Detalii care dezvăluie cât de puțin plătesc impozitul pe venit miliardarii americani au fost difuzate pe un site de știri.
ProPublica spune că a văzut declarațiile fiscale ale unora dintre cei mai bogați oameni din lume, inclusiv Jeff Bezos, Elon Musk și Warren Buffett, potrivit BBC.com.
Site-ul susține că Amazon Bezos nu a plătit taxe în 2007 și 2011, în timp ce Tesla, Musk, nu a plătit nimic în 2018.
O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a numit scurgerea „ilegală”, iar FBI și autoritățile fiscale investighează.
ProPublica a declarat că analizează ceea ce a numit o „vastă serie de date privind serviciul de venituri interne” privind impozitele miliardarilor și va publica alte detalii în următoarele săptămâni.
În timp ce BBC nu a reușit să confirme afirmațiile, presupusa scurgere apare într-un moment de dezbatere cu privire la valoarea impozitului plătit de bogați și inegalitatea în creștere.
ProPublica a declarat că cei mai bogați 25 de americani plătesc mai puțin în impozite – în medie 15,8% din venitul brut ajustat – decât majoritatea lucrătorilor din SUA.
Jesse Eisinger, reporter senior și editor la ProPublica, a declarat pentru Programul Today: „Am fost destul de uimiți că ai putea reduce [impozitul] la zero dacă ai fi multimiliardar. Oamenii pot ocoli sistemul într-un mod complet legal”.
„Au o capacitate enormă de a găsi deduceri, de a găsi credite și de a exploata lacunele din sistem”, a spus el.
Deci, în timp ce valoarea averii lor crește enorm prin deținerea acțiunilor din companie, aceasta nu este înregistrată ca venit.
Dar există mai mult decât atât, a spus el: „Ei iau și deduceri fiscale agresive, adesea pentru că s-au împrumutat pentru a-și finanța stilul de viață”.
El a spus că „miliardarii americani cumpără un activ, construiesc unul sau moștenesc o avere și apoi se împrumută împotriva averii lor”.
„Deoarece nu realizează câștiguri sau nu vând acțiuni, nu iau niciun venit care ar putea fi impozitat”.
„Apoi împrumută de la o bancă la o rată a dobânzii relativ scăzută, trăiesc din aceasta și pot folosi cheltuielile cu dobânzile ca deduceri ale veniturilor lor”, a mai spus Jesse Eisinger.
Planurile Biden
Site-ul spune că „folosind strategii fiscale perfect legale, mulți dintre cei bogați sunt în măsură să-și reducă facturile fiscale federale la nimic sau aproape de zero”, chiar dacă averea lor a crescut în ultimii ani.
Cei bogați, la fel ca în cazul multor cetățeni obișnuiți, își pot reduce facturile de impozitare pe venit prin lucruri precum donații caritabile și extragerea de bani din veniturile din investiții, mai degrabă decât din veniturile salariale.
ProPublica, folosind datele colectate de revista Forbes, a declarat că averea celor mai bogați 25 de americani a crescut în mod colectiv cu 401 miliarde de dolari în perioada 2014-2018 – dar au plătit 13,6 miliarde de dolari în impozitul pe venit în acei ani.
Președintele Joe Biden a promis să crească impozitul pe cei mai bogați americani ca parte a unei misiuni de îmbunătățire a egalității și de strângere de bani pentru programul său masiv de investiții în infrastructură.
El dorește să crească rata maximă a impozitului, să dubleze impozitul pe ceea ce fac câștigătorii mari din investiții și să schimbe impozitul pe moștenire.
Cu toate acestea, analiza ProPublica a concluzionat: „În timp ce unii americani bogați, cum ar fi administratorii de fonduri speculative, ar plăti mai multe impozite în conformitate cu propunerile actuale ale administrației Biden, marea majoritate din primii 25 ar vedea puține schimbări”.
Unul dintre miliardarii menționați, filantropul George Soros, ar fi plătit de asemenea un impozit minim. Biroul său nu a răspuns la o solicitare de comentarii de la BBC, dar a spus într-o declarație adresată ProPublica că dl Soros nu datorează impozite câțiva ani din cauza pierderilor din investiții.
Declarația a subliniat, de asemenea, că a sprijinit mult timp impozite mai mari pentru cei mai bogați oameni din America.
„Ilegal”
Potrivit rapoartelor din SUA, Michael Bloomberg, fost primar din New York ale cărui detalii fiscale se numără printre documente, a declarat că dezvăluirea a ridicat îngrijorări privind confidențialitatea și că va folosi „mijloace legale” pentru a descoperi sursa scurgerii.
ProPublica, un site de anchetă, a scris mai multe articole despre modul în care reducerile bugetare de la Serviciul de Venituri Interne din SUA i-au împiedicat capacitatea de a aplica regulile fiscale pentru corporațiile bogate și mari. Organizația de știri a declarat că a primit documentele divulgate ca răspuns la aceste articole.
Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că „orice divulgare neautorizată a informațiilor guvernamentale confidențiale” este ilegală.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului Trezoreriei, Lily Adams, a declarat într-o declarație trimisă prin e-mail către Reuters că problema a fost trimisă FBI-ului, procurorilor federali și Departamentului Trezoreriei, „toți având autoritate independentă de investigare”.
Comisarul pentru serviciul de venituri interne al SUA, Charles Rettig, a declarat: „Nu pot vorbi nimic cu privire la contribuabilii specifici. Pot confirma că există o investigație, cu privire la acuzațiile potrivit cărora sursa informațiilor din acel articol provine din Serviciu de venit.”