătălin Avramescu, prestigios intelectual și fost ambasador al României în Finlanda, parcă începe să ne placă, nu?

O astfel de distribuție, în care inclusiv candidatul PSD nu are istoric de ”mîrlănie” publică, va face cu siguranță din Sectorul 1 atracția ”numărul 1” a campaniei din București, evident la pachet cu marea bătălie pentru fotoliul ocupat în prezent de Gabriela Firea, cu o diferență însă: în timp ce pentru fotoliul de primar general vor intra în scenă ”toxine” ca Aurelian Bădulescu, la Sectorul 1, o confruntare Ioana Constantin-Clotilde Armand va fi, dimpotrivă, o încântare pentru bucureșteanul sătul de poluare de orice fel. Sectorul 1 ar putea fi, din acest motiv, marea surpriză plăcută a Bucureștiului, acea parte mai senină a unui oraș ce se anunță plin de vremea rea politică.

 

 

 

Leave a reply